недеља, 21. октобар 2012.

Salata od paprika

Ovo je klasicna salata od pečenih paprika ali ja sam za nju saznala sasvim slučajno kad je umrla djevojka koja je ostavila ovaj recept na Coolinarici. U znak sjećanja na nju mnoge od članica su napravile nešto od njenih recepata i tada sam ja prvi put probala ovu divnu salatu koja je poslije toga postala tradicija u našem domu. Evo vec par godina od tada dok god ima crvenih paprika na pijaci pravim salatu a ove godine smo čak kupili i mali zamrzivač da bi paprike ostavili za zimu jer već od decembra znaju da budu tako skupe a ni kvalitet im više nije kao sada.

 
IMG_3823 by irenalana
 
 


Potrebno je

1 kg crvenih paprika šilja (one koje se koriste i za ajvar)
1 dl ulja
1/2 dl sirćeta (jabukovo ili vinsko)
so po ukusu
3-4 čena bijelog luka


Paprike oprati, posušiti i peći na ploči. Pečene paprike slagati u šerpu i pokriti krpom da se još malo zapare i omekšaju a kad su sve ispečene guliti ih pod mlazom vode.




Oguljene paprike složiti u zdjelu (najbolje u neku plastičnu sa poklopcem koja ide u frižider), dodati im ulje, sirće, so i krupno nasjeckan bijeli luk. Posudu zatvoriti pa protresti da se sve fino promiješa i ostaviti u frižider.




 Paprike je najbolje napraviti dan ili dva prije služenja da upiju ukus bijelog luka i sirćeta. U frižideru se mogu čuvati 7-10 dana a s vremena na vrijeme ih malo protresti jer nema baš puno tečnosti pa paprike vire iz nje i ti djelovi se najlakše pokvare ako malo duže stoje.


IMG_3827 by irenalana


Нема коментара:

Постави коментар