субота, 18. август 2012.

Čokoladne princes krofne


Evo još jedan kolač koji sam pravila za rođendan tj dva dana poslije rođendana za goste koji su se najavili pa onda ipak nisu došli ali zato smo se mi fino počastili. Pošto mi svi volimo princes krofne ja ih često pravim i imama nekoliko recepata a onda u fil obično dodam, čokoladu, lješnile ili voće. Nekad čak napravim malo više krofnica a onda fil podijelim na dva tri dijela i u svaki dio dodam po nešto a onda krofnice prelivam bijelom ili tamnom čokoladom, pospem lješnicima ili šećerom u prahu tako da dobijem više različitih ukusa.



Pošto sam skoro pravila Paris-Brest kolač za ove krofnice sam iskoristila taj recept.

Potrebno je


1 dl ulja
2 dl vode
150 gr brašna
2 kašike kakao praha
4-5 jaja(4 po receptu)
1 kašika prah šećera
1 kašičica praška za pecivo

1/2 l mlijeka
5 žumanaca
100 gr šećera
5 kesica vanilinog šećera
3 u vrh pune kašike gustina ili brašna
80 gr čokolade sa 70% kakaa
2-3 kašike nutele ili linolade
125 gr putera
2 dl slatke pavlake


1 bijeli šlag
2 dl slatke pavlake


100 gr čokolade sa 70% kakaa
3 kašike ulja
sjeckani pečeni lješnik




Za tijesto prokuvati ulje, vodu i kakao da proključa pa dodati brašno, šećer i skloniti sa ploče, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Kad se tijesto ohladi dodati jedno po jedo jaje i na kraju dodati prašak za pecivo. Tijesto treba da bude glatko i sjajno ali još uvijek toliko čvrsto da se ne razliva već da drži oblik.
Na podmazanom i brašnom posutom limu za klače ili papiru za pečenje istisnuti špricem za tulumbe krofnice.
Peći u rerni koja je unaprijed zagrijana na 220 C da fino porumene odozgo. U toku pečenja nikako ne otvarati rernu.


Za fil umutiti žumanaca, šećer, vanilu, brašno i malo mlijeka pa skuvati sa ostatkom toplog mlijeka. U vreo fil dodati čokoladu izlomljenu na kockice i promiješati da se istopi. Ostaviti da se prohladi pa dodati puter, nutelu ili linoladu i umućeni šlag od pavlake.
Čokoladu za preliv istopiti i pomiješati sa uljem pa ostaviti da se ohladi.
Šlag umutiti po uputstvu sa kesice. Slatku pavlaku umutiti pa pomiješati sa umućenim šlagom.
Krofne prerezati pa poklopac svake krofne umakati u čokoladnu glazuru i složiti na poslužavnik obložen providnom folijom, posuti sjeckanim lješnicima i ostaviti u frižider ili zamrzivač da se glazura stegne.
Krofne filovati filom pa šlagom i poklopiti.



Evo i šarene krofnice





2 коментара:

  1. Predivno !!
    Ideja o filovima mi se dopada,stvarno svi mogu da budu zadovoljni uz samo malo snalazljivosti i truda !!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaboravila sam da dodam da ih onda treba praviti sto manje jer svi hoce da probaju svaki ukus :-)

      Избриши