Ovo je prvi post u 2025. godini pa ga istovremeno koristim da vam čestitam praznike ali i da vam dam ideju kako da napravite veoma ukusna i dekorativna peciva kojima ćete obradovati ukućane. Recept za tijesto je isproban već puno puta samo u malo drugačijem izdanju, kao jagnje sa viršlama, koje obično previm za Vaskrs. I u ovoj kombinaciji sa kulenom i sirom je veoma dobro ocijenjen pa zbog toga evo i recept.
Jelkica sa kulenom i sirom
300 gr brašna
20 gr kvasca
1,75 dl mlijeka
kašičica šećera
1/2 kašičice soli
0,4 dl ulja
10 listova gaude
oko 100 gr kulena(ja obično koristim kulen Goranović)
1 jaje za premazivanje
susam
mak
Kvasac rastopite u mlijeku, dodajte mu ulje, šećer, brašno i so pa umijesite mekše tijesto. Ostavite ga da naraste oko 1 h. Tijesto premijesite i razvijte u obliku pravougaonika. Po tijestu složite dva reda gaude a preko nje oko 100 gr kulena. Urolajte i izrežite na 16 komada.Složite kao jelku tako da u prvom redu bude jedan rolat, u drugom dva, zatim tri, četiri i u zadnjem redu pet komada. Od preostalog dijela napravite stablo.
Premažite umućenim jajetom i pospite susamom i makom. Ostavite tijesto da naraste oko sat vremena pa pecite na 250 C da fino porumeni. Pečenu jelkicu prebacite na tanjir za služenje i ukrasite zvijezdom od kulena, pahuljicama od gaude i listićima napravljenim od kiselog krastavca.
Нема коментара:
Постави коментар