Странице

недеља, 22. април 2018.

Moskva u čaši :-)


Vjerujem da kad pročitate naslov ostanete zbunjeni ali ja nikako nisam mogla da smislim ime koje bi bolje odgovaralo ovom desertu u čaši koji sam smućkala da bih potrošila ostatke iz frižiera. Za Vaskrs sam pravila divnu Moskva šnite tortu a kako u zadnje vrijeme pravim manje torte u kalupu prečnika 20 cm ne mogu da potrošim cijelu teglu kompota. Ti se kompoti poslije vuku po frižideru jer niko neće da ih jede onako. Nekad ih iskoristim za voćnu salatu a ovaj put sam iskombinovala moj omiljeni fil, piškote, kompote i šlag sa pečenim mljevenim lješnicima i dobila desert koji ni po čemu ne zaostaje za tortom. Lagan je i veoma ukusan a kad se dobro rashladi idealan za toplije dane koji dolaze.




Moskva u čaši


4 žumanca
3 kašike šećera
3 kesice vanile
100 gr bijele čokolade
60 gr putera
1 dl slatke pavlake

1 kesica šlag pjene
mlijeko za šlag
50 gr pečenih mljevenih lješnika

manja kutija piškota(105 gr)
mlijeko za natapanje piškota
rum ili neki liker

tegla kompota od višanja
manja konzerva ananasa

2 kesice šlag pjene ili kreme
mlijeko
mljeveni lješnik ili pistaći


IMG_2391


Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom i skuvati na pari. U vreo fil dodati bijelu čokoladu, promiješati da se čokolada istopi pa dodati puter narezan na kockice i ostaviti da se fil ohladi. Hladan fil umutit mikserom pa mu dodati umućenu pavlaku i kratko promiješati da se sve poveže.
Šlag umutit po uputstvu sa kesice pa mu dodati lješnik.


IMG_2401


Na dno svake čaše staviti po 2-3 izlomljene piškote umočene u mlijeko sa rumom. Na piškote sipati po malo kompota od višanja i ananasa, zatim staviti po malo fila i šlaga sa lješnicima pa ovo sve ponoviti još jednom. Ostaviti krem u frižider do sjutra a pred služenje ga ukrasiti umućenim šlagom i posuti mljevenim lješnikom ili pistaćima.


IMG_2361

недеља, 15. април 2018.

Vaskrs


Kasnim sa ovim postom dobrih nedelju dana ali kako sam sve fino uslikala i spremila šteta je da ga ipak ne objavim. Donosim vam i jedan divan recept za posne kiflice koje su meni jedne od najboljih prhkih kiflica koje sam do sada pravila. Jeste da vam sad vjerovatno neće trebati posni recepti ali neka ga tu valjaće sledeće godine.
Ove godine smo ,kao i obično, Vaskrs proveli kod kuće. Ja tako najviše volim. Kuvala sam od svega po malo pa stavljam slike da vas podsjetim na par finih posnih i prazničnih recepata koje možete pronaći ovdje na blogu.


IMG_1731


Veliki petak smo tradicionalno proslavili uz posno posluženje. Pržila sam ribu i kuvala riblju čorbu po mom starom dobrom receptu a napravila sam i salatu od krastavaca i dalmatinsko varivo. Ovi recepti su već na blogu.



Naravno pravila sam i nešto da se zasladimo. Ove godine bile su to baklava rolnice i posne kiflice sa bijelim vinom za koje vam sada pišem recept. To su nejfinije, najprhkije i najukusnije kiflice ovog tipa koje sam ja do sad probala. Recept sam dobila od zaove i zaista je dobar. Naravno meni se uvijk više sviđaju kad ih ona napravi ali i ove moje su bile baš fine.


IMG_2052


Za vaskršnji doručak sam pravila kiflice sa viršlama koje sam po ideji sa instagrama obojala šafranom i iscrtala da liče na piliće. Izgled i nije bio baš pun pogodak ali je zato ukus bio standardno dobar i pojedene su u rekordnom roku :-).


IMG_2017


Za ručak sam pravila jagnjeću čorbu i pekla jagnjetinu sa krompir po želji ukućana mada sam ja imala na umu pečenje sa povrćem koje mnogo volim. Ovaj propust ću ispraviti u najskorije vrijeme dok u mesarama još ima mlade jagnjetine. Uz ovo sam poslužila moju domaću miješanu salatu.


IMG_2095


Poslije ručka smo se sladili Moskva šnit tortom po Naletovom receptu. To je jedna od naših omiljenih torti a za ovu priliku sam je ukrasila fondanom od koga sam napravila i zeka koji sjedi u torti.


Posne kiflice


2 šolje ulja (šolja je zapremine 2 dl)
1 šolja bijelog vina ili piva
2 kašike ruma
2-3 kesice vanile
brašna po potrebi(oko 1 kg)
1 kesica praška za pecivo
po želji može i rendana limunova korica


IMG_1827

Od svih sastojaka umijesiti mekano tijesto koje treba podijeliti na dva dijela pa svaki razviti u krug i rezati na 16 trouglova. Na svaki dio staviti po malo džema  ili malo smjese poparenih oraha sa šećerom(200 gr oraha, 100 gr šećera, vanila i malo mlijeka ili vode da se dobije gusta smjesa). Zarolati kiflice i peći u podmazanim plehu na 200 C. Vruće uvaljati u prah šećer i vanilu.

недеља, 8. април 2018.