Странице

понедељак, 3. септембар 2018.

Kolač od jabuka


Polako počinje sezona jabuka. Zapravo kod nas je sezona jabuka već odavno počela jer đed ima divne domaće jabuke na placu. Naravno te su jabuke proizvedene bez upotrebe bilo kakvih hemikalija pa zbog toga ne mogu dugo da stoje ali cijela kuća miriše na njih. Mi smo cio avgust proveli pokušavajući da ih što bolje iskoristimo. Čak sam malo rendala i stavila u zamrzivač mada u našem malom zamrzivaču nikad nema mnogo mjesta. Jedan dio smo pojeli a ostatak je završio u piti i kolaču od jabuka. Taj jednostavan ali veoma ukusan kolač je jedan od prvih kolača koje sam ja naučila da pravim kao klinka i od tada je pravljen bezbroj puta. U originalu kolač se pravi sa jabukama ali možete upotrebiti bilo koje drugo voće. Važno je samo da ne pretjerate jer je tijesto mekano pa sa puno voća kolač bude gnjecav. Od ovog istog tijesta možete napraviti i mafine ili cupcakese. Recept sam davno pronašla u nekim novinama ali sam ga malo preradila tj dodala sam jedno jaje više jer mi volimo patišpanjaste kolače.




Kolač od jabuka


4 jajeta
12 kaška šećera
12 kaška ulja
12 kaška mlijeka
12 kaška brašna
1 kesica vanile
1 kesica praška za pecivo

500 gr jabuka ili neko drugo voće po želji
cimet
kesica vanile
šećer u prahu i vanilla za posipanje


IMG_7318


Jabuke narendati. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom pa im dodati ostale sastojke i sve dobro umutiti mikserom. Ovoj smjesi dodati snijeg od bjelanaca pa pažljivo promiješati kašikom da se tijesto ujednači. 


IMG_7330


Pleh premazati puterom ili margarinom i posuti brašnom, Sipati malo više od pola tijesta, po njemu posuti ocijeđene jabuke, cimet, vanilu i ostatak tijesta. Peći na 200 C 30-40 minuta da fino porumeni. Vruće posuti prah šećerom i vanilom.


IMG_7317

4 коментара: