недеља, 12. јануар 2025.

Baklava sa pistaćima

Još ne mogu da verujem ali konačno sam kod nas našla nepečene pistaće koji se koriste za kolače. Nije ih bilo u prodavnicama sigurno zadnjih deset godina tako da sam bila prijatno iznenađena.  To je valjda bio novogodišnji poklon za mene :-). Naravno cijena je bila poprilična ali sam ih ipak kupila jer je Lana u zadnje vrijeme pominjala kako bi bilo lijepo da napravim baklavu sa pistaćima. Recept je moj provjereni za baklava rolnice samo sam ih malo drugačije motala ovaj put. Mogu vam reći da je baklava bila zaista odlična pa evo i recept.




Baklava sa pistaćima


20 tankih kora za baklavu(jedno pakovanje od 500 gr)
300 gr krupnije mljevenih pistaća
120 gr putera ili margarina
8 kašika ulja

600 gr šećera
600 ml vode
2-3 kesice vanile
sok od 1/2 limuna


IMG_4157


Pistaće krupnije sameljite i odvojite kašiku dvije za posipanje. Puter istopite i pomiješajte sa uljem. Šećer kuvajte sa vodom i vanilom od kad proključa jedno deset minuta pa sklonite sa ploče, dodajte mu sok od limuna i ostavite da se ohladi.


IMG_4153


Za jednu rolnicu su potrebne dvije kore. Prvu koru premažite puterom, stavite preko nje drugu koru koju takodje treba premazati, pospite 2 kašike pistaća na polovinu kore, preklopite po užoj strani na pola, opet premažite pa zarolajte oko tankog štapa ili dugog štapića za rostilj. Namreškajte baklavu pritiskajući je sa krajeva, složite u podmazan pleh i izvucite štapić. Režite svaku rolnicu na tri do četiri dijela po želji. Odozgo obilato premažite preostalom masnoćom i pecite na 180 C oko sat vremena da blago porumeni i bude hrskava. Da bi baklava bila pečena i sa strane ja je na pola pečenja prebacim u veći pleh da bude razmaknuta. Vruću baklavu preliti prohladjenim sirupom i ostaviti da se ohladi. Služiti posutu pistaćima.


IMG_4119

Нема коментара:

Постави коментар