субота, 29. септембар 2012.

Kukuruzni hleb

E ovo je pravi starinski kukuruzni hleb. Odličan je uz suvo meso i sir, kajmak, skorup, mladi ili bijeli luk ali i sa svim kuvanim jelima. Ovaj na slici je spreman  za doručak a ostalo smo pojeli uz bosanski lonac.



Potrebno je


2 dl mlake vode
10 gr svježeg kvasca
2 kašike ulja
ravna kašičica soli
kašičica meda (nije obavezno)
malo bijelog brašna(ja dodam jednu šaku bijelog brasna)
bijelo ili žuto domaće kukuruzno brašno(ono malo grublje mljeveno)




Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati ulje, med, bijelo brašno, so i onoliko kukuruznog brašna da se dobije kašasto tijesto kao na slici. Tijesto samo kratko promiješati kašikom pa ga ostaviti da naraste. Ja obično malo zagrijem rernu, posudu prekrijem krpom i ubacim u rernu da narasta.



Kalup u kome će se peći hleb premazati margarinom ili puterom i posuti kukuruznim brašnom. Tijesto sipati kašikom u kalup, poravnati odozgo i ostaviti da ponovo naraste. Rernu zagrijati na 250 C i peći hleb dok fino porumeni. Kad počne da dobija boju smanjiti temperaturu na 200-220 C.




Pečenni hleb ostaviti u posudi u kojoj se pekao samo odozgo pokriti krpom. Služiti uz sir, kajmak, razne salate, kuvana jela... Ova količina je za kalup prečnika 18 cm.







среда, 26. септембар 2012.

Jedan jesenji morski dan

Kalendarski je jesen počela ali mi se pravimo da je još ljeto. Za vikend smo ugrabili malo vremena da skoknemo do Petrovca i fino se iskupamo. Voda je još uvijek dovoljno topla a na plaži više nema onih gužvi kao ljeti mada ni sad nije bilo baš malo turista.







субота, 22. септембар 2012.

Američka pita

 Sjećate li se crtaća sa bakicom koja peče pitu i onda je ostavi na prozor da se hladi. E evo jedna baš takva pita kao iz crtanih :-). Šalu na stranu recept sam pronašla na Coolinarici, pošto sam jednu takvu pitu vidjela u hotelu Bianca u Kolašinu, probala i od tad ga često pravim. Za sad sam isprobala sa jabukama, borovnicama, kruskama, jagodama i svaka je fina na svoj način ali ja najviše volim onu sa borovnicama. Predpostvljam da bi i sa malinama bila odlična ali nekako nisam stigla da isprobam dok je bila sezona.




Potrebno je


2 1/2 šolje brašna(od 2.5 dl)
1 kašičica šećera
malo soli
250 gr dobro ohlađenog putera ili margarina
1/2 šolje hladnog mlijeka

jaje za premazivanje

1 kg voća po izboru
2 kašike gustina u pitu sa jabukama može i griz
3-4 kašike šećera
cimet za pitu s jabukama
vanila za pitu sa borovnicama




Brašno, so i šećer sipati u posudu pa urendati dobro ohlađen puter ili margarin i sve pomiješati viljuškom. Ne mijesiti mnogo rukama da se puter ne istopi. Formiratu loptu i ostaviti u frižider da odstoji bar jedno pola sata. U receptu piše da se tijesto može koristit do nedelju dana mada ga ja obično potrošim za dva do tri dana.




Kad tijesto odstoji podijeliti ga na dva dijela za dvije pite. Svaku polovinu razviti na dobro pobrašnjenoj površini, kalupom izrezati dio koli ide dolje i još jedan koji ide preko fila. Jedan dio složiti u kalup i premazati umućenim jajetom, sipati fil a odozgo staviti drugi dio tijesta. krajeve pritisnuti rukom da se fino prilijepe, pa onda nožem napraviti proreze na kori da bi tuda mogla da izlazi para. Od krajeva se mogu napraviti ukrasi za pitu.




Cijelu pitu premazati jajetom spolja pa peći u rerni na 180-200 C da fino porumeni. Pečenu pitu izvaditi, ostaviti da se malo prohladi, posuti šećerom u prahu i vanilom i služiti. Može se poslužiti i sa sladoledom od vanile.












Pasta šuta

Od kad sam prvi put vidjela ovaj recept na Coolinarici merkam ga stalno ali nikako da se usudim da ga napravim jer moji baš nisu raspoloženi za isprobavanje novih stvari. Dragi voli mesna jela i do skoro povrće nije htio ni da proba. Tako sam još prije mjesec dana kupila jednu krišku Pecorino Romano sira upakovanog u vakum pakovanje da može da čeka dok se ja odlučim da isprobam recept. Prije neki dan nisam imala nešto puno vremena za spremanje ručka i sjetim se recepta i one kriške sira u frižideru. Za Lanu sam izdvojila jedan dio špageta i napravila ih samo sa sirom a mi smo se fino najeli jer je recept odličan. Sos je tako ukusan da mu meso ni najmanje ne fali i od sad će često biti na našem stolu. Čak je i moj mesožder uživao i zaključio da meso tu uopšte nije potrebno.




Potrebno je

1 velika konzerva pelata(800 gr)
2 dl soka od paradajza(ja sam koristila tomatello)
1 velika glavica crvenog luka
4 čena bijelog luka
2 kašičice slatke mljevene paprike
po želji malo ljute tucane paprike
malo ulja
par listića svježeg bosiljke
malo peršuna
začin
biber
origano
prstohvat šećera


Crveni i bieli luk sitno nasjeckati. U tiganju zagrijati malo maslinovog ili suncokretovog ulja, dodati luk i pržiti da luk fino porumeni. Dodati paradajz sok i isjeckani pelat zajedno sa sokom iz konzerve. Zatim dodati sitno nasjeckan peršun i bosiljak, origano, začin, papriku, so, šećer i biber i dinstati da se sos zagusti. U receptu piše da se kuva oko 45 min ali mislim da je kod mene to mnogo kraće trajalo najviše 20 min. Obavezno poklopiti u toku kuvanja jer vrecka i prska pa možete imati raznih neželjenih posledica od opekotina do isflekanog zida :-). Po receptu idu 2 kašičice šećera ali ja sam stavila samo malo po ukusu jer nisam bas ljubitelj zaslađenih paradajz sosova.




Šragete kuvati u dosta vode. Ova količina sosa je mani bila dovoljna za 500 gr špageta (pravila pola količine za 250 gr špageta) mada u receptu piše da je za 300 gr. Kuvane špagete ocijediti i pomiješati sa sosom. Sipati u tanjire pa na svaku porciju narendati još po malo sira. Ja sam koristila Pecorino Romano mada sam ubijeđena da bi i onaj naš domaći stari masni sir sa pijace bio odličan uz ovo a mislim da ću to ubrzo i isprobati jer je razlika u cijeni značajna a ja baš i nisam nešto specijelno oduševljena ukusom Pecorino Romano sira mada se uz ovo jelo slaže odlično.




Na kraju uživajte u finom i laganom obroku a možete dodati i češu nekog dobrog crnog vina na pr Vranac Pro Corde koje je pored domaćeg vina koje prave moji stričevi jedno od mojih omiljenih vina.




недеља, 16. септембар 2012.

Bosanski lonac

Recept za bosanski lonac prvi put sam našla još kao klinka kad sam tek počinjala da kuvam. Međutim taj nije bio ni nalik ovom koji je često pravim i koji je omiljen kod nas. Imao je lijpu sliku sa zemljanim loncem koja me je odmah privukla ali se taj prvi pokušaj završio neslavno. Mnogo kasnije naišla sam na ovaj recept koji em se pravi u ekspres loncu koji ja veoma često koristim em ima toliko različitog povrća da sam se odmah odlučila da ga isprobam pa šta bude. Poslije te prve probe pravila sam ga još puno puta i postao je jedno od naših omiljenih kuvanih jela. Za razliku od ostalih ovo je i zdravije jer nema ni puno ulja, slanine, suvog mesa a može se jesti i ljeti i zimi. Originalni recept je ovdje a ja ću napisati sa malim izmjenama onako kako ja pravim.





Potrebno je


1 glavica kupusa (1 kg)
2 šargarepe
1 veća ili dvije manje crvene paprike
1 veća ili dvije manje zelene paprike može i babura
200 gr boranije
2 glavice crvenog luka
4 čena bijelog luka
3-4 krompira srednje veličine
4 dl paradajz soka
600-700 gr teletine(od vrata ili ribić, but)
so
biber
začin
mljevena slatka paprika
peršun





Papriku, crveni luk, bijeli luk i šargarepu isjeckati na kockice i pomiješati sa boranijom. Kupus isjeći na krupnije komade. Meso isjeći na krupnije kocke. Krompir isjeći na kocke.




U lonac sipati malo ulja, složiti 1/2 kupusa, 1/2 povrća, meso, krompir, 1/2 povrća, 1/2 kupusa. Paradajz sok pomijesati sa malo vode, dodati mu začin, biber, malo mljevene paprike i naliti preko kupusa da ogrezne, poklopiti i kuvati da omekša. Ja pošto pravim za sjutra obično ne stavljam krompira a sjutradan dodam krompir i još malo prokuvam da krompir omekša. Pred kraj kuvanja posuti sjeckanim peršunom. Poslužiti uz salatu od paradajza i kukuruzni hleb ili proju.
Količina u receptu je ogromna. Ja obično za nas troje pravim pola i bude nam za dva dana tako da prvog dana izdvojim pola, dodam krompir i kuvam a u drugi dio krompir dodajem sledećeg dana.



петак, 14. септембар 2012.

Đuveč

Evo i jedno od naših omiljenih jela. Ako se pravi sa svježim povrćem ima malo više posla oko njega ali ja obično kupim kesicu zamrznutog povrća za đuveč i onda je mnogo brže gotov.




Potrebno je

 

1 velika ili 2 manje glavice luka
1/2 kg  smrznutog povrća za đuveč(crvena paprika, grašak, boranija, šargarepa, paradajz)
1/2 kg krompira
4 deblje šnicle(najbolje svinjski vrat ali može i pileći file, teleće šnicle)
1-2 čena bijelog luka
peršun
začin
biber
mljevena slatka paprika

Na malo ulja popržiti sitno sjeckani bijeli luk. Kad je luk ispržen dodati mu zamrznuto povrće i krompir isječen na deblje kolutove. Dodati sitno nasjeckan bijeli luk i peršun, začiniti pa dinstati da omekša. U toku dinstanja nalivati vodom da ne zagori.Pred kraj prebaciti u pleh i zapeći u rerni.


IMG_4581


Šnicle istući, posoliti i pobiberiti.Kada se na povrću počne hvatati korica izvaditi ga iz rerne i odozgo složiti šnicle. Premazati meso sa malo ulja i vratiti u rernu da se zapeče. Kada je pečeno sa jedne strane preokrenuti da se zapeče i sadruge strane i služiti.


IMG_4592


Ja obično pravim polovinu mjere jer je cijela za 4 osobe. Najukusniji je sa svinjskim vratom ali za one koji ga ne jedu može i sa pilećim fileom ili telećim krmenadlama ili šniclama.


IMG_4605

уторак, 11. септембар 2012.

Štrudla od jabuka i lisnatog tijesta

Od kad sam otkrila ovu štrudlu često je pravim. Pošto obično imam lisnatog tijesta u zamrzivaču a i jabuke, kad god nemam baš vremena da spremim nešto komplikovanije tu je štrudla. Napravi se za tren a ukusna je i topla i hladna mada kod nas baš i ne stiže da se ohladi. Ovo je originalni recept.




