Странице

субота, 31. август 2013.

Beze korpice sa malinama i kremom od lješnika





Ovo sam pravila za mužev rođendan za neke goste koji nikad ne dođu na rođendan onda kad je rođendan već sa zakašnjenjem od nekoliko dana. Kako smo tada bili na godišnjem nikako nisam mogla da pronađem malo vremena da objavim recept. Danas sam vidjela maline u radnji i sjetila se recepta pa sam odlučila da ga ipak objavim dok se još mogu kupiti svježe maline. Inače oni gosti kojima je kolač bio namijenjen bili su oduševljeni i ukusom i izgledom.


IMG_9989


Potrebno je



4 bjelanca
200 gr kristal šećera
1 kašika sirćeta
1 kašika gustina
1 vanilin šećer

4 žumanca
4 kašike šećera
50-60 gr putera
100 gr bijele čokolade
1 dl slatke pavlake
2 kesice vanilin šećera
100 gr pečenih mljevenih lješnika

3 šlaga
250 gr(jedna kutijica) malina
100 gr mliječne čokolade
1 dl kisele pavlake
krupnije mljeveni lješnici za posipanje


IMG_9994


Bjelancima dodati sirće pa ih umutiti u čvrst snijeg. Postepeno dodavati šećer i vanilu i još malo promutiti da se dobije čvrst i sjajan šaum. U umućen snijeg dodati i kašiku gustina i pažljivo promiješati kašikom.


IMG_9961


Na papiru za pečenje nacrtati sa jedne strane krugove pa ga preokrenuti. Od ove količine izađe 12 komada prečnika 6-7 cm. Na svaki krug nanijeti po punu kašiku šauma i oblikovati ga da dobije oblik kruga a ostatak mase špricem za kolače istiskivati po obodu. Peći tj sušiti na 100-120C 1-2 h pa ih ostaviti u otvorenoj rerni da se sasvim ohlade.


IMG_0001


Za fil umutiti žumanca sa šećerom i vanilom pa ih skuvati na pari. U vreo fil dodati čokoladu izlomljenu na kockice i puter i promiješati da se sve poveže pa zatim ostaviti fil da se potpuno ohladi. Hladan fil promutiti mikserom pa mu dodati pečene mljevene lješnike i umućenu slatku pavlaku i još malo promutit. Šlag umutiti po uputstvu sa kesice pa 2-3 kašike umućenog šlaga dodati u fil. Špricem za kolače istiskivati fil u ohlađene korpice. Maline oprati i posušiti i izdvojiti 12 najljepših malina za dekoraciju a ostatak složiti na kolače preko fila. Preko malina špricem za dekorisanje istiskivati šlag.
Čokoladu istopiti pa joj dodati kiselu povlaku i dobro promiješati. Pošto je ova glazura prilično gusta i kremasta ja sam je kad se povezala još malo zagrijala u mikrotalasnoj da bi bila što je moguće tečnija. Po kašiku glazure sipati na svaki kolač i malo je rukom razvući po kolaču jer je glazura prilično gusta i ne razliva se dovoljno ali savršeno odgovara kolaču i po ukusu i po strukturi tako da bi se ja ipak držala nje i pored toga što se malo teže nanosi na kolač.
Na svaki kolač nanijeti malo obojanog šlaga nastavkom za listove, staviti na njih po jednu malinu i posuti krupnije mljevenim lješnicima.


IMG_0009

недеља, 25. август 2013.

Opet smo malo šetali

Konačno je došlo vrijeme i za godišnji odmor pa smo skoknuli do mora na nekoliko dana i evo malo sličica iz Kotora,Tivta i sa plaže Plavi horizonti.

DSCN0052-001

DSCN0065-001

DSCN0033-002

DSCN0026-001

DSCN0097-001

петак, 16. август 2013.

Biogradska gora

Zadnjih par godina bar jedan dan provedemo na Biogradskom jezeru. Jezero je okruženo prašumom a oko jezera postoji pješačka staza kojom se jezero može obići za nešto manje od sat vremena. Temperatura je uvijek za skoro deset stepeni niža od temperature u Podgorici tako da nam dobro dođe da se malo rashladimo i bar na kratko nađemo spas od vrućina. Evo i par sličica sa našeg izleta.

