Ove godine moja Lana je krenula u prvi razred a ja sam za taj prvi školski dan pokušala da napravim malo svečaniji ručak tj da napravim ono što svi volimo da jedemo. Pošto Lana nakviše voli pečenu piletinu onda tu nije bilo dileme. Za vikend prije polaska u školu smo išli svi zajedno na pijacu i ona je bila zapela da kupimo neki mali mladi krompir. Kad sam vidjela one klikerčiće odmah me muka uhvatila pri pomisli na guljenje jer sam ocijenila da neće baš glatko ići ali sam na kraju odustala od borbe i pristala da kupimo taj njen krompir. Kad smo konačno došli da ga izaberemo prodavačica se oduševila time što ona od nepunih šest godina pokazuje interesovanje za kupovinu krompira i nije htjela da naplati nego smo krompir dobili džabe. E onda sam morala da iskoristim i taj krompir koji se jeste teško gulio ali se pokazao kao veoma ukusan tako da od sad Lana bira krompir :-). Da bi zadovoljila i tatu koji se od skoro zdravo hrani dodala sam još malo povrća i dobila fini, zdrav ručak. Ideja sa povrćem nije moja već iz ovog recepta i isprobana je više puta sa jagnjetinom. Jedina izmjena u odnosu na originalne sastojke je brokoli jer moj dragi tikvice nikako ne jede pa smo morali da pronađemo alternativu. Brokoli se pokazao kao odlična zamjena.
Potrebno je
1 manje pile (oko 1 kg)
2 krompira ili nekoliko manjih mladih krompirića
manji brokoli ili saka zelene boranije
1 crvena paprika šilja
1 veća šargarepa
1 manji ili 1/2 većeg paradajza
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
so
biber
ulje
Pile oprati, posoliti i staviti u pleh u kome će se peći, politi uljem pa u pleh usuti šolju vode i staviti da se peče u dobro zagrijanoj rerni. Ja pečem na 270 C što je najajče temperatura kod moje rerne. Peći dok se ne uhvati korica sa jedne strane pa preokrenuti da se uhvati korica i sa druge strane.
Vode ne treba dodavati previše jer kad se doda povrće i ono pusti tečnost.
Povrće oprati. Luk, paradajz, šargarepu i papriku isjeći na krupnije komade a brokoli na cvjetove. Krompir ako je mladi ostaviti cio a ako je veći isjeći na osmine. Svo povrće pomiješati, posoliti i pobiberiti pa dodati u pleh sa piletom. Pleh pokriti folijom i peći jedno sat vremena na najjačoj temperaturi. Kad meso fino omekša skinuti foliju i pustiti da se sve fino zapeče. Pile okretati da se zapeče sa obije strane.
What a beautiful looking chicken dish! It is so colorful and the chicken skin is cooked to perfection. I'm glad I found your blog! Thanks for stopping by mine.
ОдговориИзбриши