субота, 11. јул 2015.

Fina salata od cvekle


Evo jedna veoma fina i veoma jednostavna salata koju možete praviti tokom cijele godine mada je meni ipak najmilije da je napravim sada kad se na pijaci može naći mlada cvekla. Kako se mora čuvati  u frižideru onako rashlađena prija uz ručak u ovim vrelim danima ali je i zimi odlična uz pasulj.


IMG_5241


Salata od cvekle


1 kg cvekle
so
sirće
ulje


IMG_5248


Cveklu dobro oprati i skuvati sa korom. Ja je kuvam u ekspres loncu i to onoliko koliko se kuva pasulj. U normalnom loncu je to oko 20 minuta a u mom koji je na izdisaju je oko 40 :-(.Kuvanu cveklu prohladiti, oguliti i narezati na deblje kolutove. Složiti je u neku plastičnu posudu sa poklopcem, naliti vodom da ogrezne, posoliti pa dodati sirćeta po ukusu i 1-2 kasike ulja. Zatvoriti posudu pa je lagano protresti da se sve fino pomiješa i ostaviti u frižider da se dobro ohladi. U frižideru se može čuvati oko desetak dana mada je mi uvijek pojedemo za par dana.

4 коментара:

  1. Kuvane cvekle sservirane sa sircetom i maslinom uljem, dodati malo soli... To je nama glavno u Grckoj u kucama i salata u restoranima. Volim ih. Ali jedemoi ostalo deo biljke ne samo glave...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E kod nas se jede samo korijen nisam ni znala da je i ostatak jestiv

      Избриши
    2. Администратор блога је уклонио коментар.

      Избриши
  2. Kod nas se jedu i ;lisdtovi...prepuni su gvozdja, sjajni za anemiju

    ОдговориИзбриши