Medena torta by Aleks je po meni pravi izbor za Vaskrs. Divnog je ukusa i veoma je lagana a možete je oblikovati po želji. Ja je pravim već dvije godine zaredom. Prva je bila u obliku zeca a ova druga je kao jaje. Prevljenje ove torte zahtijeva malo više truda ali vjerujte mi da se isplati.
Medena torta
tijesto:
100 gr šećera
50 gr putera
2 kašike meda
pola kašičice sode bikarbone
1 i po kašika mlijeka
kašičica začina za medenjake
1 jaje
300 gr brašna
fil:
7 dl mlijeka
7 žumanaca
70 gr gustina
120 gr šećera
100 gr putera
1 kesica vanile
250 gr milerama
180 ml slatke pavlake
Sve sastojke za tijesto osim jajeta i brašna pomiješati pa zagrijavati dok se šećer ne istopi. Čim soda zapjeni skloniti sa šporeta. Dodati jaje, pa brzo promiješati a zatim dodati brašno i rukom umijesiti tijesto. Podijeliti ga na četiri dijela, istanjiti i rezati željeni oblik. Peći na papiru za pečenje na 200C po 5-6 minuta.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom, dodati gustin i malo mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijati da provri pa dodati žumanca i skuvati. Vrućem filu dodati puter i dobro promiješati. Kad se ohladi dodati umućenu slatku pavlaku i mileram. Filovati a spolja ukrasiti filom, čokoladnim jajima, voćem ili kako god vama odgovara. Ostaviti da prenoći pa sjutradan uživati u ovoj neobičnoj ali zaista odličnoj torti.
Нема коментара:
Постави коментар