понедељак, 4. фебруар 2013.

FBI rukavice: Mimi's kingdom


Već duže vrijeme pratim FBI Rukavice igricu za blogere ali do sad nisam učestvovala u njoj. Ovog mjeseca pod istragom je blog Mimi's kingdom koji ja već neko vrijeme pratim i sa koga sam već isprobala par recepata. Jedan od njih je i recept za perece koji sam pravila već nekoliko puta uz neznatne izmjene. Pošto smo potpuno prešli na integralni hleb ja sam ih pravila od mješavine integralnog pšeničnog i bjelog brašna. Perece se kuvaju u vodi uz dodatak sode bikarbone ali pošto se meni tijesto učinilo odlično morala sam da ih probam i onako bez kuvanja i prosto ne mogu da se odlučim koja mi je varijanta ljepša. U svakom slučaju kiflice su zapisane u moju svesčicu sa receptima i biće pravljene još puno puta.


IMG_2264 by irenalana


Potrebno je

 
 2 šolje mlijeka
 40 gr svježeg kvasca
 6 kašika smeđeg šećera
 60 g putera ili 0,6 dl ulja
 4,5 do 5 šolja brašna
 2 kašičice soli

 20 gr sode bikarbone
 2 šolje vode
susam ili mak za posipanje
 
 
IMG_2268 by irenalana


U mlakom mlijeku rastopite kvasac. Dodajte mu šećer, puter ili ulje (ja sam stavila ulje jer bas nisam ljubitelj peciva sa puterom) i ostepeno dodavati brašno i so. Mijesiti da se dobije mekano elastično tijesto pa ga ostaviti da naraste oko 1 h.
Kad je tijesto naraslo podijeliti ga na 12 komada pa svaki razviti u dugačku trako oko 40 cm dužine.


IMG_2281 by irenalana


U šerpici pomiješajte vruću vodu sa sodom i svaku traku umakati u vodu na 10 skundi pa ih prebacivati na pleh obložen papirom za pečenje i oblikovati perece. Na jedan pleh od rerne stane 6 pereca.


DSCN9466 by irenalana


Perece posuti susamom, makom ili krupnom solju i peći desetak minuta u rerni zagrijanoj na 180C dok ne dobiju lijepu boju. Gotove perece premazati sa malo putera.


DSCN9470 by irenalana


Ja sam probala i varijantu bez kuvanja tj trake tijesta sam samo oblikovala kao perece, složila u pleh, premazala ih mlijekom i posula mješavinom susama i maka. Ostavila sam ih oko 40 minuta da narastu i pekla u rerni zagrijanoj na 270C da fino porumene.


IMG_2287 by irenalana



IMG_2294 by irenalana



IMG_2292 by irenalana





4 коментара:

  1. Jednog dana ću od ovog testa razvući pantljiku na 1 metar i više pa napraviti 2 perece koje stanu u pleh. E to mi je san.

    ОдговориИзбриши
  2. Irena, bas mi je drago da su se i tebi dopale! :) Hvala na poverenju. Vidis, probacu ih i ja bez kuvanja. Dobra ideja! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ja ću potopiti pantljiku u sodu bikarbonu, ali mi je bio problem da toliku perecu smestim u šerpu, mislim ne problem, već je bilo neizvodljivo.

    ОдговориИзбриши
  4. Divni su. Nisam ih nikada pravila, moracu isprobati. Slike su super :)

    ОдговориИзбриши