Evo još dva od mojih slavskih kolača prvi je sedmo nebo, to je ovaj sa tijestom od kokosa, pored njega su djedovi brkovi a onda pančevački kolač tj drugi kolač iz ovog posta. I jedan i drugi su omiljeni kod nas a naročito sedmo nebo. To nije baš klasičan sitni kolač jer ima divan fil od kuvanih žumanaca i putera i mora se čuvati u frižideru ali kako ga moji baš vole onda ga obično pravim za slavlja. Recept za ovaj kolač je ko zna odakle a imam ga bar 10-15 godina. Recept za pančevački kolač je od nekud dobila još moja majka a ja sam ga kasnije malo promijenila tj iskombinovala sa receptom koji sam dobila od kumine majke.
Pančevački kolač
150 gr mljevenih oraha
150 gr margarina
100 gr šećera
100 gr brašna
4 bjelanceta
4 žumanceta
1 jaje
4 kašike šećera
4 kašike brašna
rendana kora od limuna
200 gr mljevenih oraha
100 gr putera ili margarina
100 gr šećera
malo ruma
malo mlijeka(oko 1/2 dl)
2-3 kesice vanile
malo mljevenih oraha za posipanje
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati im omekšali margarin, orahe i brašno. Pleh premazati margarinom i posuti brašnom pa smjesu za kolač sipati u pleh.
Žumanca i jaje umutiti sa šećerom pa im dodati limunovu korici i brašno. Ovo tijesto sipati preko prvog tijesta pa peći kolač na 200 C da fino porumeni.
Za fil istopiti šećer i vanilu sa malo mlijeka pa popariti orahe. U hladan fil dodati umućen puter i rum i preliti ga preko hladnog tijesta. Posuti mljevenim orasima pa rezati na šanglice ili kocke.
Sedmo nebo
5 bjelanaca
200 gr kokosovog brašna
150 gr šećera
1 list oblande
5 bjelanaca
200 gr mljevenih oraha
150 gr šećera
1 list oblande
10 žumanaca
10 kašika šećera
5 kesice vanile
250 gr putera
mljeveni orasi za posipanje
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati kokos pa masu premazati preko jednog lista oblande i peći na 200C.
Za koru od oraha umutiti bjelanca sa šećerom i dodati orahe pa premazati preko jednog lista oblande i peći.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom pa skuvati fil na pari. U hladan fil dodati umućen puter.
Na jednu koru preko tijesta premazati više od pola fila, složiti drugu koru(oblande treba da ostanu spolja a tijesto unutra) premazati ostatkom fila i posuti mljevenim orasima. Ostaviti u frižideru do sjutra.
Rezati na štangle ili kocke.
Na slikama su sa lijeva na desno sedmo nebo, djedovi brkovi, pančevački kolač i kiflice od kokosa.
Pozdrav!Ja pancevka,a od tebe saznajem za pancevacki kolac:))Podseca me na mesec stangle koje volimo:)Pa moracu da ga probam!Nadam se da ste lepo proslavili slavu! <3
ОдговориИзбришиMa to ti je isto neko ga zove zute stangle a mi smo ih oduvijek imali pod tim nazivom
ИзбришиMoram i ja da se javim jer sam Pančevka, a nisam čula za ovaj kolač... :) Tako i ja imam recept za Češki kolač, a moja drugarica iz Češke nije imala pojma šta je to. :)
ОдговориИзбришиsviđaju mi se ova kolača, nisu mi poznati pod ovim imenima
ОдговориИзбришиPa mislim da ih drugi ne zovu tako narocito pancevacki ali eto kod nas je u porodice bar jedno 30 god pod tim nazivom a recepata za sedmo nebo imam i ja bar 3-4 i svaki je potpuno razlicit
Избриши