уторак, 30. мај 2017.

Rascvjetane viršle


Evo još jedno ukusno i dekorativno pecivo sa viršlama. Recept je naravno sa Coolinarike i čeka već duže vrijeme da bude isproban. Na blogu već ima par recepata za peciva sa viršlama pa će neko možda pomisliti da redovno jedemo viršle. Nažalost veoma smo svjesni toga da viršle i nisu baš najzdravije pa ih pravim jednom do dva puta mjesečno. Da pitam djecu vjerovatno bi ih jeli svaki dan jer ih oni prosto obožavaju. Tako su i ova peciva nestala za tren. Pravila sam ih još prije desetak dana kad se Lana vratila iz škole u prirodi ali nikako da nadjem malo vremna da napišem recept.





Rascvjetane viršle



500 g brašna
1 kocka svježeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1 jaje
250-300 ml mlijeka
50 ml ulja
12 viršli

1 jaje
kašika ulja
2 mlada luka

susam


IMG_1968


Od brašna, kvasca, šećera, soli, jajeta, ulja i toplog mlijeka umijesiti mekše  tijesto. Tijesto prekrijte i ostavite na toplom da se udvostruči. Naraslo tijesto premijesite i podijelite na 12 jednakih loptica. Jednu po jednu lopticu razvijajte u pravougaonuk i njime obmotajte viršlu. Zatim dobijenu štrudlicu prerežite četiri puta da se dobije pet jednakih djelova. Pazite da tijesto ne prerežete skroz do kraja. Uzmite prvi i zadnji dio pa ih ukrstite. Sve djelove okrenite tako da viršle stoje vertikalno. Tako ćete dobiti oblik cvijeta. Slike izrade možete pogledati kod originalnog recepta.


  IMG_1991


Peciva složite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite na toplom da narastu. Premažite ih  pripremljenim premazom (viljuškom umutite jaje i dodajte mu ulje) i pospite sezamom i nasjeckanim mladim lukom. Peciva su veoma dekorativna baš zbog ovog luka kojim se posipaju ali su meni ukusnija bez njega. Zbog toga sam ja samo dva peciva posula lukom a ostala samo susamom. Ta peciva sa lukom su bila pravi ukras na tanjiru.


IMG_1973

Нема коментара:

Постави коментар