недеља, 2. децембар 2018.

Žuto bijela zebra


Danas vam pišem recept za veoma fin a jednostavan kolač. Recept je nastao na osnovu recepta za divnu šarenu zebru sa Coolinarike u nedostatku potrebnog broja bjelanaca i odličan je. On je dokaz da često dobri recepti nastaju potpuno slučajno. Moji klinci obožavaju ovaj kolač tako da ga prlično često pravimo a odličan je da se utroši višak bjelanaca koji vam pretekne od pravljenja nekog drugog kolača. Ja bjelanca skupljam i čuvam u zamrzivaču pa kad skupim dovoljno napravim ovaj kolač. On je idealan kao večera uz šolju čaja ili mlijeka ili kao školska užina za djecu.




Žuto bijela zebra


4-5 bjelanaca
2 cijela jajeta
100 gr šećera
4 kesice vanile
4 kašike ulja
150 gr brašna
0.5 dl mlijeka
1 kašičica praška za pecivo
rendana limunova korica 


IMG_6107 


Za kolač je potrebno oko 2,5 dl bjelanaca što je 6 ili 7 bjelanaca zavisno od veličine. Bjelanca umutiti sa šećerom i 2 kesice vanile u čvrst snijeg pa im dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Brašno dodavati malo po malo miješajući kašikom da se ne naprave grumuljice. Zatim dodati ulje i mlijeko. Smjesu nije poželjno previše miješati da bi ostala vazdušasta.


IMG_6105


Žumanca umutiti sa 2 kesice vanile pa im dodati oko trećinu smjese od bjelanaca i prmiješati.Dodati im i rendanu koricu limuna.


IMG_5958


Dugački kalup za kolače obložiti papirom za pečenje pa naizmjenično sipati po malo bijele i žute smjese, jednu preko druge, na sredinu kalupa. Peći oko 40 min na 180C i probati čačkalicom da li je kolač ispečen.


Нема коментара:

Постави коментар