IMG_0024
IMG_0028
IMG_0030
IMG_0039
IMG_0040
IMG_0053
IMG_0058
IMG_0062
IMG_0064
IMG_0068
IMG_0071
IMG_0085

четвртак, 15. август 2013.

Rođendan drugi dio

Evo otegnuo se ovaj rođendanski post u nastavcima kao španska serija :-) ali da biste imali dobar uvid u to čime smo se sve na rođendanu sladili (i slanili) malo je jedan post pa sam ja to fino podijelila na dva jeda sa slatkišima i drugi sa slanišima. Za rođendanski ručak sam narano pravila sve ono što naš slavljenik najradije jede a to je čorba od pečuraka(iz kesice uz dodatak pavlake, jajeta i malo peršuna) jagnjeće pečenje sa povrćem (provukao se tu i jedan batak za Lanu) i salatu od paprika.


IMG_9814


Kako smo kasnije imali i goste i za njih sam pripremila malo posluženje tj mezu i dvije vrste kiflica jedne sa sirom i posipom od maka i rendanog sira a druge sa integralnim brašnom i sjemenkama po receptu za perece.


IMG_9880


Uz mezu sam napravila i rolat od sira po receptu sa bloga Tortelina. Kako sam recept malo izmijenila napisaću ovdje  moju varijantu ovog veoma ukusnog rolata.


Potrebno je 

 

250-300 gr sira(gauda ili edamer 12 parčadi)

125 gr kiselih krastavaca
125 gr dimljene pečenice
125 gr feta sira
125 gr kisele pavlake


Sir izrezan na deblje komade poredjati na pleh obložen papriom za pečenje tako da se parčad preklapaju. Ja sam poredjala ukupno 3x4 tj 12 parčadi i staviti pleh u rernu zagrijanu na 100 C da se sir malo otopi tj omekša. Kad je sir mekan izvaditi ga iz rerne pa ovu koru od sira premazati filom tako da na jednom kraju ostane par cm prazno i urolati od premazanog ka praznom dijelu kore. Ostaviti rolat u frižider da se dobro ohladi i stegne pa ga rezati na parčad.
Za fil pomiješati feta sir i pavlaku pa im dodati sjeckane kisele krastavce i pečenicu i malo bibera po ukusu.
Na blogu Provereni recepti Cooks and Bakes postoji još jedna varijacija na ovu temu. Za koju god se varijantu fila odlučite za  15 minuta uz veoma malo rada dobićete veoma ukusan i dekorativan rolat.

IMG_9944

недеља, 11. август 2013.

Rođendan i cupcakes sa malinama

Juče je mom dragom bio rođendan i mi smo ga kao i svake godine proslavila sa rodbinom i prijateljima. Ja sam naravno kao i uvijek napravila njegovu omiljenu čokoladnu tortu. Kad imamo neko slavlje volim da napravim bar dvije vrste kolača na pr jedan voćni a drugi čokoladni tako da bude za svakog po nešto. Ove godine sam uz tortu napravila i cupcakes sa malinam. To je jedan od kolača koje ja najviše volim a i svi ostali koji su ga probali su ga veoma pozitivno ocijenili. Jedno vrijeme je čak bila potjera za mnom na poslu da bih koleginicama napisala recept. Kolač sam sklopila od mog voćnog kolača i fila za beze korpice.


IMG_9840



Potrebno je


6jaja+ 2 žumanca
18 kašika šećera
18 kašika ulja
18 kašika mlijeka
18 kašika brašna
2 kesice praška za pecivo

8 žumanaca
6 kašika šećera
100-120 gr putera
3-4 kesice vanile
 200 ml  umućene pavlake za šlag
200 gr bijele čokolade(Milka)

300 gr malina
3 šlaga


IMG_9833


Umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati mlijeko, ulje i brašno pomiješano sa praškom za pecivo pa umutiti mikserom, dodati snijeg od bjelanaca i promiješati kašikom da se sjedini.
Peći u plehu za muffine u koji treba staviti i papirne korpice. Korpice puniti skoro do vrha (oko 1/2 cm nize od ivice papirne korpice) da bi tijesto imalo potrebnu visinu i peći na 200C dok porumeni.Od ove količine bude oko 33-36 komada zavisi kako punite korpice.


IMG_9848

Ostaviti tijesto da se dobro ohladi pa ga nožem izdubiti. Skuvati žumanca sa šećerom i vanilom i u vruće dodati čokoladu isjeckanu na kockice , promiješati da se čokolada istopi pa kad se prohladi dodati i umućen puter i umućenu slatku pavlaku i sve dobro promiješati. U svaki kolač staviti po 1-2 maline i puniti filom. Odozgo ukrasiti umućenim šlagom i malinama i ostaviti da prenoći u frižideru pa služiti. Ja sam ovaj put dio šlaga obojala jestivom zelenom bojom i napravila ukrasne listiće.


IMG_9877

IMG_9857

петак, 9. август 2013.

Igrica

Kao što ste možda primijetili pokrenuta je igra za blogere a ja sam dobila poziv za igricu i pitanja od čak dvije blogerke sa blogova Ultimativni sastojak i Coolinarija .Ja ću moje odgovore objediniti u jedan post i nominovati nove učesnike u igrici kojima ću postaviti pitanja.

Ultimativni sastojak

Da li učestvujete u humanitarnim akcijama i kojim ? U organizaciji humanitarnih akcija do sad nisam učestvovala ali kad mogu uvijek dam prilog
Da li imate prave prijatelje i šta cenite kod njih ?
Naravno da imam i kod njih najviše cijenim upravo to što su mi pravi prijatelji tj što su tu kad zagusti i kad su mi stvarno potrebni.
Najdraža  knjiga recepata ?
Moj najdraži kuvar ja Coolinarika i Feedly.
Kulinarska katastrofa koju biste rado zaboravili ?
Nisam do sad baš imala nekih katastrofa sem što sam jednom pala sa plehom krempite.
Koja vam je omiljena kulinarska TV emisija ?
Slabo ih pratim.
Omiljena torta ?
Moja rafaelo torta.
Koliko često koristite fondan ?
Rijetko samo kad pravim rođendanske torte.
Šta je presudno za dobrog kulinara - genetika , talenat ili iskustvo ?
Ljubav.
Vaši prvi kulinarski počeci i prvo jelo ?
Palačinke i krofne.
Da li vaša okolina odobrava i prati vaš hobi - blog i kulinarstvo?
Redovno prati i podržava čak sam i moje fini skupi fotić dobila od mužića za rođendan.
Koliko vodite računa o zdravoj ishrani ,  koji pravac vam se svidja i koliki je uticaj tradicije ?
Pokušavam ali kako volim i slatko i masno to malo teže ide. Volim tradicionalna jela naročito pite ali nađe se kod nas i obareni brokoli na stolu.

Coolinarija
  
Šta čini Vaš trenutak zadovoljstva? 
Izležavanje na plaži, odlazak na izlet za vikend ...
Kako reagujete kada se posle divnog vikenda odjednom prisetite da je nedelja na izmaku a sutra ponedeljak? 
Mislim na to šta ćemo raditi sledećeg vikenda  :-).
Da li ste sigurni da poznajete sami sebe?   
Trudim se da budem iskrena sama pred sobom tako da mislim da da.
D li momente iz prošlosti pamtite po mirisima ili slikama? 
Po slikama. Mirise rijetko pamtim jedino odlaske na more povezujem sa mirisom kokosa.
Vera ili religija?  
Ja iskreno baš i ne vidim razliku  između ta dva pojma.  
Dan ili noć?   
Noć.
Tastatura ili olovka?   
Tastatura definitivno.
Da li biste u jednoj reči mogli definisati sebe?   
Teško mi je da definišem sebe i sa više riječi a ne sa jednom :-).
Da li ste skoro zaplakali?   
Ne sjećam se da sam plakala baš u skorije vrijeme a inače nisam plačkavica i plačem samo zbog ozbiljnih stvari.  
Vaše omiljeno jelo?  
Teško mi je da izdvojim samo jedno jelo ali kad već moram onda je to pečena jagnjetina sa povrćem.
Da li biste pristali da ne kuvate do kraja života, već da to drugi radi po vašim uputima?
To ne mogu ni da zamislim jer ja stvarno volim da kuvam i kad god imam malo slobodnog vremena bacim se na kuvanje.

