среда, 8. март 2023.

Pancerote

U februaru svi nešto prže. Februar je doba karnevala a uz karnevale očigledno obavezno idu i krofne. U Podgorici ne postoji karnevalska tradicija ali u doba digitalizacije i društvenih mreža ni nas ne mogu zaobići opšti trendovi. Zbog toga evo i kod mene jedan recept u tom duhu mada se ne radi o krofnama već o pancerotama koje su nešto između krofni i pizze. Naravno kao i uvijek ja malo kasnim sa objavama pa smo evo dočekali i mart :-). Recept za ove fine zalogajčiće imam odavno sačuvan za isprobavanje ali sam čekala da klinci malo porastu jer kao mali nisu baš bili zainteresovani za ovakvu hranu. Čekanje se svakako isplatilo jer su bili oduševljeni i smazali su sve do zadnje mrve :-). Original možete naći ovdje.




Pancerote


60ml mlake vode
200ml mlakog jogurta
100ml mlakog mleka
kašičica šećera
20g svježeg kvasca
oko 700g brašna
1 jaje
2 kašike ulja
1 ravna kašičica soli

sos za pizzu
šunkarica ili neka salama
gauda ili neki sličan sir


IMG_0379


Pomiješati mlijeko, vodu, jogurt i šećer pa dodati kvasac i ostaviti ga da se rastopi. Zatim dodati jaje, ulje, brašno i so i zamijesiti mekano tijesto. Tijesto ostaviti da nataste oko 1h. Naraslo tijesto razviti i vaditi krugove prečnika 10 cm. Od ove količine tijesta izadje oko 20-22 komada. Ivice krugova premazati vodom. U sredinu svakog kruga staviti po malo pizza sosa, isjeskane salame ili šunkarice po želji i rendanog sira. Preklopiti pa ivice pritisnuti viljuškom. Kada se sve pancerote oblikuju odmah ih pržite. Morate paziti  da temperatura ne bude previsoka da ne bi ostale žive iznutra. Ja ploču podesim na 2 od 3 podioka. Pržene pancerote slagati na salvet da se ocijede višak ulja i služiti uz pizza sos.


IMG_04111

субота, 28. јануар 2023.

Mnogo dobra piletina na kineski

Navukli smo se na soja sos definitivno:-). Klinci su u nekoj fazi kada bi pojeli bilo šta od kineskih ili japanskih jela pa sam i ja malo više počela da istražujem u tom pravcu. Današnji recept je moje najnovije otkriće i mogu vam reći da je veoma ukusan, brzo se sprema a čini mi se da je i prilično zdrav. Klinci su omazali tanjire tako da će ovo od sada biti često na našem stolu. Na recept sam naišla na Instagramu i naravno malo sam ga prilagodila našem ukusu a kao prilog sam skuvala pirinač i mogu vam reći da smo baš uživali u jelu.




Piletina na kineski


500 gr pilećeg filea
3 kašike soja sosa
1 kašika gustina
malo ulja

1 veliki čen bijelog luka
1 velika crvena paprika šilja
1 velika zelena paprika šilja
1 mladi luk
malo čili paprike
2 kašike soja sosa
malo ulja


IMG_9059


Pileći file narezati poprečno na tanke šnite pa mu dodati 3 kašike soja sosa i kašiku gustina, promiješati i ostaviti da malo odstoji dok nasjeckate ostale sastojke. Paprike nasjeckati na tanje trakice, bijeli luk sitno isjeckati a mladi luk nasjecakti na kolutiće. Kako se sve prži i proces teče veoma brzo najbolje je sve sastojke pripremiti prije nego što počnete sa prženjem.


IMG_9058


Na malo ulja popržiti piletinu dok ne počne da rumeni pa je ostaviti sa strane. Bijeli luk popržiti na ulju, dodati papriku pa pržiti dok paprika ne omekša a zatim dodati mladi luk i još malo popržiti. Povrće dodati piletini, pomiješati pa dodati još 2 kašike soja sosa i malo čilija po ukusu. Propržiti kratko da se sve poveže. Služiti sa kuvanim pirinčem. 


IMG_9053


недеља, 1. јануар 2023.

недеља, 25. децембар 2022.

Uvrnute korejske krofne

Evo još jedne fine krofne kod mene. Do sada ste svi vjerovatno shvatili da ja baš mnogo volim krofne, priganice, mekike i uopšte sva pržena peciva. Ove krofne sam prvi put vidjela na Coolinarici ali sam se ipak odlučila da isprobam neki recept sa interneta i naravno krofne su kod nas veoma dobro prihvaćene. Od tog prvog isprobavanja sam ih pravila baš puno puta ali kako nisam mogla da napravim fine slike čekala sam do sada sa objavljivanjem recepta. Na kraju sam ipak odlučila da napišem recept jer su krofne zaista odlične i zaslužuju da se nađu na blogu a kakve su slike procijenite sami :-). Mislim da će vam ovaj recept dobro doći baš sada  i pored toga što nije klasičan novogodišnji i da će vam prijati da doručkujete ove fine krofne jednog od narednih prazničnih jutara.




