петак, 5. октобар 2012.

Moj domaći hleb
E ovo je domaći hleb na moj način. Da se razumijemo odmah nisam ja neki ekspert za pečenje hleba čak sasvim suprotno. Dok nisam osmislila ovaj recept hleb nikako nisam umjela da napravim. Zato ja često kažem da je ovo recept za one kojima drugi recepti nisu uspjeli nešto kao zadnja šansa da naprave pristojan hleb :-). A u čemu je štos? Pa eto ja sam otkrila da ako stavim malo više kvasca dobijem sasvim pristojan hleb mekan i rupičast.


Potrebno je


3,5 dl mlake vode
1 kašika ulja
40 gr svježeg kvasca
kašičica soli
oko 400 gr brašna (bijelog ili pomiješano bijelo i integralno)
1 kašičica meda (nije obavezno)


IMG_0565


U mlaku vodu dodati ulje i kvasac. Postepeno dodavati brašno. Ako se pravi sa mješavinom brašna ja prvo dodam integralno i to da dobijem ređu kašicu kao na pr čokolino. Sipati med, so i bijelo brašno da se dobije tijesto koje se mijesi kašikom. Gustina se vidi sa slike a treba da bude što gušće ali da se još uvijek može mijesiti kašikom. Tijesto dobro izlupati kašikom ja brojim bar do sto. Na tijestu će se u toku mućenja pojaviti klobuci kao na slici.


IMG_8584


Pokriti krpom i ostaviti da naraste jedno 15-20 minuta da se udvostruči a onda samo blago premijesiti kasikom, ostaviti još 15-20 minuta da se podigne pa ponovo premijesiti. Postupak ponoviti tri puta.Kad tijesto naraste treći put prebaciti ga na dobro pobrašnjenu radnu površinu i oblikovati loptu ali pziti da se tijesto ne pritiska previše da se ne izduva vazduh iz njega jer onda neće biti rupičasto. Tijesto zatim prebaciti na pleh koji je dobro zagrijan u rerni i posut brašnom i ostaviti 30 min da naraste. Peći na 270 C u dobro zagrianoj rerni. To je inače najveća temperaturea u mojoj rerni. Peči da fino porumeni a zatim ostaviti da se ohladi. Hleb nikako ne prekrivati jer je i ovako dvoljno mekan. Ja ga čak obično odmah stavim na rešetku za hlađenje da se ne zapari odozdo tj da mu korica ostane krckavija. Pošto se hleb peče kratko jedno 15 minuta najviše vidite da za 1h i 30 minuta najviše dobijete fin, svjež i topao hleb. Ovaj na slici je pravljen od mješavine integralnog i običnog pšeničnog brašna a kad se pravi samo sa bijelim brašnom hleb je znatno rupičastiji.


IMG_8575

2 коментара: