субота, 1. децембар 2012.

Žabljak

Prošlu nedelju smo iskoristili da prvi put odemo na Žabljak tj na Crno jezero.Do sad smo stalno iz ovog ili onog razloga odlagali odlazak a nekako je sramota da na Žabljak dolaze turisti iz Slovenije, Srbije, Češke, Poljske i raznih drugih zemalja a da mi koji smo na nepuna dva sata vožnje od Žabljaka još nismo bili na Crnom jezeru. I tako smo se na kraju ipak odlučili da je krajnje vrijeme da posjetimo Žabljak. Put od Podgorice do Žabljaka vodi preko Nikšića i Šavnika i ova prva slika je slikana negdje prije Šavnika kad smo stali da se malo odmorimo od vožnje. Usput smo primili i jednog lokalnog učitelja i poveli ga od Šavnika do Žabljaka a on nam je objasnio gdje se šta nalazi i kako da dođemo do jezera. Čovjek je pričao tako da bi bez ikakve pripreme mogao pravo u Đeknu (jedna domaća serija) tako da nam je taj dio puta prošao za čas.

IMG_3636 by irenalana

Crno jezero se nalazi na 2 km od Žabljaka na 1442 m nadmorske visine. Smatra se da je jezero nastalo radom lednika a čine ga dva međusobno spojena jezera Veliko i Malo. Jezera su okružena gustom šumom jela, omorika i borova u kojoj je napravljena pješačka staza koja ide oko jezera.

IMG_3657 by irenalana

U ovo doba godine nema tako mnogo turista jer je već prilično hladno za šetnju. To je nama savršeno odgovaralo jer smo mogli slobodno da vičemo i slušamo kako naši glasovi odjekuju. Dobro smo se obukli pa nam nije bilo hladno mada je temperatura bila svega 2 stepena a ja sam prije polaska spremila sendviče tako da smo ručali na klupi u šumi. Staza oko jezera ima i djelova koje baš nije jednostavno preći u ovo doba godine zbog toga što je vlažna i blatnjava a ima i opalog lišće po stazi  pa smo se poslije par težih djelova ipak okrenuli i vratili istim putem a prelaženje cijele staze ostavili za neki drugi put. Kako se u ovo doba godine smrkava već u 5 sati poslije šetnje smo polako krenuli kući ali smo odlučili da ponovo dođemo možda već kad padne prvi snijeg.

IMG_3673 by irenalana

IMG_3665 by irenalana

IMG_3669 by irenalana

IMG_3670 by irenalana

IMG_3679 by irenalana

IMG_3752 by irenalana

IMG_3755 by irenalana

IMG_3766 by irenalana

IMG_3772 by irenalana

IMG_3774 by irenalana

IMG_3784 by irenalana











 

2 коментара:

  1. Prekrasna priroda i prelijepe slike. Nikad nisam bila u Crnoj Gori, ali stoji na mojoj listi za jedno ljetovanje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Definitivno ima sta da se vidi i ljeti i zimi. Ja jos nisam bila zimi na Zabljaku mada kazu da je jos ljepse nego ljeti.Kolasin mi je takodje odlican za ljetovanje ali i za zimovanje

      Избриши