Ovih dana pijace su pune jabuka i lako je i za male pare naći divne, sočne i kvalitetne jabuke tako da je sada pravo vrijeme za kolače sa jabukama. Zbog toga vas podsjećam na nešto što je kod nas veoma često na stolu i to iz više razloga a to je štrudla od jabuka i lisnatog tijesta. Ova štrudlica se pod uslovom da lisnato tijesto unaprijed odmrznete spremi za nekih 10 minuta tako da je ja četo smotam kad dođem sa posla. Dok ručamo štrudlica se peče a poslije ručka imamo ukusan desert.
Странице
▼
субота, 30. новембар 2013.
субота, 23. новембар 2013.
Souvlaki
Souvlaki sam prvi put vidjela na nekom poljskom blogu i tako je dobro izgledao da sam morala odmah da ga isprobam a kako sam bila prilično zadovoljna ukusom riješila sam da recept podijelim sa vama. Prije nego što sam se upustila u isprobavanje švrljala sam malo po internetu i naišla na još par recepata sa različitim vrstama mesa ali sam se ja odlučila da isprobam onaj od piletine. Pored toga napravila sam i tzatziki a kako kod nas ne može da se kupi grčki jogurt pravila sam i njega. Kao prilog sam izgrilovala tikvice i pržila krompir a napravila sam još i salatcu od paradajza tako da je ručak zaista bio prava gozba.
Meso isjeći na krupnije kocke pa nabosti na štapiće za ražnjiće, posoliti, pobiberiti, posuti origanom i premazat uljem pa ostaviti da odstoji jedno sat vremena u frižideru.
Dok se meso marinira pripremiti tzaziki. Kako kod nas nema grčkog jogurta ja sam prethodnog dana napravila zamjenu tako što sam u šerpu stavila cjediljku pa na nju gazu tj platnenu pelenu i na nju sipala običan jogurt pa sam sve ostavila preko noći u frižideru da se fino iscijedi. Sjutradan sam samo narendala krastavac na listiće malo ga posolila i ostavila da pusti vodu pa sam ga zatim ocijedila i pomiješala sa jogurtom i začinima.
Kad je meso malo odstojalo a ostalo završeno ispeći ga na roštilju ili gril tiganju. Dok su se ražnjići pržili ja sam napravila još salatu od paradajza i crnog luka, ispržila krompiriće i grilovala tikvice sa malo maslnovog ulja i bijelog luka.
Na pita hleb ili tortilje složiti meso skinuto sa štapića, malo salate, tzaziki i krompir, uviti tortilju i uživati.
Potrebno je
500 gr bijelog mesa
so
biber
origano
malo ulja
250 ml grčkog jogurta ili 7dl-1l običnog
1 veći krastavac
2 čena bijelog luka
so
biber
mirođija
malo maslinovog ulja
sok od limuna
Meso isjeći na krupnije kocke pa nabosti na štapiće za ražnjiće, posoliti, pobiberiti, posuti origanom i premazat uljem pa ostaviti da odstoji jedno sat vremena u frižideru.
Dok se meso marinira pripremiti tzaziki. Kako kod nas nema grčkog jogurta ja sam prethodnog dana napravila zamjenu tako što sam u šerpu stavila cjediljku pa na nju gazu tj platnenu pelenu i na nju sipala običan jogurt pa sam sve ostavila preko noći u frižideru da se fino iscijedi. Sjutradan sam samo narendala krastavac na listiće malo ga posolila i ostavila da pusti vodu pa sam ga zatim ocijedila i pomiješala sa jogurtom i začinima.
Kad je meso malo odstojalo a ostalo završeno ispeći ga na roštilju ili gril tiganju. Dok su se ražnjići pržili ja sam napravila još salatu od paradajza i crnog luka, ispržila krompiriće i grilovala tikvice sa malo maslnovog ulja i bijelog luka.
Na pita hleb ili tortilje složiti meso skinuto sa štapića, malo salate, tzaziki i krompir, uviti tortilju i uživati.
недеља, 10. новембар 2013.
Rođendan
Svašta spremam al malo slikam i nikako nemam vremena da objavim ni ono što malo što uspijem da slikam. Prošao je moj rođendan, slava i Lanin rođendan i svašta sam fino naspremala pa evo i malo sličica konačno da vidite kako se mama potrudila da napravi torticu po Laninoj želji. A taj zadatak za mene nije bio ni malo jednostavan jer ovo je tek treća torta obložena fondanom koju sam ja napravila. Prve dvije nisu bile baš nešto tako da ih nisam ni slikala ali ova već može da prođe.
петак, 1. новембар 2013.
Slava
Nema me baš puno poslednjih dana jer nemam vremena ni za šta. Stalno sam u nekoj žurbi. Prvo sam ja slavila rođendan i to jubilarni 40. koji nisam stigla ni da zabilježim, juče nam je bila slava, sjutra Lana slavi rođendan u jednoj igraonici sa drugarima i za taj događaj ja naravnom spremam torticu a u nedelju rođendan slavimo kući. Juče sam ipak ugrabila 5 minuta da slikam bar slavski kolač koji svake godine pravim po istom receptu sa Coolinarike.
Za kraj evo i malo slavskih kolača da se zasladite. Na slici su breskvice, padobranci, sedmo nebo sa tri kore(od oraha, kokosa i pečenih lješnika), kolač od bjelanaca i čupava pita od jabuka.
Za kraj evo i malo slavskih kolača da se zasladite. Na slici su breskvice, padobranci, sedmo nebo sa tri kore(od oraha, kokosa i pečenih lješnika), kolač od bjelanaca i čupava pita od jabuka.