четвртак, 15. август 2013.

Rođendan drugi dio

Evo otegnuo se ovaj rođendanski post u nastavcima kao španska serija :-) ali da biste imali dobar uvid u to čime smo se sve na rođendanu sladili (i slanili) malo je jedan post pa sam ja to fino podijelila na dva jeda sa slatkišima i drugi sa slanišima. Za rođendanski ručak sam narano pravila sve ono što naš slavljenik najradije jede a to je čorba od pečuraka(iz kesice uz dodatak pavlake, jajeta i malo peršuna) jagnjeće pečenje sa povrćem (provukao se tu i jedan batak za Lanu) i salatu od paprika.


IMG_9814


Kako smo kasnije imali i goste i za njih sam pripremila malo posluženje tj mezu i dvije vrste kiflica jedne sa sirom i posipom od maka i rendanog sira a druge sa integralnim brašnom i sjemenkama po receptu za perece.


IMG_9880


Uz mezu sam napravila i rolat od sira po receptu sa bloga Tortelina. Kako sam recept malo izmijenila napisaću ovdje  moju varijantu ovog veoma ukusnog rolata.


Potrebno je 

 

250-300 gr sira(gauda ili edamer 12 parčadi)

125 gr kiselih krastavaca
125 gr dimljene pečenice
125 gr feta sira
125 gr kisele pavlake


Sir izrezan na deblje komade poredjati na pleh obložen papriom za pečenje tako da se parčad preklapaju. Ja sam poredjala ukupno 3x4 tj 12 parčadi i staviti pleh u rernu zagrijanu na 100 C da se sir malo otopi tj omekša. Kad je sir mekan izvaditi ga iz rerne pa ovu koru od sira premazati filom tako da na jednom kraju ostane par cm prazno i urolati od premazanog ka praznom dijelu kore. Ostaviti rolat u frižider da se dobro ohladi i stegne pa ga rezati na parčad.
Za fil pomiješati feta sir i pavlaku pa im dodati sjeckane kisele krastavce i pečenicu i malo bibera po ukusu.
Na blogu Provereni recepti Cooks and Bakes postoji još jedna varijacija na ovu temu. Za koju god se varijantu fila odlučite za  15 minuta uz veoma malo rada dobićete veoma ukusan i dekorativan rolat.

IMG_9944

5 коментара:

  1. Blago tvojim gostima i ukucanima, sve izgleda vise nego dobro, moram jednom napraviti taj rolatic od sira, bas mi se svidja.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Jedan 'like' za mignonne komentar. A sada, pravac trcim praviti tvoje slanise. Kiflice volim u svakojakim izvedbama a ove tvoje izgledaju tako primamljivo.

    PS rodjendan moga supruga dolazi za sedmicu, dvije, i kupila sam danas bijelu kuverturu pa cu praviti neki kolac, neznam koji jos, ali cu fil praviti po tvome receptu. Tako zvuci njezno mislim da ce mo ga u slast smazati.

    Pozdravi iz Amerike, ponovo, ::-)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam sigurna kakva je ta tvoja cokolada ali ja uvijek za onaj fil koristim bijelu milka cokoladu. Fil je inace veoma njezan i kremast ali ako planiras da ti kolaci stoje van frizidera nije za to jer poslije 15-20 minuta pocinje da se topi ali je veoma ukusan. Ja sam u zadnje vrijeme probala i da dodam malo pecenih mljevenih ljesnika i imam sprema i jedan post sa tom varijantom koji ceka da ga malo uoblici i objavim.

      Избриши
  3. Eh, hvala za upozorenje glede krema. Imacu ovo na umu dakako. Mislim da cu ga upariti sa laganom korom bez zumanjaca, nesto slicno kori koja se pravi za rafaelo kolac. Ova bi krema mislim perfektno isla uz njega.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam pravila ovo tortu http://www.coolinarika.com/recept/855867/ to je nesto poput toga sto ti pominjes i mi smo bili bas zadovoljni tom kombinacijom

      Избриши