E ovo je pravi starinski kukuruzni hleb. Odličan je uz suvo meso i sir, kajmak, skorup, mladi ili bijeli luk ali i sa svim kuvanim jelima. Ovaj na slici je spreman za doručak a ostalo smo pojeli uz bosanski lonac.
Potrebno je
2 dl mlake vode
10 gr svježeg kvasca
2 kašike ulja
ravna kašičica soli
kašičica meda (nije obavezno)
malo bijelog brašna(ja dodam jednu šaku bijelog brasna)
bijelo ili žuto domaće kukuruzno brašno(ono malo grublje mljeveno)
Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati ulje, med, bijelo brašno, so i onoliko kukuruznog brašna da se dobije kašasto tijesto kao na slici. Tijesto samo kratko promiješati kašikom pa ga ostaviti da naraste. Ja obično malo zagrijem rernu, posudu prekrijem krpom i ubacim u rernu da narasta.
Kalup u kome će se peći hleb premazati margarinom ili puterom i posuti kukuruznim brašnom. Tijesto sipati kašikom u kalup, poravnati odozgo i ostaviti da ponovo naraste. Rernu zagrijati na 250 C i peći hleb dok fino porumeni. Kad počne da dobija boju smanjiti temperaturu na 200-220 C.
Pečenni hleb ostaviti u posudi u kojoj se pekao samo odozgo pokriti krpom. Služiti uz sir, kajmak, razne salate, kuvana jela... Ova količina je za kalup prečnika 18 cm.