недеља, 20. октобар 2019.

Razvučene priganice ili mekike


Evo još jedan recept za priganice kod mene :-). Kad malo bolje razmislim možda sam blog trebala nazvati priganica ali to mi nije palo na pamet kada sam prije više od sedam godina počela da ga pišem. Na njemu već ima priličan broj recepata za krofne, priganice, mekike i razna druga pržena tjesta ali kako je ovo jedan od recepata koji najčešće koristim red je da se i on nađe ovdje. Ove priganice su zapravo sirotinjska verzija jednog drugog recepta a spremane su prvi put kada smo jedne godine bili na ljetovanju na Žabljaku. Kuća u kojoj smo bili smješteni bila je prilično udaljena od najbliže prodavnice a kako se nisam na vrijeme sjetila da kupim sve što mi treba napravila sam tijesto od onoga što sam imala. Mislim da od tada onaj drugi luksuzniji recept nisam više nikad pravila a ovo su postale omiljene priganice mojoj djeci.




Razvučene priganice


3.5 dl mlijeka
2 jaja
2 kašike šećera
20 gr svježeg kvasca(pola kockice)
1 kašičica soli
brašno po potrebi


IMG_8704


Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodati mu šećer, jaja, brašno i so. Brašna dodavati toliko da se umijesi tijesto koje se može mijesiti kašikom ili mikserom ali da ne bude previše meko. Umiješeno tijato prebaiti u neku plastičnu činiju sa poklopcem i ostaviti preko noći u frižideru.


IMG_8702


Sjutradan kašikom zahvatati loptice tijesta. Vlažnim rukama što tanje razvlačiti tijesto pa ga pržiti u tiganju na malo vrelog ulja. Slagati na salvete da se upije višak masnoće. Služiti tople uz džem , eurokrem, med, pršutu ili neke druge suhomesnate proizvode, sir, kajmak....


2 коментара:

  1. Pravila sam ih nekoliko puta, super su. Naročito mi se svidja što ih uveče zamesiš pa ih ujutru imaš za doručak bez da čekaš da testo naraste

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da vam se svidjaju. I ja volim da umijesim tijesto uvece pa tako pravim i krofne i kiflice.

      Избриши