понедељак, 6. мај 2013.

Uskršnji zečići i jagnjad



Zadnjih par godina od kad je Lana sa bloga La cuisine creative objavila recept za uskršnje zečiće i jagnjad obavezno ih i ja pravim. Ova peciva su pored lijepog izgleda i izuzetno ukusna i mekana. Pored ovog divnog recepta na Laninom blogu ćete naći još puno đakonija.


IMG_7491


Potrebno je



600 gr brašna
20 gr kvasca
3,5 dl mlijeka
 kašičica šećera
kašičica soli
0,75 dl ulja
1 jaje za premazivanje
susam
laneno sjeme
špagete
biber u zrnu
 

kuvar58


U mlakom mlijeku rastopiti kvasac, dodato šećer, brašno i so pa zamijesiti mekše tijesto. U originalu u tijesto ide i jaje što sam ja tek sad vidjela tako da recept pišem onako kako ga ja pravim.
Umiješeno tijesto ostaviti da naraste jedno sat vremena pa ga podijeliti na četiri dijela.
Od dva dijela napraviti jagnjad a od druga dva zečeve.


IMG_7490


Za zečeve podijeliti svaku kuglicu na 2 nejednaka dijela. Od jednog dijela napraviti tijelo a od drugog napraviti glavu, uši,ruke, noge i nos. Premazati ih umućenim jajetom. Od bibera napraviti oči a od špegeta brkove. Lanenim sjemenom posuti pantalonice. Zeke izgledaju malo drugačije od originala jer sam dodala pantalonice koje sam vidjela kod Minjinih zečića.
Za jagnje od svakog dijela odvojiti jednu malo veću kuglicu za glavu, uvo i kosicu i 15 manjih. Od manjih kuglica napraviti tijelo. Jednu kuglicu podijeliti na pola pa makazama prerezati da izgleda kao noge. Premazati ih umućenim jajetom.Od bibera napraviti oči a susamom posuti tijelo. Kašičicom oblikovati usta.


IMG_7484


Ostaviti ih jedno 40 minuta da narastu pa peći na 200C da fino porumene. Kad se prohlade uživati u ovim divnim, mirisnim i ukusnim pecivima. Svima koji slave želim srećan Vaskrs i sve najbolje!


IMG_7499

4 коментара:

  1. Jako lijepo izgledaju, a sigurno su i ukusni. Ovako nešto bi me sigurno obradovalo na blagdanskom stolu, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  2. Mnogo su slatki, ja sam razmisljala da ih pravim, ali u zadnjem momentu sam se predomislila i napravila Uskrsnje drvo, posto smo imali bas odrasle i starije u gosima za Uskrs :)

    ОдговориИзбриши
  3. Jao kako je slatko, tako dekorativno, koga ovo ne bi obradovalo!

    ОдговориИзбриши