субота, 16. март 2013.

Slana torta

Еvо јоš nešto što sam pravila za 8. mart a što možete iskoristiti za Vaskrs. Ovaj recept sam dobila prije jedno petnaest godina od zaove i od tad je često na našem stolu za rođendane i druga slavlja i uvijek se fino pojede. Sam recept je malkice problematičan jer se kora dosta dugo peče i hoće ponekad da bude malo zbijenija ali bez obzira na to uvijek prođe sve do zadnjeg parčeta.


 IMG_5622 by irenalana


Potrebno je

 4 jajeta
2 dl jogurta
1 dl ulja
13 kašika u vrh punih brašna
1 prašak za pecivo
vezica blitve (oko 100 gr)
3-4 male šargarepe

300 gr stiješnjene šunke(mada je obično koristim ovu salamu)
300 gr sjeckanih kiselih krastavaca
4 tvrdo kuvana jajeta
domaći majonez od jednog cijelog jajeta
sir gauda ili edamer 


IMG_5570 by irenalana


Umutiti prvo bjelanca sa malo soli, dodati žumanca i još malo promutit. Zatim dodati jogurt, ulje, brašno i  prašak za pecivo i sve još malo promutiti mikserom.


IMG_5582 by irenalana


Blitvu oprati i sitno nasjeckati a šargarepu narendati na krupno kao jabuke i malo ocijediti od soka pa ih dodati u tijesto. Ako je tijesto previše rijetko dodati još malo brašna. Tijesto treba da bude gustine tijesta za proju. Sipati tijesto u kalup obložen folijom i peći na 200 C oko 40 min. Ja obično pečem u kalupu za tortu prečnika 22 ili 24 cm i dobijem dvije kore od ove količine tijesta. Pred kraj pečenja tijesto sa folijom izvadim iz kalupa i stavim na rešetku od šporeta da se još malo dopeče. Obavezno probati čačkalicom je li kora pečena prije nego što je izvadite iz rerne.


IMG_5591 by irenalana


Pečeno tijesto pokriti krpom i ostaviti da se ohladi. Za fil isjeckati jaja, krastavce i šunkaricu pa im dodati majonez. Hladnu koru izrezati na 12 parčadi i premazati filom. Odozgo narendati sir. Tortu obavezno napraviti dan ranije pa je pokriti providnom folijom i ostaviti jedan dan u frizideru.


IMG_5596 by irenalana


IMG_5610 by irenalana


IMG_5613 by irenalana


IMG_5616 by irenalana





5 коментара:

  1. Nikad nisam videla ovako filovanu slanu tortu i super je jer nije sa tostom. Možeš sigurno taj jogurt da zameniš kiselom pavlakom. jako je slično testu koje koristim za rolat od spanaća gde stavljam pavlaku. Mnogo slatke ružice.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probacu i tu varijantu sa pavlakom a potrazicu i taj tvoj recept bas da vidim kakvo je tijesto jer je ovo malkice problematicno tj nije fino rastresito kao na pr proja ali kad se jede to se nekako ne osjeti i svi je obozavaju. Od ove na slici nije me zapalo ni jedno parce sve se razgrabilo dok sam ja radila nesto

      Избриши
  2. Ja obožavam slane torte i radije bih pojela parče slane, nego slatke, torte.Sviđa mi se.

    ОдговориИзбриши
  3. Ooo, ovo ti izgleda odlicno...Pozdrav gradu mog djetinjstva!

    ОдговориИзбриши