понедељак, 25. јануар 2016.

Još jedna godišnjica i semifreddo


Prošla nam je još jedna godišnjica i sad ima 23 godine od kad smo zajedno  i 12 godina kako smo u  braku. Godišnjicu obično proslavimo svečanim ručkom u restoranu, ali ove godine smo ostali kući jer je bilo veoma hladno, a i Vule je još mali za to. Ja sam pravila naše omiljene specijalitete a za kraj naravno tortu. Kako su praznici tek prošli zasitili smo se jakih, slatkih i masnih kolača i fino nam je, za promjenu, pala ova jednostavna torta. Recept je sa Coolinarike i pravila sam ga već par puta, a svi koji su je probali su bili zadovoljni. Većina je tražila repete. Naročito je fina bila varijanta koju sam pravila za Božić kad sam greškom stavila 5 žumanaca umjesto 4 kako je po receptu mada je i originalna varijanta odlična. U ovoj na slici sam malo izmijenila čokoladni fil i dodala pečene mljevene lješnike. Čini mi se da bi najukusnija bila samo sa žutim filom ali mislim da bi se veoma teško rezala. Možda bi ta varijanta bila idealna za služenje u čaši. U svakom slučaju torta je ukusna i brzo se pravi tako da je treba isprobati.




  Semifreddo

 

4 žumanca
80-100 gr prah šećera
2-3 vanile
100 gr čokolade za jelo i kuvanje ili 50 gr čokolade i 100 gr pečenih mljevenih lješnika
80-100 gr prah šećera
5 dl biljne pavlake
2 velike kutije piškota (400 gr)
mlijeko
rum, carolans ili čokoladni liker

2-3 kesice šlag pjene
mlijeko


IMG_6938


Žumanca umutit sa šećerom i vanilom pa ih skuvati na pari. Po receptu ide 100 gr šećera ali je meni sasvim dovoljno 80 gr. Obavezno koristite šećer u prahu, jer i pored toga što se fil kuva, kako ima poprilično šećera u njemu teško se topi pa vam se može desiti da ostane da krcka u filu a to nikako nije prijatno.




Umutit pavlaku. Ja koristim biljnu pavlaku koja je dosta čvrsta kad se umuti. Podijeliti pavlaku na dva dijela (ili u startu umutit posebno) pa u jedan dio dodati ohlađen fil od žumanaca a u drugi istopljenu čokoladu. U ovoj torti na slici fil je sa 50 gr čokolade i 100 gr pečenih mljevenih lješnika.
Piškote samo ovlaš umakati u mlijeko kome je dodato malo ruma ili nekog likera. Naročito je dobra varijanta sa carolansom. U kalup prečnika 26 cm složiti red piškota, čokoladni fil, piškote, žuti fil i na kraju piškote. Spolja ukrasiti šlagom. Ostaviti preko noći u frižideru.
Ja sam tortu ukrasila još i ružama od kupovnog crvenog fondana koji se u frižideru istopio što se na slikama i vidi ali to nije umanjilo naš užitak.

 

1 коментар: