Evo još jednog recepta koji sam isprobala sa bloga Coolinarija koji se ovog mjeseca istražuje u okviru igrice FBI rukavice tako da ja za ovaj krug imam čak dva posta što govori mnogo o tome koliko mi se sviđaju Naletovi recepti. Recept koji slijedi je malo izmijenjen jer se u originalu koristi graham brašno, a ja sam tek kad sam uzela kesu sa brašnom u ruke vidjela da nemam graham već crno brašno. U svakom slučaju dobila sam veoma ukusne hlepčiće koji se odlično slažu uz kuvana jela, sir, kajmak... Mi smo ih jeli uz paprikaš i čak je i Lana koja nije ljubitelj ovakvog hleba pojela jedan i izjavila da je veoma ukusan tako da će od sada ovaj hleb biti često na našem stolu.
Graham jufkice
oko 400 g graham brašna(ja sam umjesto njega koristila crno brašno T-950 Danubius)
150 g kukuruznog brašna(ja sam koristila domaće krupnije mljeveno bijelo kukuruzno brašno)
1 kašičica soli
0,6 dl ulja
2.5 dl vode
20 g svježeg kvasca
1 kašičica meda
Pomiješati vodu, ulje i kvasac pa ostaviti malo da kvasac zapjeni, dodati kukuruzno brašno, so, med i crnog brašna da se dobije mekano tijesto. Tijesto zamijesiti da bude glatko pa ga ostaviti da naraste. Naraslo tijesto podijeliti na 8 komada i od svakog formirati hlepčić. Slagati ih na papir za pečenje pa ostaviti da narastu 40 min-1 h i onda peći u rerni zagrijanoj na 250 C da fino porumene. U originalu se peku odmah u hladnoj rerni ali kako ja nisam bas neki stručnjak za hleb i peciva ja sam išla na sigurno i pustila ih da narastu prije pečenja. Služiti vruće uz sir, kajmak ... ili kad se malo prohlade uz kuvana jela.