петак, 04. јануар 2019.

Božićna zvijezda sa sirom i blitvom


Za prvi recept koji ću objaviti u ovoj godini odabrala sam ovo veoma ukusno i dekorativno pecivo. Izbor nije slučajan. Ja sam ovu zvijezdu pravila za doček kao dio novogodišnje večere ali možda će se neko od vas odlučiti da je napravi za Božić pa sam zbog toga požurila da objavim recept. I pored toga što veoma fino izgleda ova pogača se lako pravi a šanse da nešto pođe naopako su nikakve. U originalnom receptu pravljena je sa cimetom i bademima mada se može filovati i  džemom, eurokremom ili nutelom, makom, orasima ... Ja sam se odlučila da fil bude slan jer mi je trebala pogača uz večeru i mogu vam reći da je baš dobro prošla a svojim izgledom je doprinijela tome da večera bude svečanija. Originalni recept sam pronašla kod Matejke na blogu Like a chocolate. Tamo ćete pronaći i slike postupka a ima i video recept tako da obavezno virnite i kod nje.




Božićna zvijezda sa  sirom i blitvom


2 dl mlakog mlijeka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
20 gr svježeg kvasca
50 gr otopljenog putera ili 0.5 dl ulja
oko 350 gr brašna(da se dobije mekše tijesto)

1 jaje
100 gr bijelog sira
200 gr barene blitve
1 kašika kisele pavlake
20 gr istopljenog putera


Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodajte ulje, šećer, brašno i so i zamijesite mekše tijesto. Ostavite ga oko sat vremena da naraste. Umutite jaje viljuškom pa ga podijelite u dvije posude. U jednu polovinu umućenog jajeta dodajte sir, barenu sitno nasjeckanu blitvu i pavlaku a drugu polovinu ostavite za premazivanje pogače. Ja sam koristila domaći bijeli stariji sir sa pijace. Oni kojima je ovakav sir nedostupan mogu koristiti fetu. 


IMG_0774


Naraslo tijesto podijelite na četiri dijela. Svaki dio razvijajte u krug na veličinu velikog tanjira. Prvi krug tijesta premažite rastopljenim puterom pa trećinom fila, složite sledeći krug tijesta i ponovo ga premažite puterom pa filom. Ovo ponovite još jednom sa trećim krugom tijesta a zadnji krug samo složite odozgo bez premazivanja. Na sredinu tijesta stavite čašu pa onda od čaše režite tijesto na 12 djelova. Po dva dijela uvrnite prema spolja dva do tri puta i na vrhu spojite. Ovako ćete dobiti zvijezdu sa šest krakova. Pogaču premažite umućenim jajetom i ostavite je oko sat vremena da naraste pa pecite na 200C oko 25-30 min tj dok fino porumeni.

Нема коментара:

Постави коментар