субота, 23. фебруар 2019.

Američke krofne-doughnuts


Vrijeme je krofni, fritula, ruštula i karnevala. Dakle pravo je vrijeme da se objavi još jedan recept za krofne. Ovaj recept sam pronašla na jednom njemačkom blogu i prevela zahvaljujući Google translate-u. Isproban je više puta tako da je provjereno dobar. Tijesto se umijesi uveče i ostavi da narasta u frižideru a može se koristiti bar dva naredna dana. Mjera je prilično velika tako da je dovoljna za dva doručka za četvoročlanu porodicu. Krofne su ukusne i mekane a mogu vam garantovati da će djeca njima biti oduševljena. Ja ih obično prelijem istopljenom bijelom čokoladom koju obojim jestivim bojama. Možete ih preliti i istopljenim eurokremom ili tamnom čokoladom. Za nas odrasle odlične su i sa šećerom u prahu i džemom.




Američke krofne


360 ml mlijeka
0.7 dl ulja
20 gr svježeg kvasca
3 kašike šećera
2 kesice vanile
2 jajeta
1 žumance
malo soli
rendana limunova korica
oko 800 gr brašna

100 gr bijele čokolade
eurokrem
džem
šećer u prahu 
vanila
šarene šećerne perlice


IMG_2424


Kvasac rastvoriti u mlakom mlijeku, dodati mu šećer, vanilu, ulje, jaja, limunovu koricu, brašno i so. Dodati još brašna, po potrebi, da se dobije mekano glatko tijesto. Tijesto ostaviti u frižideru preko noći. Sjutradan razviti na oko prst debljine i vaditi krofne. Ostaviti ih još sat vremena da narastu pa pržiti. Ulje u kome se krofne prže ne smije da bude previše vruće da bi se ravnomjerno ispržile. Prvo u ulje spuštati onu stranu koja je bila okrenuta prema gore.


IMG_2437


Ispržene krofne vaditi na tanjir obložen salvetama koje će upiti višak masnoće. Čokoladu istopiti sa dvije kašike mlijeka, obojati jestivim bojama, premazivati krofne, pa ih posipati šarenim perlicama. Na isti način krofne se mogu preliti istopljenim eurokremom ili tamnom čokoladom. Odlične su i ako se samo pospu šećerom u prahu i vanilom i umaču u vaš omiljeni džem.


IMG_2436


2 коментара:

  1. Dobro vece,zanima me da li kvasac treba da nadodje ili se sve to zajedno odmah pomesa?hvala vam...izgledaju bas ukusno 😁

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja koristim svjezi kvasac i samo ga rastopim u mlijeku i odmah dodajem ostale sastojke. Ako koristis suvi bolje je da nadodje da bi se aktivirao.

      Избриши