недеља, 18. фебруар 2018.

Moja čorba od ćuretine i povrća


Kad se u našoj kući pomene čorba odmah se misli na ovu čorbu. Ona je moj pokušaj da napravim kopiju jedne restoranske čorbe. Naravno nisam uspjela da je potpuno kopiram ali sam rezultatom veoma zadovoljna i već godinama je ovo omiljena čorba u našoj kući. Može da se pravi i sa teletinom ili piletinim. Meni  je veoma fina sa telećim repovima ali je ipak ćureće mljeveno meso moj najčešći izbor. Dobra joj je strana i to što može da se napravi unaprijed i ja je obično pravim uveče za dva naredna dana a onda kad dođem sa posla dodam još neke šnicle i pire i imamo zaista potpun i veoma dobar ručak za kratko vrijeme.




Čorba


1 veća glavica crnog luka
1 čen bijelog luka
1 veća šargarepa
100 gr zamrznutog graška
komad korijena celera
korijen paškanata
250-300 gr mljevenog ćurećeg mesa
2 lista lovora
začin c
sitno sjeckani peršunov list
biber
2 kašike gustina


IMG_5390


Na malo ulja popržiti sitno nasjeckan crni luk, dodati meso pa još malo pržiti da meso porumeni a zatim dodati ostale sastojke, naliti vodom i kuvati u ekpres loncu da povrće i meso budu kuvani. U mom loncu to bude oko 20 minuta.


IMG_5385


Kada su povrće i meso kuvani dodati začine po ukusu. Gustin rastvoriti sa malo vode pa dodati koliko je potrebno da se dobije gušća čorba. Posuti sjeckanim peršunom.


IMG_5399

субота, 10. фебруар 2018.

Američke krofnice


Počela je sezona karnevala i svuda se prave krofne, fritule, kroštule i ostale pržene đakonije pa sam i ja riješila da sledeći recept bude u tom duhu. Ovo je recept za šuplje krofnice veoma slične krofnicama koje se kod nas prodaju na plaži. Mislim da su svi koji su nekad bili na plaži kod nas u CG probali ove fine krofnice prelivene čokoladom ili prelivom na bazi eurokrema. Ja sam nedavno u jednoj prodavnici naišla na lijevak kojim se istiskuju ovakve krofnice i naravno morala sam odmah da ga isprobam. Recept sam pronašla na Coolinarici kod KatarineNaskove i sudeći po tome kako smo ih pojeli zadovoljio je naše prilično visoke kriterijume i dobio odobrenje da uđe u stalnu upotrebu. Krofnice sam posipala šećerom u prahu i vanilom a kao preliv sam koristila istopljeni eurokrem koji sam zagrijala u mikrotalasnoj sa malo mlijeka. Pravljene su oko Nove godine ali evo tek sad su došle na red za objavljivanje.




Američke krofnice


300 gr brašna
300 ml mlijeka
1 jaje
1 kašičica šećera
1/4 kašičice soli
40 gr svježeg kvasca


IMG_8028


Kvasac pomiješati sa mlakim mlijekom i šećerom, dodati brašno i so pa sve dobro umutiti mikserom. Ostaviti tijesto da naraste. Naraslo tijesto sipati u aparat za krofnice pa istiskivati krofnice u vrelo ulje. Pržiti 7-8 sekundi sa jedne strane pa okrenuti na drugu stranu da se uhvate i sa druge strane da ne upiju ulje. Onda ponovo okrenuti da dobiju boju sa obije strane. Pržene krofnice vaditi na papir da se ocijede od masnoće, posipati šećerom u prahu i vanilom. Možete istopiti i nekoliko kašika eurokrema sa malo mlijeka pa ovim prelivom preliti krofnice.


IMG_8019


четвртак, 1. фебруар 2018.

Pečena piletina u saftu


Konačno je došao na red i ovaj recept. Obično vodim računa o tome da poslije par slatkiša objavim neki slaniš i tako je poslije svih novogodišnjih i slavskih kolača i torti došao red i na ovu odličnu piletinu . Ovo je jedno od onih jela koje svi vole i koje zbog toga mogu često da spremam. Nažalost i pored toga što je veoma ukusna nije baš  fotogenična, ali vjerujte mi na riječ ako se odlučite da je isprobate sigurno se nećete pokajati. Recept je od Dvazen sa Coolinarike ali sam ga ja pravila već toliko puta da sam ga potpuno prisvojila.




Pečena piletina u saftu


4 batka
u vrh puna kašika brašna
kašičica slatke mljevene paprika
začin C
biber
bijeli luk u prahu
2-3 kašike ulja


IMG_7036


Batake staviti u pleh u kome će se peći, posuti začinom, bijelim lukom u prahu, biberom i uljem pa rukama promiješati da se meso ravnomjerno obloži začinima i uljem. Brašno pomiješati sa paprikom pa u tu smjesu uvaljati batake. Složiti ih u pleh u kome će se peći, naliti vodom da ogreznu, pokriti folijom i peći oko sat i po ili dva na najjačoj temperature da piletina fino omekša. Brašno sa paprikom ostaviti sa strane dok piletina bude gotova.


