уторак, 2. јануар 2018.

Srećna 2018. godina!






Evo došla nam je i ova 2018. godina. Nadam se da je većina vas dočekala u dobrom društvu uz koju čašicu i po koji ukusan zalogaj. Neki su je možda i prespavali ali se nadam da ste je svi dočekali onako kako ste vi željeli i da ste ove praznične dane iskoristili da se odmorite, podvučete crtu, saberete i oduzmete rezultate u prethodnoj godini i donesete neke važne odluke i planove za sljedeću godinu. 


IMG_7483


Ja vam želim da u narednoj godini budete zdravi i veseli i da vam se ostvari sve ono što ste sami poželjeli.


IMG_7475


понедељак, 25. децембар 2017.

Cvijet vanilice


Danas vam donosim recept za ukusne i dekorativne sitne kolačiće koji će vam vjeovatno dobro doći u ovo doba slava i praznika. Ja sam ih prvi put vidjela na jednoj slici na Coolinarici i tako su dobro izgledali da sam odmah morala da ih isprobam.  Od tad sam ih pravila više puta i svaki put su bili jednako dobri tako da su na kraju došli na red da budu ovdje objavljeni. Slike na Coolinarici više nema  tako da ne mogu ostaviti link za originalni recept ali sam ga srećom još davno zapisala i uspjela da ga sačuvam.




Cvijet vanilica


210 gr brašna
140 gr margarina
100 gr šećera
2 jaja
2 kašike vode
limunova korica

1 kašika prah šećera
50 gr mljevenih oraha
džem of kajsija

prah šećer
vanilla


IMG_3553


Od brašna, margarina, žumanca, 70 gr šećera, vode i limunove korice umijesiti tijesto. Ostaviti ga oko 30 minuta u frižideru da se malo stegne pa ga razviti i vaditi keksiće u obliku cvjetića. Slagati ih na papir za pečenje.


IMG_3541


Umutit bjelanca sa 30 grama šećera i prah šećerom pa im dodati mljevene orahe. Poslastičarskim špricem istiskivati po malo fila na svaki keksić.


IMG_3536


Peći na 180 C da blago porumene. Spajati ih džemom i uvaljati u prah šećer i vanilu. Keksići su veoma ukusni a još su ukusniji ako se umjesto oraha naprave sa pečenim lješnicima. Jedina mana im je što ih bude malo pa ja predlažem da u startu napravite duplu mjeru.


IMG_3566

среда, 13. децембар 2017.

Ćuftice u sosu


U ovo doba godine obično se objavljuju recepti za prazničnu trpezu. E ovaj moj je čista suprotnost, sasvim je običan i jednostavan ali nama omiljen. To je jedno od rijetkih jela koje mogu da napravim bez toga da neko tj. Lana gunđa. Sigurno se većina vas sjeća ovog jela iz vrtića ali sam ga ja isprobala mnogo kasnije kada sam upoznala mog dragog. Naravno odmah sam tražila recept i od tada je ovo jelo prilično često na našem stolu. Pravi se relativno jednostavno, ne može da omane a možete ga spremiti unaprijed za dva dana što je u današnje vrijeme velika prednost. Pored svega ovoga i djeca ga obično vole tako da je idealno za mamae sa malim gunđalima :-).




Ćuftice u sosu


500 gr mljevenog junećeg mesa
3 kašike prezle
1 jaje
malo sjeckanog peršuna
3-4 čena bijelog luka
1 glavica crnog luka
kašičica sode bikarbone
začin c
mljevena paprika
paradajz pire ili pasirani paradajz


IMG_2111


Od mesa, przle, jajeta, crnog sitno sjeckanog luka, 1 cena bijelog luka, 1 kašike začina c, bibera, sode i sjeckanog peršuna napraviti masu za ćufte. Da bi se masa fino povezala možete dodati i pra kašika hladne vode. Od dobijene smjese oblikovati okrugle ćuftice i prziti ih na ulju.


IMG_2137


Pržene ćufte izvaditi a u ulje staviti preostali bijeli luk da se malo isprži, dodati 1 kašiku u vrh punu brašna, paprike po ukusu i naliti vodom. Vratiti ćuftice u sos, dodati kašičicu paradajz pirea ili par kašika pasiranog paradajza(može i više ali je sos meni ukusniji ako ima više ukus na papriku a paradajz se dodaje samo da malo popravi ukus), malo začina c i bibera i sitno sjeckanog peršuna.