Moja pitanja

Koje putovanje ćete uvijek pamtiti?
Šta više volite da kuvate slano ili slatko?
Omiljena knjiga (ne kuvar)?
Planina ili more?
Imate li kućnog ljubimca?
Blog koji najradije pratite?
Koju pitu najviše volite?
Kulinarsko dostignuće na koje ste ponosni?
Kada ste počeli da kuvate?
Slavite li rodjendane?
Koliko boravite u kuhinji ljeti?

Blogovi koje nominujem za igricu

http://nastinipeksimeti.blogspot.com/
http://dolcefooda.blogspot.com/
http://www.hlebilale.com/
http://hlebiso.blogspot.com/
http://kuhinjazaposlenezene.blogspot.com/
http://majinakuhinja.blogspot.com/
http://mojislatkisi.blogspot.com/
http://naputovanju.blogspot.com/
http://www.natanjiru.com/ 
http://marijinislatkisi.blogspot.com/
http://sweetfood-aleksandra.blogspot.com/





 

уторак, 6. август 2013.

Mekike

Slučajno sam prije nekoliko dana na Coolinarici naletjela na ovaj veoma praktičan i odličan recept za mekike ili mekice kako ih zove vlasnica ovog recepta. Tijesto je u stvari neka vrsta ludog tijesta koje se umijesi unaprijed i može da stoji nekoliko dana u frižideru i da se prži po potrebi. Tako kad god poželite možete imati fine i svježe mekike na stolu za svega 10-15 minuta. Po originalnom receptu se dobije jako puno tijesta tako da je meni bilo čak malo teže i da ga umijesim a onda sam pržila mekike četiri puta za redom što je bio pravi udar na moju liniju, mada je takodje bilo dobro jer sam uvježbala rastezanje tijesta tako da su mi svaki sledeći put izgledale sve bolje i bolje. Tijesto se u frižideru sasvim fino čuva i ne mijenja se što se tiče kvaliteta a meni se čak činilo da su one koje sam poslednje pravila bile najbolje.

IMG_9464


Potrebno je


250 ml mlijeka
100 ml jogurta
2 jaja
1/2 kesice praška za pecivo
20 gr svježeg kvasca
1 kašičica soli
brašna da se dobije mekše tijesto


IMG_9471


Mlako mlijeko pomiješati sa jogurtom pa mu dodati jaja. Kvasac rastopiti u smjesi od jaja i mlijeka pa dodavati brašno, so i prašak za pecivo i umijesiti mekano tijesto kao za kiflice. Tijesto pokrijte providnom folijom i ostavite u frižider da naraste.


IMG_9469


Kada poželite da pržite mekike izvadite tijesto iz frižidera i otkidajte vlažnim rukama komade veličine ping pong loptice pa ih rukama istanjite na svega nekoliko mm debljine i pržite u vrelom ulju. Pošto su mekike tanke isprže se prilično brzo. Pržene mekike vaditi na salvete da se upije višak ulja a onda služiti uz suvo meso, sir, ajvar, eurokrem...


IMG_9470

недеља, 4. август 2013.

Makarone sa sirom

Ovo su najobičnije makarone kakve su se oduvijek spremale u našoj kući. Kad sam ja malo porasla i počela da jedem i pravim pizzu i makarone su doživjele preobražaj tj i njih sam počela da jedem sa sosom za pizzu. Tako i sad kad nemam mnogo vremena da napravim ručak ili kad mi se jede nešto sa pizza ukusom a nemam volje ili vremena da baš pravim pizzu tu su ove dobre stare makarone.

IMG_9332


Potrebno je


300 gr makarona
oko 200 gr domaćeg bijelog sira
prst putera
so, malo ulja

3-4 dl pasiranog paradajza
kašičica origana
nekoliko listova svježeg bosiljka ili malo suvog
malo začina
bijeli luk u prahu


kuvar


Staviti vodu za makarone da proključa. U vodu dodati malo soli i kasiku ulja pa kad provri dodati i makarone i kuvati dok omeksaju.
Sve sastojke za sos pomiješati i samo kratko prokuvati da se ukusi povezu a sos malo zagrije.
Kada su makarone kuvane procijediti ih pa im dodati izmrvljen bijeli sir i puter i vratiti na ploču. Miješati da se sir i puter istope. Makarone sipati u tanjir, prelivati sosom i ukrasiti listovima svježeg bosiljka.


IMG_9330