петак, 28. јун 2024.

Preveza

Evo još jedan putopisni post. Ovoga puta riječ je o Prevezi šarmantnom gradiću nedaleko od Lefkade. Preveza nije prvenstveno turističko mjesto ali je sasvim prihvatljiva kao destinacija za ljetovanje jer ima divno šetalište uz marinu i taj dio grada ima onaj šmek Grčkih primorskih gradića.


53821249489_4c14c0c4e5_vm


Nedaleko od urbanog dijela je plaža Monolithi koja je dugačka 22km i prostire se od Mytikasa do sela Kastrosikia. To je njduža plaža u Evropi. Poput mnogih grčkih plaža i ova je divlja tako da je boravak na plaži besplatan a u zaleđu ćete naći i dovoljno parkinga uz šumu koja se nastavlja na plažu. Jedina mana je što se morate naoružati plažnim mobilijarom jer nemate gdje da iznajmite suncobran i ležaljku. Ovo je što se mene tiče plus jer imam najviše povjerenja u naš suncobran. Kako u porodici imamo par bledolikih koji lako pocrvene veoma mi je važno da suncobran koji koristimo bude kvalitetan i da pruža dobru zaštitu. Što se plaže tiče ona je fina, prekrivena sitnim šljunkom i veoma široka tako da nema bojazni da ćete naići na gužvu. Jednostavno ima dovoljno mjesta za sve. Narvno ova plaža, mada divno izgleda, vizuelno ne može da se poredi sa plažama na Lefkadi.




IMG_4502


U prevezi se nalaze i ostaci antičkog grada Nikopolisa. To je zapravo rimski grad koji se nalazio na teritoriji današnje Grčke. Iskopine nadjene u Nikopolisu danas se mogu vidjeti u muzeju a u cijenu ulaznice uračunata je i posjeta gradu. Tu možete vidjeti ostatke gradskih zidina i raznih građevina kao  i mozaike koji su krasili podove antičkih vila.


IMG_4538


Za kraj vam ostavljam i par slika da bar malo osjetite čari Preveze.


IMG_4604


IMG_4610


IMG_4635


IMG_4640


IMG_4660


IMG_4673


IMG_4683


IMG_4697


IMG_4713


IMG_4722


IMG_4717


недеља, 2. јун 2024.

Kupus kifle

Evo još jedno, veoma fino i ukusno pecivo, koje se i prilično jednostavno pravi. Odlično ide uz sir, suvo meso, salate i džem tako da je idealno za doručak ili večeru a može poslužiti i umjesto hleba kad dočekujete goste. U svakom slučaju ako se odlučite da ga isprobate sasvim sam sigurna da se nećete pokajati.Recept je sa Instagrama ali je malo modifikovan u skladu sa tim što je trenutno bilo na raspolaganju u frižideru a kako smo bili zadovoljni rezultatima original nikad nije došao na red za isprobavnje.




Kupus kifle


200 ml mlijeka
50 ml jogurta
kašika šećera
20 gr svježeg kvasca
kašičica soli
50 ml ulja
brašno po potrebi (oko 400 gr)

50 gr putera
1/2 jajeta

1/2 jajeta
susam


IMG_8491


Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodati jogurt, šećer, ulje, brašno i so i zamijesiti mekše tijesto. Ostaviti ga da naraste pa podijeliti na dva dijela. Jaje umutiti viljuškom pa podijeliti na dva dijela. Jedan dio dodati puteru i umutiti da se poveže. Polovinu tijesta razviti u obliku kvadrata, premazati polovinom puterom i urolati. Prebaciti na pleh pa izrezati na cik cak. Ponoviti postupak i sa drugom polovinom tijesta. Odozgo premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Ostaviti kifle da narastu oko 40 min do 1 h pa peći na 200C da fino porumene.


IMG_9353