IMG_2143


Kuvati da sos dobije odgovarjuću gustinu i poslužiti sa krompir pireom

понедељак, 4. децембар 2017.

Lanin rođendan

Lanin rođendan smo proslavi odavno ali se u međuvremenu svašta izdešavalo tako da nisam stigla da objavim sličice sa rođendana. Ove godine smo rođendan slavili u kuglani ali je mama tj. ja kao i uvijek bila zadužena za tortu. Kako rastemo zahtjevi naravno postaju sve čudniji :-). Po svaku cijenu se mora biti originalan i torte sa Zvončicom, Hello Kitty ili bilo kakvim nježnim djetinjastim likom ne dolaze u obzir. Tako sam poslije kraćeg birkanja i traganja po internet dobila zahtjev da napravim Betgirl. Ja za pomenutu gospođicu nisam bilo do tad ni čula, a kamoli da sam znala kako izgleda, ali sam na internet našla par sličica i bacila se na posao. Rezultat je bila torta kojom sam veoma zadovoljna. Zapravo mislim da je to najbolja torta koju sam do sada napravila. Za Batgirl sam koristila kalup koji sam naručila sa Aliexpessa mada ni sa njim izrada lutke nije bila baš jednostavna. Za ovu priliku sam izabrala jednu of naših omiljenih torti samo sam ovaj put glazuru pomiješati sa par kašika fila i time sam premazala tortu koja se pokazala odlična za oblaganje fondanom.


IMG_6504


IMG_6499


IMG_6445


IMG_6410




понедељак, 27. новембар 2017.

Pužići sa makom


Mnogo volim mak i imam nekoliko odličnih recepata sa makom ali nikako da dođu na red za objavljivanje. Ili slike nisu dobre ili uopšte ne stignem da ih slikam i tako uvijek ostanu da čekaju neku narednu izvedbu. Zimi kolače sa makom pravim prilično često a u zadnje vrijeme obično pravim ove pužiće. Vrlo često nam je to večera petkom jer tada imam malo više slobodnog vremena. Naravno klinci nisu baš oduševljeni makom pa za njih smotam par pužića sa eurokremom koji su takođe veoma ukusni. Obično koristim nemljeveni mak jer sam tako sigurna da neće biti užegnut a i jeftiniji je. Meljem ga starinskim mlinom za mak mada sam jednom pokušala i da ga sameljem blenderom i ni tako nije bio loš. Fil obično napravim dan ranije da podijelim posao a onda ga do upotrebe čuvam u frižideru.




Pužići sa makom


125 ml mlakog mlijeka
2 jaja
3 kašike šećera
prstohvat soli
1 kesica vanile
4 kašike ulja
rendana korica limuna
20 gr svježeg kvasca
brašno po potrebi

100 gr maka
100 gr šećera
1 kesica vanile
1 kašika meda
kockica putera
malo mlijeka
rendana limunova korica


IMG_9124


Pomiješati mlako mlijeko, šećer, vanilu, ulje i jaja, dodati kvasac i brašna da se umijesi mekše tijesto koje se ne lijepi za ruke. U tijesto možete dodati i malo soli i rendane limunove korice.


IMG_9123


Za fil pomiješati mljeveni mak sa šećerom i vanilom i naliti onoliko mlijeka koliko je potrebno da se dobije gusta smjesa. Dodati puter i limunovu koricu pa kratko prokuvati na tihoj vatri da se šećer istopi i smjesa poveže. U mlak fil dodati kašiku meda.


IMG_9133


Tijesto ostaviti da narasta dok se ne udvostruči a zatim ga razviti, premazati filom i zarolati. Rezati na parčad i slagati u pleh tako da rezana strana bude okrenuta prema plehu. Ja dobijem 16 pužića.


IMG_9122


Pužiće ostaviti oko sat vremena da narastu pa ih peći na 250 C da fino porumene. Posuti šećerom u prahi i vanilom i uživati. Odlični su uz čašu mlijeka za doručak ili večeru.Po želji ove pužiće možete praviti i sa eurokremom, džemom ili orasima.