недеља, 23. април 2017.

Naše uskršnje jagnje sa viršlama


Svi mnogo volimo viršle i jeli bi ih mnogo češće nego što ih jedemo.Na žalost viršle nisu baš najzdravija hrana pa su zbog toga na meniju jednom ili dva puta mjesečno. Računam da to nije previše. Ja sam ih naravno kao dijete pojela prilično prvo u vrtiću a kasnije u školi kao užinu. Kod kuće ih nismo jeli jer moji nisu baš bili nešto ludi za njima. Tada se nije vodilo baš mnogo računa o tome jesu li zdrave ili ne i većina djece je svakodnevno jela viršle i paštete. Danas je toga mnogo manje a u vrtićima ih više nema bar u ovom u koji Vule ide. I pored toga moja su djeca oduševljena viršlama. Kada sam planirala šta da pravi za uskršnji doručak odlučila sam se da napravim jagnje po već isprobanom receptu a onda mi je palo na pamet da bi djeca sigurno bila oduševljena ako loptice od kojih je napravljeno napunim viršlama. Rezultat je bio ukusan a djeci interesantan tako da smo svi fino doručkovali i smazali sve do zadnje mrve.





Jagnje sa viršlama


300 gr brašna
20 gr kvasca
1,75 dl mlijeka
 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
0,4 dl ulja
3 viršle

1 jaje za premazivanje
susam
klinčići
zrno suvog grožđa


IMG_1165


Kvasac rastopite u mlijeku, dodajte mu ulje, šećer, brašno i so i umijesite mekše tijesto. Ostavite ga da naraste oko 1 h. Tijesto premijesite i podijelite na četiri dijela. Jednu četvrtinu tijesta ostavite za glavu a preostale tri podijelite na po pet djelova. Od 14 djelova napravite loptice i u svaku stavite po 1/6 viršle. Petnaestu lopticu podijelite na pola pa onda od svakog dijela napravite opet lopticu pa ih prerežite  skoro do kraja tako da se dobiju papci.
Od dijela za glavu odvojite malo za kosicu i uvo. Kosicu napravite tako što ćete lopticu od tijesta prerezati na trakice a uvo tako što ćete tijesto ovalno oblikovati. Glavu napunite polovinom viršle pa je oblikujte kao na slici. Od klinčića napravite oči a od zrna suvog grožđa nos. Usta oblikujte tj zarežite kašičicom.
Složite tijesto kao na slici i premažite umućenim jajetom, pa pospite susamom. Ostavite jagnje da naraste oko 40 min do 1h pa pecite na 200C da fino porumeni.


IMG_1234

4 коментара:

  1. Kako je ovo lepo zamišljeno i napravljeno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ideju sam prije neku godinu vidjela od od Lane sa bloga http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/?m=1 samo sto sam ih tada pravila prazne kako je po receptu.

      Избриши
  2. Bas slatka ideja! Vjerujem da su djeca bila odusevljena :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bili su odusevljeni i izgledom i time sto su unutra virsle i smazali su po par loptica oboje a bogme ni mi odrasli nismo ostali duzni.

      Избриши