Ovo je moja najnovija džemasta kombinacija. Ideju sam dobila švrljajući po insagramu ali sam džem pravila po mom dobro provjerenom receptu i baš sam zadovoljna rezultatima. Ovo nije klasičan džem poput onih iz prodavnice već više posjeća na slatko i idealan je za premazivanje palačinki. Kombinacija eurokrema i ovog džema je garantovano pun pogodak. On se takođe odlično slaže i uz krofnice iz aparata prelivene bijelom čokoladom. Sigurna sam da ćete i vi otkriti bezbroj ukusnih kombinacija a kako je sad sezona jagoda u jeku pišem i recept pa ko voli neka ga isproba. Samo još da napomenem da ne treba praviti velike količine jer je ovaj džem bez konzervansa a kako se ne kuva predugo najbolje je da se čuva u frižideru. Ja pravim najviše od 1 kg voća a od te količne se dobiju dvije male teglice. Ako za pakovanje izaberete neke finije teglice ovaj džem može biti idealan slatki poklon.
Džem od borovnica, jagoda i malina
borovnice, jagode i maline (po 330 gr tj. ukupno 1 kg)
250 gr šećera
1 kesica vanile
250 gr šećera
1 kesica vanile
Voće operite i dobro iscijedite pa ga pomiješajte sa šećerom i vanilom i kuvajte na srednje jakoj vatri. Pazite da ne pretjerate sa kuvanjem da bi džem imao što prirodniji ukus i imajte na umu da će se dodatno zgusnuti hlađenjem. Ja džem kuvam 30 minuta od trenutka kad počne da vri. Vreli džem sipajte u čiste suve tegle. Tegle zatvorite poklopcima i okrenite naopako pa ih ostavite dok se džem ne ohladi. Na ovaj način se tegle vakumiraju pa će se i džem bolje čuvati. Od 1 kg borovnica ćete dobiti dvije male tegle džema.
Нема коментара:
Постави коментар