Uvrnute korejske krofne


2.5 dl mlijeka(1 čaša)
1 jaje
kesica vanile
20 gr kvasca
brašno po potrebi(oko 3 čaše)
20 gr istopljenig putera
1/2 kašičice soli

cimet
3 kašike šećera
šećer u prahu pomiješan sa vanilinim šećerom


IMG_8263


Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodati vanilin šećer, jaje, istopljeni puter, baršno i so i zamijesiti mekano tijesto. Ostaviti ga na toplom mjestu,oko sat vremena, da naraste. Naraslo tijesto podijeliti na 16 djelova pa svaki dio oblikovati u lopticu. Ostaviti ih jedno 10-15 minuta da odstoje pa zatim razvaljati u trake. Svaku traku presaviti i uviti da se dobije nesto slično pletenici. Donji dio uvaljati u brašno, da se ne bi zalijepile za podlogu, pa ostaviti još jedno pola sata da narastu.


IMG_8258


Krofne pržiti u ne previše vrelom ulju okrećući ih tako da donja strana bude odozgo. Pržiti da porumene i vaditi na salvet da se ocijedi višak ulja. Posuti šećerom u prahu i vanilom ili uvaljati u mješavinu šećera i cimeta kao što je u originalu i uživati uz šolju bijele kafe ili mlakog mlijeka. Meni više odgovara ova varijanta sa prah šećerom i vanilom pa ih uvijek tako pravim.


IMG_8226

петак, 21. октобар 2022.

Profiterole sa šantili kremom i ganažom od noisette čokolade


Profiterole su glavno otkriće ovoga ljeta. Godinama sam skupljala razne recepte za ovu poslasticu ali je sve to bilo bez mnogo nade da će ikada stvarno biti isprobani. Onda sam ove godine probala neke kupovne profiterole koje su se nedavno pojavile na našem tržištu. Bile su ok ali ni blizu onome što sam ja očekivala. Međutim bilo mi je jasno da tu ima potencijala i da ako iskombinujem par recepata mogu dobiti zaista odličnu poslasticu.




Tako sam fil preuzela iz jednog recepta sa interneta, krofnice napravila po mom starom i puno puta provejrenom receptu za princes krofne a ganaž sam napravial sa noisette milka čokoladom jer mi je onaj sa čokoladom za jelo i kuvanje bio previše jak za ovako nježan desert i to je zapravo i bila glavna zamjerka kupovnim profiterolama. Mogu vam samo reći da je rezultat bio odličan i da je veoma dobro prihvaćen. Čak i moji nećejedi pojedu po koju porciju što je pravi uspjeh :-).


IMG_6278


Profiterole


75 ml vode
75 ml ulja
 75 gr brašna
2 jajeta

2dl mlijeka
2.5 dl pavlake za šlag(ja koristim nezaslađenu)
3 žumanca
60 gr šećera
3-4 kesice vanilinog šećera
20 gr brašna
20 gr putera

2 dl pavlake za šlag
200 gr milka noisette čokolade


Vodu i ulje sipati u šerpicu pa kuvati dok ne proključa a zatim dodati brašno. Miješati da se masa poveže i zgusne pa skloniti sa ploče i ostaviti da se malo prohladi. Dodavati jedno po jedno jaje miješajući kašikom. Od tijesta špricem za šlag istiskivati male krofnice na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrijanoj na 220 C da fino porumene.


IMG_6331


Žumanca umutiti sa šećerom, vanilom, mlijekom i brašnom. Kuvati u loncu za kuvanje na pari kao što biste kuvali puding. Kuvanom filu dodati puter, promutiti ga mikserom, pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Hladnom filu dodati umućenu pavlaku i sve dobro promutiti. Fil će biti malo ređi ali tako i treba.
Za ganaž zagrijati pavlaku da počne da vri, skloniti je sa ploče, dodati čokoladu i promiješati da se istopi. Ostaviti da se ohladi.


IMG_6354


Krofnice filovati žutim filom. Na dno svake čaše sipati po malo fila, složiti po3-4 krofnice, pa ostatak fila takodje sipati u čaše preko krofnica. Odozgo preliti ganažom. Ostaviti u frižider par sat da se dobro ohladi pa uživati u ovoj zaista finoj poslastici. Ova količina je za 8 čaša.


IMG_6328