IMG_5829


Kada je meso pečeno skinuti foliju i dodati jednu kašičicu brašna sa paprikom razmućenog u malo vode. Vratiti pleh u rernu da se piletina zapeče i dobije koricu a sos u kome se pekla dobije odgovarajuću gustinu. Ako je potrebno dodati vode da se dobije fin sos. Služiti sa pire krompirom i zelenom salatom.


IMG_5849

четвртак, 25. јануар 2018.

Zimovanje na Žabljaku


Planirali smo ove godine da kao i uvijek dio zimskog raspusta provedemo na Zlatiboru. Odustali smo u zadnji čas zbog nedostatka snijega i na brzinu rezervisali smještaj na Žabljaku jer nam je to bio najjednostavniji način da dođemo na snijeg. Nismo se pokajali zbog toga, naprotiv, sigurna sam da ćemo i sledeće godine izabrati Žabljak za zimovanje. Priroda na Žabljaku i ona na Zlatiboru jednostavno ne mogu da se porede i to u korist Žabljaka naravno. Jeste da na Žabljaku nema šta da se radi uveče i to mu je jedina mana  ali smo mi zato prije nego što se smrkne svakoga dana išli u šetnju do jezera. Taj boravak u prirodi i pogled na zaleđeno jezero je nešto što se ne može doživjeti nigdje drugo.




IMG_8120


IMG_8258


IMG_8252


IMG_8240


IMG_8236


IMG_8208


IMG_8217


IMG_8165


IMG_8139


IMG_8132


IMG_8127


IMG_8277

четвртак, 11. јануар 2018.

Jelkica sa viršlama


Vjerovatno već i ptice na grani znaju da mnogo volimo viršle. Nije to ništa neobično. Ja kad malo bolje razmislim dolazim do zaključka da ne poznajem nikoga ko ne voli viršle. Jeste da nisu zdrave ali nekad možemo sebi dozvoliti i malo takve hrane. Ove loptice sa viršlama, kako ih mi zovemo, su omiljena peciva kod nas. Ja sam ih prije par godina zapazila na Coolinarici i odmah sam trazila recept a kad sam ih poslije nekog vremena i napravila shvatila sam da će ova peciva postati redovna kod nas. Mislim da je ovo jedno od jela po kome će me se moja djeca sjećati. Sudeći po tome kako ih rado jedu pretpostavljam da će jednoga dana pričati o tome kako je mama tj ja pravila neka mnogo dobra peciva sa viršlama. Po receptu su peciva kao loptice i u svako se stavi po mali komad viršle. Na početku sam u svaku lopticu stavljala po jednu šestinu viršle ali sam vremenom došla do toga da u svaku stavljam po jednu trećinu pa peciva liče više na male valjke nego na lopte. Mislim da bi u tu količinu tijesta moglo da se stavi i pola viršle ali bi onda dobili male hot dogove. Ovaj put sam ih složila u obliku jelkice i ukrasila listićima od kiselih krastavaca i zvijezdicama i bombicama od barene paprika. Od maka i susama sam napravila ukrasne trake i dobila sam pravu novogodišnju jelku. Nešto slično sam vidjela na instagramu kod Minje. Ona je napravila jelkicu od rolata sa sirom ali kako moji klinci još ne vole takve stvari ja sam se odlučila da iskoristim njihova omiljena peciva. Jednom ću vjerovatno isprobati i ovu Minjinu varijantu jer njena peciva odlično izgledaju.




Loptice sa viršlama


280 ml mlijeka
1 dl ulja
40 gr svježeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica praška za pecivo
2 jaja
brašna po potrebi da se dobije mekše tijesto
4 ili 8 viršli


IMG_7796


Kvasac rastopiti u mlakom mljeku, dodati žumanca, ulje i šećer. Naizmjenično dodavati brašno, so  i prašak za pecivo zbog toga što nije dobro da se so doda direktno u kvasac već je najbolje prvo dodati malo brašna da se napravi rijetko tijesto pa onda dodavati so, prašak za pecivo i ostatak brašna. Umijesiti mekše, glatko tijesto pa ga ostaviti oko sat vremena da naraste. Naraslo tijesto podijeliti na 24 dijela koja treba odlikovati u loptice. Uzimati po jednu lopticu od tijesta i malo je rastanjiti pa njom obaviti komad viršle. Loptice slagati na papir za pečenje i premazati ih umućenim bjelancima. Ostaviti ih da narastu oko sat vremena pa peći na 250 C da porumene.


IMG_7857


Od ovog tijesta se mogu praviti i buhtle i veoma su ukusne tako da ja često napravim pola tijesta sa viršlama a pola sa džemom. Jelkica sa slike je pravljena od polovine tijesta i 4 viršle.


IMG_7844