недеља, 19. јануар 2014.

Tulumbe


Tulumbe svi volimo ali ih ne pravim tako često jer kad ih napravim nestaju brzinom svjetlosti. Do sad sam isprobala razne recepte a ovaj sa bloga Cooks and Bakes je jedan od boljih. To je zapravo recept MireLi vrsne kuvarice i članice Coolinarike koji je Maja već po njenom isecirala i do detalja isprobala i razjasnila tako da svakako preporučujem da pročitate i njen post prije pravljenja.


IMG_1425


Potrebno je

 

400 ml vode
prstohvat soli
2 kašičice šećera
100 ml ulja
250 g mekog brašna
5 jaja

750 gr šećera
750 ml vode
sok od 1/2 limuna
3-4 kesice vanile

1 l ulja


IMG_1375


Prije nego što počnete sa pravljenjem tijesta napravite sirup. Za sirup prokuvati šećer i vanilu sa vodom a kad proključa ostaviti da vri jedno 10 minuta pa skloniti sa šporeta, dodati sok od limuna i ostaviti da se ohladi. U originalnom a i u Majinom receptu sirup je znatno gušći ali ja uvijek pravim sirup po principu koliko šećera toliko vode.
Za tijesto prokuvati vodu, so, šećer i ulje da proključa pa dodati brašno, promiješati da se tijesto poveže pa skloniti sa ploče i ostavite da se ohladi. U hladno tijesto dodati jedno po jedno jaje i promiješati da se dobije glatka masa bez grumuljica.
Tijesto tulumbarom istiskivati u hladno ulje i pržiti da fino porumeni. Ispržene tulumbe vaditi i spuštati direktno u sirup a zatim slagati u pleh. Između dvije ture ostaviti ulje da se malko prohladi tek da ne bude skroz vruće jer se u vrućem ulju tulumbe deformišu a u sredini imaju šupljinu. Na kraju sve tulumbe preliti sirupom i ostaviti da se ohlade.


IMG_1431

10 коментара:

  1. Dobro izgledaju.

    A ako hoces da probas i pecene umjesto przenih

    http://goodfood-maybe.blogspot.ca/2010/10/tulumbe.html

    Puno pozdrava

    Zoran

    ОдговориИзбриши
  2. Ove tvoje divno izgledaju. Zadnji put sam ih sama pravila prije 6 godina, tj kad sam bila trudna sa kcerkom...ispale su jako ukusne ali raznih oblika hahaha nisam majstor pa totije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Maja je sve fino objasnila u svom postu ali evo ukratko ako zelis fino oblikovane tulumbe obavezno ih przi u hladnom ulju

      Избриши
  3. Анониман4. јул 2014. 17:29

    Dragi moje ove tulube izgledaju divno.

    Za početnike imam predlog, koji sam i ja poslije dugo mučenja i traženja po gogle usvojila.

    Tulumbe stavljajte isključivo u hladno - kasnije prohlađeno ulje pa pržite, nikako u vrelo. Pošto vidim da ima puno recepata gdje kaže "Tulumbe istiskati u vrelo ulje", kako da ne, nikada mi nije tako uspjelo, uglavnom se korica odozgo uhvati a unutra ostanu žive, tako da nijesu nizašta.

    Zato dragi moji tulumbe istiskajte isključivo u mlako ulje i pržite na niskoj temperaturi. pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ove su isproban i u vucem i u hladnom ulju i kad je ulje hladno tulumbe zadrze finiji oblik i nisu pretjerano supljikave. U vrelm ulju se tulumbe naglo naduvaju i deformisu a i kasnije kad se ohlade korica oko tih supljina bude malko tvrdja tako da su one przene u hladnom ulju i ukusnije i ljepse izgledaju mada se meni nikad nije desilo da budu zive cak i kad ih przim u vrelom ulju. Sve ovo je Maja u originalnom receptu jos bolje objasnila tako da treba svakako procitati i njen post.

      Избриши
  4. Volim , kod nas tako male se zovu tulubakia znaci tulumbice :-) a velike tj jedna za jednu osobu tulumba. Nisam jos vek pravila sama.

    ОдговориИзбриши
  5. Kako uspevamo formirat ovaj oblik? Jel postoji neki aparat ??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno istiskuju se spricem za tulumbe nesto slicno kao spric za slag samo cvrsce jer je namijenjeno za tijesto
      http://lala-drvo.com/index.php/product/spric-za-testo-tulumbe/

      Избриши
  6. Hvala puno, nisam znala i pitala sam se.:-)

    ОдговориИзбриши