Došlo je ljeto pa je red da probamo i neke morske specijalitete. Ovaj recept je sigurno najjednostavniji način za spremanje lignji a ako mene pitate i najbolji. To je jedno od prvih jela koje sam, još kao tinejdžerka, naučila da pravim. Naravno kako se lignje prže u dubokom ulju a još uz njih obično služim prženi krompir ovo i nije baš najzdraviji način za pripremu ali ponekad možemo sebi dozvoliti i nešto manje zdravo.
Pržene lignje
500 gr lignji
so
brašno
ulje
krompir za prženje
Lignje oprati i očistiti. Ako su svježe treba im izvaditi iznutrice i kost koja liči na neku providnu plastiku. Ja ogulim i onu šarenu kožicu kojom su prekrivene a zatim odvojim krake a tijelo lignje isiječem na kolutove debljine oko 2 cm. Narezane lignje treba posoliti i uvaljati u brašno a zatim pržiti u ulju dok ne porumene. Vaditi na salvet da se ocijede. Uz lignje poslužiti prženi krompir, neku salatu i ranch sos.
Нема коментара:
Постави коментар