Странице

уторак, 25. октобар 2016.

Piadina fina (Piadina polo)


Dragi mnogo voli piadinu, a kad muž našto voli onda žena nauči to da pravi:-). Naravno on se potrudio da otkrije tajni sastojak. Prvo je mene poveo da je probam piadinu i odmah mi je bilo jasno šta sve tu ima, jedino nisam bila sigurna kako su dobili blagi ukus bosiljka, jer se bosiljak nigdje nije vidio. Predpostavila sam da je u pitanju neko ulje sa bosiljkom a u stvari je to bio pesto. Ja pesto prije toga nikad nisam koristila pa zbog toga nisam mogla ni da pogodim o čemu se radi. Taj dio je dragi izvukao od konobara. Inače ovo je drugi pokušaj kopiranja recepata iz ovog restorana. Prvi put sam pravila njihove zapečene palačinke sa kulenom koje vam toplo preporučujem.


 

 

Piadina polo


2,5 dl vode
4 kašike ulja
kašičica limunovog soka
ravna kašičica soli
brašno tip 400 ili 500

majonez
pesto
1 glavica zelene salatae
1 veći paradajz
300 gr pilećeg filea
kisela pavlaka
sir gauda ili edamer


IMG_7975


Za tijesto pomiješati vodu, ulje, sok od limuna i so pa dodati brašna da se umijesi mekše tijesto. Tijesto podijeliti na 6 djelova i od svakog dijela oblikovati po lopticu pa ih složiti u neki plastičnu posudu, pokriti kesom za zazmrzivač i poklopiti. Tijesto  ostaviti da odstoji bar jedno pola sata prije upotrebe da bi omeklšalo a može se čuvati u frižideru 2-3 dana i koristit po potrebi. 
Omekšalo tijesto razviti u krug na brašnom posutoj površini i peći u dobro zagrijanom teflonskom tiganju koji ne treba podmazivati. Pečene piadine slagati na tanjir, pokriti krpom i kesom da se zapare i omekšaju da bi se mogle preklopiti.


IMG_8377


Majonez pomiješati sa pestom. Na jednu kašiku majoneza ide kašičica pesta. Ovo je količina koja je potrebna za jednu piadinu. Naravno ovo je okvirno a vi mjere prilagodite vašem ukusu. Piletinu posolite i ispecite na teflonskom ili gril tiganju na sasvim malo ulja pa je izrežite ne tanke komadiće. Salatu operite i izrežite na trakice a paradajz na tanke šnite. 
Piadinu do pola premažite sosom od majoneza i pesta, preko toga namažite jednu kašiku kisele pavlake, složite meso, narendani sir, salatu i na kraju paradajz. Preklopite piadinu i pecite je na teflonskom tiganju prvo sa jedne pa sa druge strane da se fino zapeče. Može se zapeći i u rerni ali se meni mnogo više sviđa ova varijanta. Ispečenu piadinu narezati na tri dijela i odmah služiti.



недеља, 16. октобар 2016.

Sezona rođendana


Kod nas kad počne sezona rođendana nikako da se završi. Tata je otvori u avgustu, Vule nastavlja u septembru, onda dođem ja u oktobru i na kraju Lana u novembru. Taman popunimo prazninu između praznika da ima svakog mjeseca nešto da se slavu :-). Moj rođendan smo kao i obično proslavili sa najbližom rodbinom i kumom. Rekao bi neko možda da sam matora da slavim rođendan, jer 43 godine i nije baš zanemarljiv broj, ali šta ću kad volim slavlja. Nisam ja od onih koji kriju godine i radije zaboravljaju na rođendane jer ih podsjete da su još jednu godinu stariji. Ja se svakoj novoj godini još uvijek radujem a zašto i ne bih. Svi smo zdravo i dobro a sve ostalo je manje bitno.
Kako za rođendan uvijek častim kolege na poslu spremam mnogo više đakonija nego inače. Ovaj put sam pravila rafaelo tortu koja slijedi u nekom narednom postu, baklava rolnice, ružice sa orasima, slanu tortu i kiflice, a za kolege na poslu još i sendviče koje već tradicionalno svake godine pravim za rođendan. Za sada pišem samo recept za ružice, kojim sam veoma zadovoljna, a i svi ostali koji su ih probali su ih nahvalili. I Vule je pojeo par komada što je za mene najveća pohvala. Recept je sa bloga Vrtaljica na kome ćete sigurno pronaći još mnogo dobrih recepata.




Ružice


350 g brašna
200 g putera
1 kašika šećera
1 dl mlijeka
20 g svježeg kvasca
rendana korica limuna

3 bjelanca
200 g šećera
220 g mljevenih oraha
50 g ribane čokolade (ja je nisam dodavala)
1 žlica ruma (ovo sam takođe izostavila)
šećer u prahu
vanila


IMG_9649


Pomiješati mlijeko i kvasac da se kvasac istopi, dodati mu šećer, istopljeni puter, limunovu koricu i brašno da se umijesi fino tijesto. Tijesto ostaviti da naraste.
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg pa im dodati šećer i još malo mutit. Kašikom dodati orahe. Po receptu u fil idu i čokolada i rum,ali sam ih ja izostavila jer sam htjela da dobijem prave starinske ružice, mada ću sigurno jednom isprobati i tu varijantu sa čokoladom.


IMG_9656


Naraslo tijesto podijeliti na dva dijela (u originalu na četiri), filovati, uviti u rolat i rezati na parčad oko 1 cm širine. Ružice slagati na paprir za pečenje i peći na 180 -200 C oko 15-20min tj da malo porumene sa krajeva. Vruće ružice uvaljati u prah šećer i vanilu i uživati.
Za kraj evo i slike potpisa sa knjige koju sam dobila od mojih kolega. Jedan od njih se potpisao sa GLADAN vjerovatno spremajući se da proba sve ono što sam im napravila :-).


IMG_9735

недеља, 2. октобар 2016.

Vuletov rođendan


Juče smo proslavili Vuletov drugi rođendan. Moj mali momak je napunio dije godine :-) a čini mi se kao da smo ga juče donijeli iz bolnice. Djeca tako brzo rastu da ne stigne čovjek pošteno ni da se izigra sa njima a oni već odrasli.
Ja sam naravno za rođenda pravila tortu i to sa avionom jer su Vuletu avioni i bageri omiljene igračke. Ili će biti pilot ili bagerista kad poraste. Ja se iskreno nadam da će ipak biti pilot :-).
Pravila sam još i kiflice, slanu tortu i rolovanu baklavu ali nisam našla vremena da sve to uslikam.
Torta je reform jedna od naših omiljenih torti i veoma pogodna za presvlačenje fondanom.
Evo i par sličica sa rođendana.

IMG_9461

IMG_9473

IMG_9463



IMG_9590

IMG_9566 IMG_9585

IMG_9586