четвртак, 2. мај 2013.

Voćne beze korpice

Konačno na pijaci ima jagoda i to onih pravih domaćih tako da zadnjih desetak dana pravim isključivo kolače od jagoda. Domaćih jagoda ima svega mjesec dana kod nas a samo one imaju i miris i ukus kakv treba tako da mi je žao da ih ne iskoristim najviše što mogu. Evo za početak jedan divan i mnogo puta pravljen kolač sa beze korom, filom od žumanaca i bijele čokolade i voćem. Originalni recept je naravno sa Coolinarike od Minje Bogdanovski.


IMG_6815


Potrebno je


4 bjelanca
200 gr kristal šećera
1 kašika sirćeta
1 kašika gustina
1 vanilin šećer

4 žumanca
4 kašike šećera
50-60 gr putera
100 gr bijele čokolade
1 dl slatke pavlake
2 kesice vanilin šećera



kuvar57


Bjelancima dodati sirće pa ih umutiti u čvrst snijeg. Postepeno dodavati šećer i vanilu i još malo promutiti da se dobije čvrst i sjajan šaum. Po originalnom receptu u koru ide šećer u prahu ali ja obično stavljam kristal šećer. U umućen snijeg dodati i kašiku gustina i pažljivo promiješati kašikom.
Na papiru za pečenje nacrtati sa jedne strane krugove pa ga preokrenuti. Od ove količine izađe 12 komada prečnika 6-7 cm. Na svaki krug nanijeti po punu kašiku šauma i oblikovati ga da dobije oblik kruga a ostatak mase špricem za kolače istiskivati po obodu. Peći tj sušiti na 100-120C 1-2 h pa ih ostaviti u otvorenoj rerni da se sasvim ohlade.


IMG_6839


Za fil umutiti žumanca sa šećerom i vanilom pa ih skuvati na pari. U vreo fil dodati čokoladu izlomljenu na kockice i puter i promiješati da se sve poveže pa zatim ostaviti fil da se potpuno ohladi. Hladan fil promutiti mikserom pa mu dodati umućenu slatku pavlaku i još malo promutit. Špricem za kolače istiskivati fil u ohlađene korpice. Umutiti 2 šlaga po  uputstvu sa kesice pa šlag istisnuti preko fila a na njega staviti voće po izboru. Ja obično koristim jagode isječene kao lepeze i po kolut kivija isječen na pola mada može i bilo koje drugo voće. Kolači se mogu napraviti dan ranije i fino se čuvaju u frižideru 2-3 dana. Meni su čak i ukusniji sjutra jer korice taman fino omekšaju ali i dalje budu krckave spolja.


IMG_6821

IMG_6808

IMG_6806

IMG_6804

Нема коментара:

Постави коментар