субота, 13. фебруар 2016.

Ražani hljepčići


Evo konačno i nešto što nije slatko na blogu. Ja se obično trudim da bude malo slatkog pa malo slanog, ali kako volim kolače i stalno nešto novo pravim, obično ima mnogo više slatkiša. Uvijek se sjetim jednog komentara koji sam pročitala na Coolinarici da svi mi mnogo češće kuvamo nego što pravimo kolače ali kad objavljujemo recepte mnogo je više kolača i torti. Zbog toga evo jedan jednostavan, brzinski recept koji je najbolje napraviti za doručak ili večeru jer su ovi hljepčići najukusniji dok su još vrući i krckavi uz sir, kajmak, ajvar, slaninicu... Ako pak želite da ih jedete hladne onda ih još tople zamotajte u krpu i ubacite u plastičnu kesu da im korica omekša.




Ražani hljepčići


3.5 dl vode
 40 gr kvasca
2 kasike ulja
 3 sake (koliko se moze zahvatiti rukom) razenog brasna
 1 kasicica soli
 po potrebi meko brasno


IMG_3601


U mlakoj vodi rastopiti  kvasac pa dodati  ražano brašno, ulje, kašičicu soli i bijelog brašna po potrebi da se dobije mekano tijesto koje se mora mijesiti kašikom slično kao kad se prave priganice.
Ostaviti tijesto da naraste jedno 20-30 min pa ga premijesiti, ostaviti opet da malo naraste, opet samo malo premijesiti pa tako još jednom, a onda kad konačno naraste sipati kašikom u kalupe za muffins koji su obloženi papirom za pečenje ili korpicama za muffine.


IMG_3610


Meni je izaslo 12 manjih i 3 malo veca hlepčića. Ostaviti 30 min da narastu pa peći na najjačoj temperaturi da fino porumene. Mogu i odmah da se peku samo što tako malko manje narastu.
Vaditi iz kalupa i pokriti krpom da omeksaju ili odmah vruće služiti uz razne namaze, sir ili slaninu.


IMG_3607

2 коментара:

  1. Bas su divan oblik dobili u ovim kosaricama :) Vjerujem da su preukusni od razenog brasna.

    ОдговориИзбриши
  2. Divno su uspeli, razena peciva su uvek fina i svidja mi se receptic.:))

    ОдговориИзбриши