недеља, 2. децембар 2018.

Žuto bijela zebra


Danas vam pišem recept za veoma fin a jednostavan kolač. Recept je nastao na osnovu recepta za divnu šarenu zebru sa Coolinarike u nedostatku potrebnog broja bjelanaca i odličan je. On je dokaz da često dobri recepti nastaju potpuno slučajno. Moji klinci obožavaju ovaj kolač tako da ga prlično često pravimo a odličan je da se utroši višak bjelanaca koji vam pretekne od pravljenja nekog drugog kolača. Ja bjelanca skupljam i čuvam u zamrzivaču pa kad skupim dovoljno napravim ovaj kolač. On je idealan kao večera uz šolju čaja ili mlijeka ili kao školska užina za djecu.




Žuto bijela zebra


4-5 bjelanaca
2 cijela jajeta
100 gr šećera
4 kesice vanile
4 kašike ulja
150 gr brašna
0.5 dl mlijeka
1 kašičica praška za pecivo
rendana limunova korica 


IMG_6107 


Za kolač je potrebno oko 2,5 dl bjelanaca što je 6 ili 7 bjelanaca zavisno od veličine. Bjelanca umutiti sa šećerom i 2 kesice vanile u čvrst snijeg pa im dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Brašno dodavati malo po malo miješajući kašikom da se ne naprave grumuljice. Zatim dodati ulje i mlijeko. Smjesu nije poželjno previše miješati da bi ostala vazdušasta.


IMG_6105


Žumanca umutiti sa 2 kesice vanile pa im dodati oko trećinu smjese od bjelanaca i prmiješati.Dodati im i rendanu koricu limuna.


IMG_5958


Dugački kalup za kolače obložiti papirom za pečenje pa naizmjenično sipati po malo bijele i žute smjese, jednu preko druge, na sredinu kalupa. Peći oko 40 min na 180C i probati čačkalicom da li je kolač ispečen.


субота, 17. новембар 2018.

Vasiona torta


Proslavili smo još jedan Lanin rođendan i time završili sa rođendanima za ovu godinu. Velika djevojka je ove godine tražila Vasiona tortu. Što je starija želje su joj sve originalnije. Torte za djevojčice više ni pod razno ne dolaze u obzir. Ove godine sam imala i dodatni zahtjev da torta iznutra bude od šarenih slojeva poput duge. Nažalost nisam uspjela da slikam taj dio ali su gosti na rođendanu bili zadovoljni. Pojelo se sve do zadnje mrve i svi su pohvalili i ukus i izgled. Ja baš i nisam bila zadovoljna kako je torta izgledala spolja. Oblagala sam je kupovnim fondanom koji mi se pokazao mnogo teži za rad od onog Minjinog koji obično koristim za oblaganje torti. Međutim kako sam htjela da miješam crni i fondan u boji pravljeni fondan nije dolazio u obzir jer ne mogu da ga obojim u crno. Uvijek dobijem neku tamno sivu boju tako da sam se na kraju odlučila za kupovni fondan. Za utjehu mi je ipak što je Lana bila zadovoljna a i njene drugarice su bile oduševljene tortom. Tortu sam pravila po starom provjerenom receptu. Pravila sam sedam kora. Svaku koru sam bojala drugom bojom pa smo imali žutu, narandžastu, rozu, crvenu, ljubičastu, plavu i zelenu koru i presjek je zaista interesantno izgledao. Evo i par slika sa rođendana.




IMG_9473 


IMG_9492


IMG_9484 


недеља, 4. новембар 2018.

Šareni slani rolat


Počelo je vrijeme slava pa je i najnoviji post u tom duhu. Danas vam pišem recept za jedan dekorativan ali i veoma ukuasn rolat koji je idealan za svečanu trpezu. Recept sam pronašla na Coolinarici mada sam ga poprilično izmijenila. Zapravo sam samo koru napravila po receptu a filovala sam je mojim filom za slanu tortu. Pravila sam ga dva puta u zadnjih desetak dana što vam govori dosta o tome koliko nam se ovaj rolat svidio. Prvi put sam ga pravila za moj rođendan a kako je dobro prošao napravila sam ga i za kolege sa posla. Svi su ga veoma dobro ocijenili pa je zbog toga zaslužio da se nađe na blogu.




Šareni slain rolat


2 jajeta
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 ravne kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo (trećina obične kašičice)

2 jajeta
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 ravne kašike brašna
2 kašike barenog i sitno nasjeckanog spanaća ili blitve
1 mala kašičica praška za pecivo (trećina obične kašičice)

2 jajeta
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 ravne kašike brašna
2 kašike ajvara
1 mala kašičica praška za pecivo (trećina obične kašičice)

2 kuvana jajeta
150 gr sitno sjeckanih kiselih krastavaca
150 gr neke šunkarice
majonez od jednog jajeta


IMG_8991


Za ovaj rolat je potrebno posebno umutiti tri smjese. Najprije umutit bjelanca, dodati malo soli, žumanca i sve dobro umutiti mikserom. Zatim postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, ulje i pavlaku. Na kraju u jedan dio dodati baren i sitno nasjeckan spanać ili blitvu a u drugi ajvar. Treći dio treba da ostane žut. Pleh u kome ćete peći rolat obložite papirom za pečenje ili folijom pa po dužoj strani napravite prvo traku od žutog tijesta, zatim uz njega sipajte tijesto sa blitvom i na kraju tijesto sa ajvarom. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta a zatim uvijte u rolat onako sa papirom za pečenje. Kada se kora prohladi premažite je filom.


