среда, 30. април 2025.

Nicopolis

Ako ste kojim slučajem planirali odmor na Lefkadii ili u Prevezi jedno popodne možete iskoristiti za posjetu muzeju i arheološkom lokalitetu Nicopolis
Nicopolis je antički rimski grad koji se nalazi na teritoriji današnje Grčke, u blizini Lefkade. Nekada je bio glavni grad rimske provincije Epirus Vetus. Grad je osnovao Oktavijan 29. godine prije nove ere u znak sjećanja na njegovu pobjedu u bici kod Actiuma. Izgrađen je na raskrsnici trgovačkih puteva pa je bio središte grčke kulture i mjesto susreta između istočnog i zapadnog svijeta. Između 3. i 5. vijeka nove ere grad je prošao kroz razdoblje stagnacije, dok je od sredine 5. vijeka nove ere Nikopolis postao administrativni, umjetnički, duhovni i vjerski centar. Tokom ranohrišćanskog razdoblja grad je doživio procvat, o čemu svjedoči i mnoštvo spomenika koji su ga krasili. Administrativna reorganizacija Vizantijskog Carstva u 9. vijeku i prebacivanje glavnog grada Teme Nikopolisa iz Nikopolisa u Nafpaktos doveli su do propadanja i napuštanja grada.
U nastavku imate par slika koje vam mogu dočarati šta sve možete vidjeti u muzeju i na arheološkom lokalitetu na kome se nalaze ostaci Nikopolisa.




IMG_4490

IMG_4488

IMG_4538

IMG_4353

IMG_4446

IMG_4385

IMG_4382

IMG_4378

IMG_4359

IMG_4355

петак, 18. април 2025.

Medena torta

Medena torta by Aleks je po meni pravi izbor za Vaskrs. Divnog je ukusa i veoma je lagana a možete je oblikovati po želji. Ja je pravim već dvije godine zaredom. Prva je bila u obliku zeca a ova druga je kao jaje. Prevljenje ove torte zahtijeva malo više truda ali vjerujte mi da se isplati.




Medena torta


tijesto:

100 gr šećera
50 gr putera
2 kašike meda
pola kašičice sode bikarbone
1 i po kašika mlijeka
kašičica začina za medenjake
1 jaje
300 gr brašna


fil:

7 dl mlijeka
7 žumanaca
70 gr gustina
120 gr šećera
100 gr putera
1 kesica vanile
250 gr milerama
180 ml slatke pavlake


IMG_9637


Sve sastojke za tijesto osim jajeta i brašna pomiješati pa zagrijavati dok se šećer ne istopi. Čim soda zapjeni skloniti sa šporeta. Dodati jaje, pa brzo promiješati a zatim dodati brašno i rukom umijesiti tijesto. Podijeliti ga na četiri dijela, istanjiti i rezati željeni oblik. Peći na papiru za pečenje na 200C po 5-6 minuta.⁣


IMG_9646


Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom, dodati gustin i malo mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijati da provri pa dodati žumanca i skuvati. Vrućem filu dodati puter i dobro promiješati. Kad se ohladi dodati umućenu slatku pavlaku i mileram.⁣ Filovati a spolja ukrasiti filom, čokoladnim jajima, voćem ili kako god vama odgovara. Ostaviti da prenoći pa sjutradan uživati u ovoj neobičnoj ali zaista odličnoj torti.


IMG_9771