субота, 29. септембар 2012.

Kukuruzni hleb

E ovo je pravi starinski kukuruzni hleb. Odličan je uz suvo meso i sir, kajmak, skorup, mladi ili bijeli luk ali i sa svim kuvanim jelima. Ovaj na slici je spreman  za doručak a ostalo smo pojeli uz bosanski lonac.



Potrebno je


2 dl mlake vode
10 gr svježeg kvasca
2 kašike ulja
ravna kašičica soli
kašičica meda (nije obavezno)
malo bijelog brašna(ja dodam jednu šaku bijelog brasna)
bijelo ili žuto domaće kukuruzno brašno(ono malo grublje mljeveno)




Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati ulje, med, bijelo brašno, so i onoliko kukuruznog brašna da se dobije kašasto tijesto kao na slici. Tijesto samo kratko promiješati kašikom pa ga ostaviti da naraste. Ja obično malo zagrijem rernu, posudu prekrijem krpom i ubacim u rernu da narasta.



Kalup u kome će se peći hleb premazati margarinom ili puterom i posuti kukuruznim brašnom. Tijesto sipati kašikom u kalup, poravnati odozgo i ostaviti da ponovo naraste. Rernu zagrijati na 250 C i peći hleb dok fino porumeni. Kad počne da dobija boju smanjiti temperaturu na 200-220 C.




Pečenni hleb ostaviti u posudi u kojoj se pekao samo odozgo pokriti krpom. Služiti uz sir, kajmak, razne salate, kuvana jela... Ova količina je za kalup prečnika 18 cm.







10 коментара:

  1. Predivno izgleda, nisam jos pravila ovaku kombinaciju, ali mora da je jako ukusno.

    ОдговориИзбриши
  2. ti kuhas bas po mom ukusu, super su ti recepti!

    ОдговориИзбриши
  3. Volim, volim!!! I bas uz komad nekog starijeg sira - savrseno! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Pravi, starinski kruh koji nam je pravila baka, super, super!!

    ОдговориИзбриши
  5. Ali ja ne mogu da nadjem bijelo kukuruzno brasno u radnji (Engleska), a mislim da sa zutim brasnom nece ovako dobro izaci...Moja majka ima slican recept, samo secer umjesto meda, ali to je to. To je starinski kukuruzni hleb koji je jos moja baba pravila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma ako je ono krupnije mljeveno kukuruzno braso ne vidim zasto nebi uspio ali ako je ono skroz sitno onda nisam sigurna. Ja inace i proju nekad pravim od onog zutog brasna ali domaceg krupnije mljevenog ali kako se kod nas tradicionalno pravio hleb od bijelog brasna moji ga vise vole pa hleb obicno pravim od njega.

      Избриши
  6. Koliko grama kukuruznog a koliko bijelog brasna stavljate?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja brasno nikad ne vagam vec zahvatim saku bijelog brasna a onda dodam kukuruznog da tijesto bude kao gusta kasa. Ako uskoro budem pravila izvagacu i dopisati i recept.

      Избриши
  7. Sta stavite da naraste kukuruzni hleb

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvo tijesto naraste pa se sipa u posudu u kojoj ce se peci pa ponovo narasta prije pecenja.

      Избриши