IMG_8998


Za fil pomiješati sitno sjeckana kuvana jaja, sjeckani krastavac, šunkaricu i majonez. Ja sam ovaj rolat prvi put pravila sa tirolskom salamom koju obično koristim za salate a drugi put sam stavila ćureća prsa. Vi možete staviti bilo koju šunkaricu koju inače koristite za salate. Majonez možete umutiti sami po ovom receptu. U svaku koru ide po jedna mala kašičica praška za pecivo ali to nije standardna mala kašičica već ona koju dobijete u kafiću da promiješate kafu i koja je kao 1/3 obićne kašičice. Filovani rolat obmotajte providnom folijom i ostavite da se stoji u frižideru do sjutra a pred služenje ga narežite na parčad.


субота, 20. октобар 2018.

Ananas piškota torta


Danas vam pisem recept za jednu veoma ukusnu tortu koju sam pravila za moj rođendan. Recept je nastao prije par godina kombinovanjem omiljenih filova i piškota ali sam je od tada rijetko pravila. Nemam pojma zašto sam se pred rođendan sjetila baš ove torte. Valjda sam htjela nešto malo drugačije od onih par standardnih torti koje stalno pravim i mogu vam reći da se nisam pokajala zbog izbora. Torta je bila pohvaljena od svih a na tanjirićima nije ostalo ništa što je najbolji pokazatelj da je torta bila stvarno dobro prihvaćena. Čak sam dobila i par upita za recept pa se torta neplanirano, preko reda, progurala na blog. Slike nisu baš najbolje a naročito slike presjeka jer su napravljene brzinski od onoga što je ostalo kad su gosti otišli. Pored toga zbog komadiće ananasa torta se dosta teško reže tj teško je naraviti parče koje je fino za slikanje. Zbog toga ću ovaj put izostaviti slike presjeka. Možda ih dodam kad budem ponovo pravila tortu, što će sigurno biti uskoro, jer je torta zaista ukusna a brzo i lako se pravi.




Ananas piškota torta


2 veće+1manja kutija piškota (oko 500 gr)
8 žumanaca
200 gr šećera
3-4 kesice vanilinog šečera
125 gr putera
125 gr margarina
1 kesica šlag pjene
100 ml mlijeka za šlag
mlijeko i rum za namakanje piškota
2 kesice šlag pjene
200 ml mlijeka
100 gr pečenih mljevenih lješnika 

1 konzerva kolutova ananasa


IMG_8904


Žumanca skuvati sa šećerom i vanilom na pari pa kad se prohladi dodati umućen margarin i puter i jedan šlag umućen sa 100 ml mlijeka.
Dva šlaga posebno umutiti i dodati im mljevene lješnike.
Ostaviti nekoliko kolutova ananasa za ukrašavanje a ostatak isjeckati na kockice.
Piškote kratko umakati u mlijeko pomiješano sa malo ruma ili nekog likera i slagati u kalup za tortu
Na piškote složiti 1/3 sjeckanog ananasa, 1/3 žutog fila i 1/3 fila od lješnika i šlaga. Složiti ukupno tri reda. Tortu ostaviti da prenoći u frižideru. Sjutra tortu spolja obložiti piškotama namočenim u mlijeko i rum i ukrasiti šlagom i ananasom

недеља, 7. октобар 2018.

Vuletov 4. rođendan


Vule je proslavio 4. rođendan a meni se čini da je još juče bio beba. Sad već i on za sebe kaže da je odrastao. Kako vrijeme leti. U vrtiću su ga prebacili u stariju grupu pa se malo uozbiljio jer se tamo od njih svašta novo očekuje. Počeo je da trenira karate, uči engleski… Pravi je momak moj Vule. A da vidite kako je bio zadovoljan kad je vidio rođendansku tortu. Ja sam sama izabrala šta ću da mu pravim. Nekoliko dana prije rođendana sam napravila figuricu od fondana da bi mogla da se osuši a moj mali inspektor je nekako na računaru pronašao slike koje sam ja gledala dok sam pravila figuricu i naravno odmah je tražio da mu napravim takvu tortu. Na sreću pokazalo se da je moj izbor bio pun pogodak :-). Sledeće godine ću ga pustiti da sam izabere šta ću da mu pravim. Ipak je on sada veliki momak i tačno zna šta hoće.




A sad malo o samoj torti. Ovaj put sam se odlučila da pravim jednu od naših omiljenih torti koja se pokazala veoma pogodna za oblaganje fondanom. Pekla sam je u kalupu prečnika 22 cm. Ispekla sam sedam kora od po dva jajeta i naptavila jednu i po mjeru fila. Par kašika fila sam pomiješala sa 100 gr čokolade za jelo i kuvanje i time sam premazala tortu spolja. Za oblaganje sam koristila Minjin fondan a za figurice kupovni. Na kraju evo i par slika za vas.


IMG_8513


IMG_8549


IMG_8545