недеља, 2. јун 2013.

Proljećna pečena jagnjetina

Proljeće je pravo vrijeme za jagnjetinu. Od kad ja znam za sebe jagnjetina je uvijek bila na meniju za Vaskrs i 1. maj tako da meni ni ne pada na pamet da je kupujem prije Vaskrsa a onda otvorim sezonu upotrebe jagnjetine i to me drži negdje do početka prvih ozbiljnih vrućina. Kako ove godine vrući dani nikako da dođu sezona jagnjetine se odužila pa evo dođe i jun a ja na opšte zadovoljstvo i danas pravim jagnjeće pečenje za ručak.


IMG_7699


Potrebno je


1 kg mlade jagnjetine
2 čena bijelog luka za meso
2-3 krompira srednje veličine
1 manji ili 1/2 velikog paradajza
1 zelena paprika šilja
1/2 glavice crvenog luka
2 čena bijelog luka
šaka zelene boranije
1 šargarepa
so
biber


IMG_7705


Jagnjetinu oprati, posoliti pa oštrim nožen na nekoliko mjesta napraviti džepiće u mesu u koje treba staviti po malo bijelog luka. Meso staviti u pleh pa ga preliti sa nekoliko kašika ulja, dodati malo vode pa staviti u rernu zagrijanu na 270C da se zapeče sa jedne i druge strane. Kada meso dobije boju ako je potrebno dodati još malo vode pa pokriti pleh folijom i vratiti u rernu da se peče 1-1:30 h.


IMG_7714


Krompir oljuštiti i isjeći na pola ili na četvrtine u zavisnosti od toga kako volite i koliki je krompir, luk, šargarepu, boraniju, paradajz i papriku isjeći na krupnije komade a bijeli luk na listiće. Pomiješati svo povrće pa ga malo posoliti i pobiberiti.
Kad je jagnjetina skoro gotova dodati povrće, ponovo zatvoriti folijom i peći još jedan sat a zatim skloniti foliju i peći još malo da se meso i povrće zapeče tj da dobije boju. Ideju za ovakav način spremanja sam preuzela sa Coolinarike i u zadnje vrijeme svo meso pečem na ovaj način.


IMG_7716

1 коментар:

  1. Анониман29. јун 2013. 07:46

    Uuu, super ti je ova jagnjetina. Valjda ce je jos biti i kad budu vrucine, za jedno mesec dana...
    Nisam se ranije javljala na tvoj blog, iako ga redovno pratim. Bas mi se svidja, nadam se da ce biti jos puno lepih recepata!

    ОдговориИзбриши