Moji mnogo vole pite i ja ih pravim bar jednom nedeljno. Obično razvijam kore sama ali kad nemam vremena za to onda je dobra i ova brza varijanta sa kupovnim korama. Kad sam prvi put napravila gibanicu pravila sam je samo sa sirom ali Lana (koja je tada imala 3 ili 4 godine ) nije htjela ni da je proba samo mi je rekla da pita nije ukusna jer u njoj nema trave :-). Tako sam ja na opšte zadovoljstvo sledeći put dodala travu (blitvu) i od tad je gibanica dobila zeleno svijetlo. Kako sam prije par dana od svekra dobila mladu koprivu ovu pitu na slici sam napravila sa koprivom što je i zdravija a i ukusnija varijanta.
Potrebno je
500 gr tankih kora
400-500 gr blitve ili koprive
300 gr bijelog starijeg sira
150 ml jogurta
150 ml kisele vode
3 jajeta
ulje
Izdvojiti po 2-3 kore koje će ići na dno pleha i gore pa ih iskrojiti na veličinu pleha u kome će se peći gibanica. Dobro podmazati pleh pa složiti 2-3 kore i svaku dobro premazati uljem.
Blitvu ili koprivu obariti i sitno nasjeckati.
Pomiješati jaja, sir, jogurt, kiselu vodu i blitvu pa ostatak kora zgužvati i umakati u fil. Kore slagati u pleh pa ih prekriti sa 2-3 kore. Svaku koru premazati uljem.
Zagrijanim nožem izrezati pitu na parčad pa je peći dok ne porumeni na 250-270 C i odmah služiti uz jogurt.
Ovaj post koristim kao moju ulaznicu za ovomjesečnu blogersku igricu Ajme koliko nas je čija je domaćica Ingrid sa bloga Prekratak dan.
Irena, divna je! Moja mama jako slično pravi i svima nam je omiljena. :)
ОдговориИзбришиPredivno izgleda, a ja jos i gladna, gledam dok cekam rucak, pa naprosto mami :)
ОдговориИзбришиUh, kako su dobre i hrskave korice, bas kako najvise volim... kod nas se chef "mrsti" kada pravim sa zelenisem, ali zato ja uzivam u svakoj kockici, njemu napravim samo sa sirom.:))
ОдговориИзбришиNa sličan način i ja radim, moje cure jako vole koprivu u bilo kojem jelu
ОдговориИзбришиOdlična gibanica, ovakve jednostavno obožavam, super si je napravila i jako primamnjivo izgleda !
ОдговориИзбришиJesili se porodila? Ako, sretno i sve najbolje!!!!
ОдговориИзбришиIma jos puna 4 mjeseca do tad ako sve bude ok. Do sad je bilo par problemcica pa sam morala da mirujem i zato sam u zadnje vrijeme zapostavila blog.
ИзбришиNedostaju mi tvoji recepti ali razumijem jer sam i sama u tom "drugom" stanju :-))))
ОдговориИзбришиova pita tako slasno izgleda..napravila bih je bez jaja, ne znam jel bi bilo jednako fino!? :)
ОдговориИзбришиPa nemam pojma jer nikad nisam tako probala ali mislim da onda nece imati sta da stegne fil koji je prilicno rijedak i dosta ga ima.
Избриши