недеља, 9. мај 2021.

Slagana slana torta

Ovaj recept je nastao prije skoro 20 godina na osnovu recepta za slanu tortu sa tost hlebom. Jedna moja koleginica je tada častila na poslu povodom vjeridbe i između ostalog je donijela i slanu tortu od tost hleba. Torta je bila veoma ukusna ali sam ja ipak imala utisak da bi sa nekim drugim tijestom bila još bolja i naravno nisam pogriješila. Probala sam da sama ispečem koru po nekom receptu koji sam inače koristila za neke druge slane torte i rolate i rezultat je zaista bio odličan. Kasnije sam došla i na ideju da podijelim smjesu za kore na tri dijela i obojim ih različito. Vi možete po želji praviti jednu žutu koru ili tri kore različite boje kako je po receptu ali vam svakako preporučujem da probate ovu slanu tortu jer je zaista veoma ukusna i sočna a i veoma lijepo izgleda. 




Slagana slana torta


 2 jajeta
1/3 šoljice kisele pavlake
1 ravna kašičica praška za pecivo
2 kašike brašna

2 jajeta
1/3 šoljice kisele pavlake
1 ravna kašičica praška za pecivo
2 kašike barenog sitno nasjeckanog spanaće
2 kašike brašna

2 jajeta
1/3 šoljice kisele pavlake
1 ravna kašičica praška za pecivo
2 kašike ajvara
2 kašike brašna

300 ml kisele pavlake
300 gr majoneza(ili domaci od jednog cijelog jajeta)
malo kiselih krastavaca
2 tvrdo kuvana jajeta
50 gr pršute ili suvog vrata, buđole
50 gr šunkarice
malo kečapa (mala kašičica ili manje)
oko 200 gr sira trapista


IMG_3163


Umutiti bjelanca, dodati žumanca i fino promutiti pa pažljivo miješajući kašikom dodati brašno, prašak za pecivo i pavlaku. Peći na 200C. U drugu koru dodati spanać a u treću ajvar. Peći u kalupu 29x23 ili u kalupu za tortu prečnika 24 cm.
Za fil pomiješati majonez i pavlaku i podijeliti ih na tri dijela. U jedan dio dodati sjeckana jaja, malo rendanog sira i nekoliko sjeckanih kiselih krastavaca. U drugi dio dodati sjeckanu pršutu ili pečenicu i malo rendanog sira a u treći dodati sjeckanu stiješnjenu šunku, rendani sir i malo kečapa.
Zelenu koru premazati filom sa jajaima zatim složiti žutu koru, fil sa pršutom i na kraju crvenu koru koju treba premazati filom sa stiješnjenom šunkom. Odozgo posuti sitno rendanim sirom, ostaviti u frižideru da se dobro ohladi a zatim uživati.


IMG_3152

Нема коментара:

Постави коментар