Potrebno je

jedna tabla lisnatog tijesta (250gr)
2-3 velike jabuke
1-2 kašike šećera ili više po ukusu
1 kašika griza
cimet
prah šećer
vanilin šećer




Lisnato tijesto razviti i sa obije strane narezati malo manje od trećine tijesta valjkom za pravljenje mrežice pa onda malo razvući tijesto da se formira mrežica. Na srednju trećinu staviti narendane i ocijeđene jabuke, posuti šećerom, grizom i cimetom pa preklopiti rešetku prvo sa jedne pa sa druge strane.
  



Rernu zagrijati na 220 C. Pleh u kome će se štrudla peći obložiti papirom za pečenje. Štrudlu prebaciti na pleh i peći da fino porumeni. Posuti šećerom u prahu i vanilom i uživati.



недеља, 9. септембар 2012.

Šopska salata



Evo i moja omiljena salatica dok još ima svih sastojaka na pijaci. Odlično se slaže uz roštilj ali i uz sva pržena mesa, pečenja a ja je nekad napravim čak i uz punjene paprike. Za one koji ne jedu bijeli luk tj koji imaju malo osjetljiviji želudac bijeli luk se može podijeliti na krupnije komade i nabosti na čačkalice pa se pred služenje lako može odstraniti. Recept je rekonstrukcija neke šopske salate koju sam jela u restoranu.


IMG_3895 by irenalana

Potrebno je


1 paprika babura ili zelena šilja
1 krastavac
1 veći paradajz
2-3 struka mladog luka ili jedan mali crveni luk
2 čena bijelog luka
so
sirće (jabukovo ili vinsko)
ulje
stariji bijeli masni sir

IMG_3891 by irenalana


IMG_3878 by irenalana


Papriku, paradajz i krastavac isjeckati na kockice, dodati nasjeckan bijeli i mladi luk, posoliti i začiniti sirćetom i uljem po ukusu.


IMG_3854 by irenalana


Ako imate male pomagače dobro će doći za čišćenje, pranje i sjeckanje povrća.




Sve dobro promiješati, odozgo narendati stariji masni sir i ostaviti jedno pola sata u frižideru da se ohladi. Mislim da bi po pravilu trebao da se koristi ovčiji sir ali kako toga kod nas baš i nema ja obično stavljam stariji kravlji masni sir.


IMG_3862 by irenalana


IMG_3882 by irenalana

петак, 7. септембар 2012.

Piletina sa povrćem

Ove godine moja Lana je krenula u prvi razred a ja sam za taj prvi školski dan pokušala da napravim malo svečaniji ručak tj da napravim ono što svi volimo da jedemo. Pošto Lana nakviše voli pečenu piletinu onda tu nije bilo dileme. Za vikend prije polaska u školu smo išli svi zajedno na pijacu i ona je bila zapela da kupimo neki mali mladi krompir. Kad sam vidjela one klikerčiće odmah me muka uhvatila pri pomisli na guljenje jer sam ocijenila da neće baš glatko ići ali sam na kraju odustala od borbe i pristala da kupimo taj njen krompir. Kad smo konačno došli da ga izaberemo prodavačica se oduševila time što ona od nepunih šest godina pokazuje interesovanje za kupovinu krompira i nije htjela da naplati nego smo krompir dobili džabe. E onda sam morala da iskoristim i taj krompir koji se jeste teško gulio ali se pokazao kao veoma ukusan tako da od sad Lana bira krompir :-). Da bi zadovoljila i tatu koji se od skoro zdravo hrani dodala sam još malo povrća i dobila fini, zdrav ručak. Ideja sa povrćem nije moja već iz ovog recepta i isprobana je više puta sa jagnjetinom. Jedina izmjena u odnosu na originalne sastojke je brokoli jer moj dragi tikvice nikako ne jede pa smo morali da pronađemo alternativu. Brokoli se pokazao kao odlična zamjena.




Potrebno je


1 manje pile (oko 1 kg)
2 krompira ili nekoliko manjih mladih krompirića
manji brokoli ili saka zelene boranije
1 crvena paprika šilja
1 veća šargarepa
1 manji ili 1/2 većeg paradajza
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
so
biber
ulje




Pile oprati, posoliti i staviti u pleh u kome će se peći, politi uljem pa u pleh usuti šolju vode  i staviti da se peče u dobro zagrijanoj rerni. Ja pečem na 270 C što je najajče temperatura kod moje rerne. Peći dok se ne uhvati korica sa jedne strane pa preokrenuti da se uhvati korica i sa druge strane. 
Vode ne treba dodavati previše jer kad se doda povrće i ono pusti tečnost.




Povrće oprati. Luk, paradajz, šargarepu i papriku isjeći na krupnije komade a brokoli na cvjetove. Krompir ako je mladi ostaviti cio a ako je veći isjeći na osmine. Svo povrće pomiješati, posoliti i pobiberiti pa dodati u pleh sa piletom. Pleh pokriti folijom i peći jedno sat vremena na najjačoj temperaturi. Kad meso fino omekša skinuti foliju i pustiti da se sve fino zapeče. Pile okretati da se zapeče sa obije strane.




четвртак, 6. септембар 2012.

Voćni kolač i skijalište Jezerine

Svaki put kad odemo u Kolašin svratimo i na skijalište. Tamo je do ove godine i ljeti bio otvoren neki etno restoran pa smo uvijek isli da se prosetamo, popijemo kaficu i naberemo divljih malina jer oko staze rastu divlje maline koje predivno mirišu. E ovaj kolač na slici je od tih malina samo što su ove godine maline bile već skoro prošle ali je zato bilo i kupina pa smo nabrali punu jednu posudicu.




Potrebno je


5 jaja
180 gr šećera
150 gr brašna
8 kašika vode
4 kašike ulja

1/2 l mlijeka
3-4 kesice vanile
4 žumanca
150 gr šećera
3 kašike u vrh pune brašna ili gustina
125 gr putera ili 1 dl pavlake

2 šlaga
1.5 dl mlijeka
4 bjelanca




Odvojiti žumanca i bjelanca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg a žumanca umutit sa šećerom da pobijele pa im dodati vodu, ulje i brašno i dobro promutiti mikserom da se sve fino poveže. Zatim dodati bjelanca i kašikom promiješati. Peći u plehu na papiru za pečenje ili foliji na 200 C da fino porumeni. Pečeno tijesto izvaditi i ostaviti da se ohladi.




Žumanca umutiti sa šećerom da pobijele, dodati brašno, vanilu i malo mlijeka pa sve fino promutiti i skuvati sa ostatkom mlijeka. Ja obično kuvam u loncu za kuvanje na pari jer sam tako sigurna da mi fil neće zagoreti u toku kuvanja. Kuvani fil promiješati mikserom, pokriti providnom folijom da se ne uhvati korica odozgo i ostaviti da se ohladi.
Hladan fil promutiti mikserom pa mu dodati  umućen puter ili pavlaku i sve promutiti da se fino poveže.
Na hladno tijesto rasporediti voće. Mogu se koristiti jagode, maline, kupine, blanširane breskve ili kajsije. Preko voća sipati fil.
Dva šlaga umutiti sa 1-1.5 dl mlijeka pa kad budu čvrsti sipati bjelanca koja su preostala od fila i mutiti da se dobije čvrst šlag koji treba rasporediti preko fila. Kome smetaju živa bjelanca može staviti samo šlag odozgo a bjelanca iskoristiti za neki drugi kolač. Ostaviti u frižider da se rashladi.
Kolač je moj pokušaj da rekonstruišem kolač koji sam jela na nekoj ekskurziji (mislim onoj sa kraja srednje škole) koji sam probala u nekom restoranu prije Beograda. U tom kolaču je bilo nekoliko vrsta voća mislim da su čak bile i kruške i pošto mi je ostao u fino sjećanju kad sam se vratila kući smućkala sam nešto najpribližnije što sam mogla.
Od ostatka malina i kupina sam napravila sok.