Ovo je klasicna salata od pečenih paprika ali ja sam za nju saznala sasvim slučajno kad je umrla djevojka koja je ostavila ovaj recept na Coolinarici. U znak sjećanja na nju mnoge od članica su napravile nešto od njenih recepata i tada sam ja prvi put probala ovu divnu salatu koja je poslije toga postala tradicija u našem domu. Evo vec par godina od tada dok god ima crvenih paprika na pijaci pravim salatu a ove godine smo čak kupili i mali zamrzivač da bi paprike ostavili za zimu jer već od decembra znaju da budu tako skupe a ni kvalitet im više nije kao sada.
Potrebno je
1 kg crvenih paprika šilja (one koje se koriste i za ajvar)
1 dl ulja
1/2 dl sirćeta (jabukovo ili vinsko)
so po ukusu
3-4 čena bijelog luka
Paprike oprati, posušiti i peći na ploči. Pečene paprike slagati u šerpu i pokriti krpom da se još malo zapare i omekšaju a kad su sve ispečene guliti ih pod mlazom vode.
Oguljene paprike složiti u zdjelu (najbolje u neku plastičnu sa poklopcem koja ide u frižider), dodati im ulje, sirće, so i krupno nasjeckan bijeli luk. Posudu zatvoriti pa protresti da se sve fino promiješa i ostaviti u frižider.
Paprike je najbolje napraviti dan ili dva prije služenja da upiju ukus bijelog luka i sirćeta. U frižideru se mogu čuvati 7-10 dana a s vremena na vrijeme ih malo protresti jer nema baš puno tečnosti pa paprike vire iz nje i ti djelovi se najlakše pokvare ako malo duže stoje.
Нема коментара:
Постави коментар