Evo konačno sam odlučila da i ja objavim recept za ovaj jednostavan ali zaista odličan kolač. Poslije isprobavanja nekoliko različitih recepata odlučila sam se za ovaj koji meni najviše odgovara. Kolač je jednostavan za pravljenje naročito ako se odlučite da koristite kupovni karamel koji je po meni sasvim ok. Ako ipak više volite domaće u receptu imate predlog kako da sami napravite dulche de leche koje možete koristiti umjesto karamela. To nije baš karamel kao onaj kupovni ali se veoma dobro slaže sa kolačem a lako se pravi. Na kraju ako baš niste ljubitelj karamela kolač možete ukrasiti umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i poslužiti ga sa voćem. Za koju god varijantu se odlučite garantujem da ćete uživati. Posebno prija ljeti dobro rashlađen i poslužen sa šlagom i voćem.
Tres leches
6 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 g brašna
1/2 praška za pecivo
500 ml pavlake za šlag
800 ml mlijeka
300 ml kondenziranog mlijeka
300 ml kondenziranog mlijeka ili kupovni karamel
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i vanilu, još malo promutiti pa dodati žumanca i fino umutiti. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa malo po malo dodavati umućenim jajima miješajući kašikom. Peći na 200 C da fino porumeni.
Pomiješati mlijeko, kondenzovano mlijeko i pavlaku.
Pečen kolač izvaditi iz pleha i izbockati odozgo čačkalicom da bi bolje upio preliv. Pola preliva sipati u pleh pa vratiti kolač ali tako da gornja strana sada bude dolje i preliti ostatkom preliva.
Da bi napravili domaći karamel tj dulche de leche konzervu kondenzovanog mlijeka otvoriti pa ubaciti u rernu zagrijanu na 200 C i peći oko 1h tj dok se na zgusne i malo potamni. S vremena na vrijeme promiješati i provjeriti gustinu i boju. Treba da bude kao marmelada od kajsija. Kad postigne odgovarajuću gustinu i boju samo ga dobro promutite i sipajte preko kolača.Ako vam je sve ovo prekomplikovano ili možda više volite kupovni karamel kolač premažite kupovnim karamelom. Zatim ga dobro ohladite i poslužite sa umućenim šlagom i voćem.
Нема коментара:
Постави коментар