субота, 28. јул 2012.

Moj riblji ručak


Kod nas se kad je o ribi riječ najviše koristi pastrmka. Nekako mi je ona najukusnija, prilično se jednostavno čisti od koščica tako da mogu dok ja ručam fino da nahranim i ćerkicu. S vremena na vrijeme probamo mi i po neku oradu ili oslica ali pastrmci se uvijek vratimo. Nekad smo mnogo jeli i šarana ali kako se on lovi u jezeru koje je vjerovatno prilično zagađeno nekako me prošla volja da ga jedem. Za pastrmku znam da može da preživi samo u čistoj vodi i onda sam nekako najsigurnije kad nju jedemo. Pored toga mi imamo i djeda ribolovca koji kad ima dobar dan ulovi i po nekoliko kg pastrmke tako da nas sve snabdijeva ribom koju ja onda koristim i za prženje i za čorbicu. Možda se mnogi od vas neće složiti sa idejom da se čorba može napraviti i od pastrmke međutim prva riblja čorba koju sam ja probala tj koju sam pojela bila je napravljena upravo od pastrmke. Prije jedno15 god kad smo se tek upoznali moj mužić je odlučio da pokaže svoje kuvarsko umijeće i napravio je čorbicu koja se meni veoma dopala. Prije toga se ribljoj čorbi nisam primicala ni na puškomet ali da li zbog recepta ili zbog kuvara tek od tad je riblja čorba redovno na našem stolu.



Potrebno je za čorbu


1 pastrmka
 1 kolut celera
lišće celera
1veća ili dvije manje šargarepe
1 glavica crvenog luka
bijeli luk u prahu
peršun
začin
biber
aleva paprika
dimljena mljevena paprika
ljuta tucana paprika
sok od paradajza po ukusu
ravna kašika brašna




Ribu, celer, šargarepu i luk staviti u šerpu i kuvati. Pošto se riba veoma brzo skuva treba je izvaditi poslije jedno 10-15 min i ostavit da se prohladi a povrće kuvati da omekša.




Kada se riba ohladi očistit je od kože i koščica. Supu procijediti pa joj dodati  šargarepu  sjeckanu na kolutove i celer isjeckan na kockice. Luk usitniti štapnim mikserom i takodje vratiti u čorbu.  




 Naliti paradajzom po ukusu, dodati papriku, biber, bijeli luk, začin i vratiti na ploču da proključa. Po potrebi dodati još vode. Kada čorba proključa dodati joj zapršku napravljenu od brašna i malo vode i ostaviti da se još malo kuva da postigne željenu gustinu. Posuti sjeckanim peršunom. Uz čorbu poslužiti i tucanu ljutu papriku tako da svako sam može da zaljuti čorbu po želji. 




Čorbica nam je kao predjelo a glavno jelo je pržena pastrmka sa prilogom od blitve i krompira i grilovano povrće koje se meni fantastično slaže sa  prženim mesom pa tako i sa ribom.

Pržena riba


po jedna pastrmka srednje veličine po osobi
brašno
so
ulje za prženje

Kod nas najbolje prolazi pržena riba tako da je ja najčešće tako spremam. Dakle samo je posolim, uvaljam u brašno i pržim na ulju da fino porumeni. Znam da ovo i nije baš najzdraviji način za pripremanje ribe ali samo tako se dobiju krckavi repići koje moja duša tamani




Uz ribicu obično napravim i prilog od krompira i blitve.
Originalni recept je ovdje a ovo je moja obrada

Krompir sa blitvom


2 veća krompira
250 gr blitve
2 čena bijelog luka
so
maslinovo ulje

Krompir oguliti i nasjeći na krupnije kocke pa kuvati u slanoj vodi.Blitvu oprati, otkinuti peteljke pa je nasjeći na krupnije komade i pred kraj kuvanja je dodati krompiru. 




 Sve još malo prokuvati da i blitva omekša, procijediti, dodati sitno sjeckani bijli luk, vratiti na poloču i kratko promiješati da tečnost koja je preostala uvre a zatim skloniti sa ploče i naliti maslinovim uljem, promiješati , poklopiti i ostaviti jedno 10 min dok se riba prži da se ukusi povežu.  Uz ribu obavezno poslužiti i marinadu od malo bijelog luka, sjeckanog peršuna, ulja i sirćeta.



Grilovano povrće


1 tikvica
10 čeri paradajza
mala glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
so
maslinovo ulje




Svo povrće oprati tikvice nasjeći na kolutove, crveni luk takođe, paradajz na polovine a bijeli luk sitno nasjeckati. Svo povrće pomiješati naliti maslinovim uljem pa onda pržiti na gril tiganju dok fino omekša.




Na kraju kad se ovako naradite red je da sjednete i uživate u rezultatima svog rada 
Prijatno :-)



5 коментара:

  1. Благодарим, па ово је тако фини, здрав, царски обед.Немам пастрмке ал имам често најсличније рибе - смуђа који се да уловити у дунавским водама, поред каменитих обала твистером, или у грању на дубини 5-7 метара(техником која се зове "бунарење", кад га је потребно стрпљиво чекати да прогута мамац).
    Поврће сте тако фино укомбиновали, пуно вам хвала за комплетан рецепт.

    ОдговориИзбриши
  2. Ma svaka cast,sve je tako lijepo i ukusno,pretpostavljam,
    Pravi moj meni.Tiganj za grilovanje imam ali ga ne koristim,a sad znam da hocu,
    A i ribe cemo navatati u ribarnici.
    Srdacan pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U zadnje vrijeme je i ja tako lovim:-). Tiganj je odlican i za cufte, cevape a i tikvice sa malo bijelog luka i maslinovog ulja su odlicne.

      Избриши
  3. Sve je jednostavno a ukusno!Fantastično❤️💜💙💚💛

    ОдговориИзбриши