среда, 12. новембар 2014.

Sta kad saznate da dolaze gosti:-)

Prije neki dan nazvao me mužić negdje oko 1 ili 2 da mi kaže da ćemo oko 5 imati gosta. Ja goste uvijek volim fino da dočekam pa sam se odmah bacila na posao. Umutila sam projice na brzaka, naručila mužiću da kupi nešto suvo za mezu i onda se bacila na pravljenje kolača. Pošto nisam imala baš puno vremena odlučila sam se da napravim štrudlu od lisnatog tijesta sa jabukama i orasima i pančevački kolač. Kao što vidite u zadnje vrijeme je lisnato tijesto često na meniju jer se brzo spremi a svi ga vole bilo da je filovano slanim ili slatkim filom. Pančevački kolač takođe često pravim za slave tj kad pravim sitne kolače ali sam ovaj put pravila jednu malo drugačiju varijantu ovog kolača da bi odmah mogao da se jede. Gost je bio veoma zadovoljan dočekom tako da sam riješila da objavim ove recepte u slučaju da se i nekom od vas najave gosti:-).


IMG_2396

 

 

Lisnata štrudla sa jabukama i orasima


250 gr tj jedan list lisnatog tijesta
2-3 rendane jabuke
kasika secera
cimet
malo griza

100 gr mljevenih oraha
70 gr šećera
2 bjelanca

Lisnato tijesto razviti na dužinu pleha u kome će se peći i oko 20-25 cm širine. Sa obije strane narezati po oko 7 cm a sredinu filovati prvo jabukama pa zatim filom od oraha.
Jabuke narendati, malo rukom iscijediti sok iz njih, pa ih promiješati sa cimetom i šećerom, premazati po lisnatom tijestu a preko njih posuti oko 1 kašiku griza.
Bjelanca umutiti sa šećerom, dodati im mljevene orahe i premazati preko fila od jabuka.
Narezani dio tijesta preklopiti preko fila prvo sa jedne pa sa druge strane, prebaciti štrudlu u pleh na papir za pečenje i peći na 220 C da fino porumeni.

Pančevački kolač


4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike u vrh pune krupno mljevenih oraha(ili 3 kašike mljevenih i kašika sjeckanih oraha)
2 kašike brašna

4 žumanca
1 jaje
4 kašike šećera
4 kašike brašna
rendana kora od limuna

150 gr mljevenih oraha
100 gr putera
100 gr šećera
vanila
malo mlijeka(u receptu piše 1 dl ali ja uvijek stavim malo manje)


IMG_2403


Umutit bjelanca sa šećerom, dodati žumanca i još malo promutit. Zatim dodati orahe i brašno sipati u dublji pleh(srednje veličine ne onaj od rerne) na papir za pečenje pa peći na 200 C dok počne samo malo da rumeni.
Umutit žumanca i jaje sa šećerom, dodati brašno i rendanu koru od limuna pa ovo tijesto preliti preko prvog tijesta kad se ono malo zapeče. Vratiti u rernu i peći da fino porumeni.
Mlijeko prokuvati sa šećerom i vanilom da se šećer istopi pa popariti mljevene orahe. Dodati i puter a kad se fil prohladi promutit ga i dodati malo ruma po ukusu.
Hladno tijesto premazati filom i posuti mljevenim orasima.

12 коментара:

  1. odlično...štrudla je baš lijepo ukrašena ali i pančevac izgleda sočno i ukusno !
    veliki pozdrav ti šaljem <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Strudla je narezana valjkom koji sam dobila na poklon od muza. Otkrio je jednu finu radnjicu kod nas i kupio mi taj valjak koji je bas praktican za lisnato.

      Избриши
  2. Na stranu recepti ALI ti si jedna izvanredno vrijedna zena. Svaka ti cast kada i pored svoga novorodjenceta imas zelju, volju, i snagu docekivati goste i izmisljati sta da im posluziz. Tvoj suprug je jako sretan uz tebe :-)....nadam se da mali Vuk napreduje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vuk raste a ja nadoknadjujem sto nisam smjela nista da radim dok sam bila trudna :-).

      Избриши
  3. Draga sugradjanko, da li mi mozete reci gdje je ta radnjica u PG u kojoj se moze naci ovaj valjak?
    Ja pancevacki kolac pravim duze od 25 godina, ali nikada u zuti sloj nijesam stavljala brasno . Samo zumanca i secer, pa se malo zapace i ohladi, a onda sloj oraha. Moracu da probam i ovo , da uporedim da li mijenja ukus. Takodje , pravim od sest jaja, a po 200 grama oraha ide u koru i u fil. Pozdrav za vrijednu mamu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Radnja je na niksickom putu negdje kod vapora se skrene u naselje i onda poslije jedno 200m naidje sa na nju. Cini mi se da se zove tehnobar ili tako nesto mada je ovaj isti valjak mnogo jeftiniji ako se naruci na internetu ali mi tada jos nismo kupovali tako pa sam ja bila presrecna kad mi je muz pronasao tu radnjicu.
      Pancevacki je inace u originali takav bez brasna a ovo je neka preradjena verzija ali ja jednostavno obozavam to mekano tijesto sa limunovom koricom.

      Избриши
    2. Hvala mnogo na odgovoru. Znam tu radnjicu. E, sad sam i ja otkrila e buy i postala svjesna kako nas "deru" u ovim nasim prodavnicama, Slazem se za tijesto, sto sam starija, sve vise volim takva tijesta koja me vracaju u djetinjstvo. Probacu, svakako. Srdacan pozdrav. Vesna

      Избриши
    3. Na aliju je jos povoljnije i sve stize prilicno brzo dok ja sa e buy-om nisam ba sbila zadovoljna mada sam samo jednom narucila nesto i stiglo mi za oko 90 dana

      Избриши
  4. Oba kolača deluju sjajno! Mene interesuje, ako znaš da mi kažeš, zašto se ovaj drugi zove "Pančevački kolač". Ja sam iz Pančeva, a nisam čula za taj kolač. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Recept je od moje mame i mislim da ga je ona dobila od nekoga sa posla. Zapisan je pod tim imenom u njenom kuvaru ali nemam pojma zasto se tako zove. Vidim da se skoro isti kolac javlja pod raznim drugim imenima ali jos nisam naisla na ovo koje mi koristimo.

      Избриши
  5. Mozete li mi slikati taj valjak, da vidim, kako izgleda! Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. https://bnc.lt/a/key_live_eifqPbvhIRnKEb1T0MSFpipgsCenSDRu?%24ios_deeplink_path=pinterest%3A%2F%2Fpin%2F398216792025850020&%24android_deeplink_path=pinterest%3A%2F%2Fpin%2F398216792025850020&amp_client_id=amp-JpKpbP98kGyQnD9Xsuwy_A&utm_source=168&utm_medium=2160&current_page_url=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.com%2Fpin%2F398216792025850020%2F&install_id=0610a8cbfeb5f48e684844ec8975ecdb&%24fallback_url=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.com%2Fpin%2F398216792025850020%2F%23details evo slika sa pinteresta a ima na aliju prilicno povoljno

      Избриши