Странице

уторак, 28. новембар 2023.

No bake cheesecake ili torta od sira koja se ne peče

Ovaj cheesecake sam odlučila da napravim na Lanino insistiranje. Ona nije baš mnogo zainteresovana za domaće kolače ali joj je cheesecake jedno vrijeme bio među omiljenim kolačima pa sam odlučila da ga isprobam i mogu reći da se nisam pokajala. Na kraju je ispalo da je to jedan od mojih omiljenih kolača :-) a ona se u međuvremenu preorjentisala na neke druge. Trenutno joj je omiljena američka pita od borovnica.
Recept za cheesecake sam dobila od moje sestrične koja je prava tetkina naslednica. Kako ja pravim manju mjeru malo sam ga prilagodila za kalup prečnika 20 cm. Isprobala sam nekoliko različitih vrata sra i na kraju zaključila da mi je najbolja kombinacija krem sira(ja koristim Dukatella krem sir) i milerama. Torta se lako pravi i veoma je ukusna a još i lijepo izgleda tako da je možete poslužiti i u najsvečanijim prilikama a ja vam garantujem da će se sigurno svima svidjeti.




Cheescake


200 gr mljevenog keksa(ja koristim Integrino ili Wellness mada može i Plazma)
90 gr istopljenog putera
5 kašika mlijeka

500 gr sira(ja koristim mješavinu sira 300 gr i milerama 200 gr da bih malo smanjila količinu masnoće)
2.5 dl pavlake za šlag(ja koristim nezaslađenu)
10 gr želatina
malo soka od limuna
100 gr prah šećera
2 kesice vanile

200 gr zamrznutih malina
1 kašika šećera
kesica vanile
5 gr želatina


IMG_8554


Mljeveni keks pomiješati sa istopljenim puterom i mlijekom. Ne treba pretjerano miješati da masa ne postane tvrda. Smjesu rasporediti na dno kalupa prečnika 20 cm. Želatin natopiti u 5 kašika hladne vode. Sir umutiti sa mileramom, dodati umućenu slatku pavlaku, šećer, limunov sok i vanilu pa sve promutiti. Ja obično pomiješam oko 300 gr sira sa 200 gr milerama i koristim nezaslađenu pavlaku za šlag pa ako kupite onu zaslađenu obratite pažnju na količinu šećera koju dodajete.


IMG_8567

U natopljeni želatin dodajte dvije tri kašike sira pa ga istopite na blagoj vatri i dodajte smjesi od sira. Ovo se radi da ne biste imali grumuljice od želatina u filu. Fil promutite i sipajte preko kore pa ostavite da se stegne u frižideru. Maline skuvajte sa šećerom i vanilom na laganoj vatri da se šećer istopi i smjesa proključa pa im dodati želatin. Kad se smjesa malo prohladi sipati je preko fila od sira i ostaviti da se dobro ohladi i stegne.

Нема коментара:

Постави коментар