субота, 21. децембар 2024.

Rozen torta

U onom smo periodu godine kada se najviše prave sitni kolači. Vrijeme je slava a pred nama su i Nova godina i Božić tako da će vam ovaj recept sigurno dobro doći. Radi se o jednom starinskom kolaču. Recept je sa interneta jer se u mojoj porodici rozen torta nije pravila. Međutim kako veoma lijepo izgleda na tanjiru sa sitnim kolačima ja sam odlučila da je isprobam. Vuku se veoma dopala i to je zapavo jedini sitni kolač koji on jede. Zbog toga je od tada kod nas skoro obavezna kad god se prave sitni kolači.




Rozen torta


100 g putera
100 g šećera
1 jaje
100 ml mlijeka
350 g brašna
½ kašičice sode bikarbone

100 ml mlijeka
100g putera
80 g šećera
200g mljevenih oraha
kaščica soka od limuna

150 g šećera u prahu
1-2 kapi crvene boje za kolače(ja koristim aromu od jagode)


IMG_7835


Izmiješajte omekšali puter, šećer i jaje da se poveže, pa dodajte mlijeko. Pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom i polako dodajte u smjesu dok ne dobijete čvrsto tijesto.


IMG_7845


Tijesto podijelite na 5 djelova pa dio po dio ubacite u kesu za zamrzavanje hrane i razvijte u kvadrat dimenzija 22x22 cm. Pecite na prevrnutom plehu u rerni zagrijanoj na 200C. Peče se veoma kratko, oko 6 min, da samo malo počne da rumeni sa krajeva.


IMG_7820


Za fil zagrijte mlijeko  sa šećerom pa njime poparite orahe. U još topao fil dodajte puter i sve promiješajte. Za glazuru pomiješajte šećer u prahu sa malo vode i sokam od limuna. Dodajte par kapi crvene boje za kolače. Kore premažite filom, pritisnite i ostaviti da odstoje do sjutra u frižideru. Sjutra odozgo premažite glazurom  pa kad se malo stegne režite na štangle.

Нема коментара:

Постави коментар