субота, 04. мај 2019.

Mozart torta


Recept za ovu tortu sam pronašla još prije sigurno dvadeset godina u nekim novinama. Bilo je to u ono vrijeme kada sam kupovala kuvarske novine koje sam poslije često prelistavala tražeći šta bi mogla sledeće da isprobam. Torta je isprobana još davno i tada sam je neko vrijeme često pravila ali su je vremenom zamijenile neke nove modernije torte. Tražeći šta da pravim za Vaskrs naišla sam na ovaj recept i mogu vam reći da se nisam ni malo pokajala što sam baš njega izabrala jer je ovo zaista odlična torta. Doduše malo je slađa i jača prava starinska ali su je i klinci rado jeli a tražilo se i drugo parče. Koliko nam se svidjela govori i to da smo je skoro cijelu pojeli za ručak.




Kako sam tortu pravila za Vaskrs prigodno je dekorisana. Spolja sam je oblagala Minjinim fondanom koji mi se pokazao najbolji za oblaganje torti a figurica i sitni detalji su od kupovnog fondana. Kako je torta veoma izdašna ja sam smanjila mjeru i pravila sam 4 kore od po dva jajeta a i količinu fila sam proporcionalno smanjila. To se pokazalo kao greška jer bi nam cijela mjera bila taman za praznike. Ipak recept zbog sebe pišem sa smanjenim mjerama jer je ta količina taman za kalup od 20 cm u kome ja u zadnje vrijeme najčešće pravim torte. U originalu torta se pravi od 12 jaja pa možete ili povećati količine ili skoknuti do Coolinarike gdje sam ja još poodavno napisala recept.


IMG_4122


Mozart torta

4 bjelanca
malo soli ili sirćeta
120 gr šećera
100 gr mljevenih pečenog lješnika
2 kašičice brašna
2 kašičice ulja 

4 bjelanca
 malo soli ili sirćeta
 120 gr šećera
100 gr mljevenih oraha
2 pune kašičice kokosovog brašna
2 kašičice brašna
 2 kašičice ulja

Fil I

8 žumanaca
8 ravnih kašika šećera
160 gr putera
50 gr mljevenih oraha
30 gr pečenih mljevenih lješnika
30 gr čokolade za jelo i kuvanje
malo ruma
3 kesice vanile 

Fil II

100 gr mljevenih oraha
60 gr putera
30 gr šećera u prahu
malo ruma
3 kašike mlijeka 

50 gr tamne cokolade
3 kasike ulja


IMG_4135


Umutiti bjelanca sa malo sirćeta ili soli da se dobije čvrst snijeg pa dodati šećer i još malo promutiti. Miješajući kašikom polako dodati sitno samljeven lješnik, brašno i ulje. Podijeliti na dva dijela i peći u kalupu koji treba obložiti folijom ili papirom za pečenje. Ja sam mutila posebno dvije kore od po dva bjelanceta. Peći na 180-200 C.
Na isti način napraviti dvije kore od oraha. Po receptu u kore od oraha ide i po malo kokosovog brašna koje dodatno obogati ukus. Ja ovaj put nisam dodavala kokos i kore su bile sasvim fine tako da po želji ovaj dio možete izostaviti.


IMG_4183


Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom i skuvati na pari. U hladan fil dodati umućen puter pa ga podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati orahe a u drugi istopljenu čokoladu i lješnik. U fil sa lješnikom možete po želji dodati i malo ruma.
Za fil II orahe preliti vrelim mlijekom i pomiješati sa šećerom i umućenim puterom pa dodati malo ruma po ukusu.


IMG_4192


Složiti koru od oraha, žuti fil, koru od lješnika, fil II, koru od lješnika, čokoladni fil i na kraju koru od oraha. Ostaviti po malo žutog i čokoladnog fila koje treba pomiješati. Tortu ostaviti u frižideru da prenoći. Sjutradan je preokrenuti tako da čokoladni fil dođe dolje i premazati spolja filom koji ste ostavili. Možete je preliti čokoladnom glazurom, ukrasiti šlagom ili obložiti fondanom. Za čokoladnu glazuru istopite čokoladu pa joj dodajte ulje. Glazuru malo prohladite pa prelijte preko torte.

Нема коментара:

Постави коментар